Final Exam Sem 6 ! Gementar luar biasa

Bismillah.

Alhamdulillah berkesempatan sebentar menaip di dalam blog ini.Lama sungguh tak menaip.Kesian kau blog.Bersawang-sawang.Untuk pengetahuan,aku tak aktif dalam facebook..sekarang aktif sikit la dalam twittter : Mas_FVOME ..meh la follow ai..sunyi je tak ada kawan..hahahaa..aktif sebab twitter up to date lagi-lagi lepas PRU14 nie...aku aktif masa PRU14 la..banyak betul rasa nak cakap..hahaha..twitter lebih rasa bebas untuk meluahkan pendapat dengan cepat.Kalau blog lambat sikit nak menaip lagi tak ada banyak masa.

Cehh..! Alasan sangat kan..

Nasihat #PRU14

Biarlah polis yang menyiasat dan buat kerja.Di bulan ramadhan ini,janganlah kita tambah dosa berprasangka dan membesar-besarkan cerita.Kita semua dah tahu.Benang yang basah takkan boleh ditegakkan.Bersabarlah menunggu keputusan.Sementara itu kita doakan yang terbaik buat Malaysia.Insan mana yang tak pernah buat dosa waima orang yang mengecam takkan seumur hidup tak pernah buat dosa.Kecil atau besar sesuatu dosa itu,Allah Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.

Saluran anak muda (perantauan pulang ke kampung)
Boleh je Allah ampunkan dosa yang sebesar-besar alam namun boleh juga Allah tak ampunkan dosa yang sekecil zarah.Jadi berpada-padalah dalam mengecam.Jika di dunia terlepas,akhirat insyaAllah takkan terlepas.Namun bangkai gagah takkan dapat ditutup waima di dunia sekalipun.Jadi marilah kita jadi netizen yang berfikiran matang dan beriman ! Sudah-sudahlah tu mengecam.Kita kan ada dua pilihan sama ada nak nasihat atau mengecam..jadi yang manakah lebih baik dan Allah redha?

Final Exam

Dup dap dup dap..tak konfident oii sem nie..aku lebih banyak tertumpu pada FYP..itupun hampir aku putus asa..namun Allah maha mengetahui apa yang terbaik buat hambanya...saat aku hampir give up Allah berikan kekuatan untuk bagitahu SV dan SV secara tak langsung terus support aku sampai aku boleh present..Ya Allah tak tahu macam mana nak gambarkan perasaan ini...walaupun buat banyak masalah..Allah terus hulurkan kasih sayangnya..

Juniors buat bising dekat surau..aku nak study jadi annoying wehh..sabor jer la
Dan aku telah selamat menjawab ketiga-tiga paper dengan 4 kredit hours.Sekarang hanya tinggal tawakal.Berdoa dan terus berdoa tanpa putus.Keputusan ini nanti yang akan menentukan perjalanan aku yang seterusnya.Semoga Allah beri apa yang terbaik dan menggerakkan langkah ini ke suatu destinasi yang lebih baik.Allahumaa aamiin.Pohon doa dari semua juga.

Puasa Ramadhan

Duduk di perantauan dan menjadi seorang pelajar merupakan nikmat tak terkira.Ada saja rezeki yang tidak disangka.Setelah tahu yang surau di depan rumah hari-hari ada menjamu buka puasa,aku turut tak lepaskan peluang berbuka puasa di sana.Sungguh nikmat.Sedap dan percuma.Tak la perlu keluar duit tika dalam kesesakan.Alhamdulillah.Maka nikmat manakah yang ingin kau dustakan? Sungguh bulan ramadhan adalah anugerah terindah dari Allah untuk hambaNya.Di mana bulan inilah kita mempersembahkan keikhlasan kepada Allah dengan berpuasa.

Dijamu bagai di syurga
Puasa atau tak hanya Allah yang maha mengetahui.Dan pahala itu pula Allah merahsiakan kerana pasti ia sangat istimewa di sisi Allah.Di bulan ramadhan ini jugalah orang beramai-ramai berlumba membuat amal kebajikan dan kebaikan.Dan orang yang biasanya membuat kemungkaran pula selalunya memperlahankan rentaknya demi menghormati ramadhan.Ramadhan juga bulan didikan jiwa yang menundukkan nafsu dan memperbaiki diri untuk mengharung 11 bulan yang akan datang.Latihan untuk menghadapi ujian yang lebih getir.Semoga semua beroleh kemenangan.

Segala Puji Bagi Allah atas kurniaan ramadhan ini.

Raya

Omg! Raya dah dekatt!! Habis je exam memang tak la aku menunggu lama-lama.Habis je exam dalam tengahari tu aku terus pergi ke stesen bas.Tak sabar nak balik raya la katakan.Hahaa..housemate semua balik sehari lepas tu..tahu-tahu je aku dah naik bas.Dan dorang masih di sana menunggu waktu untuk pulang.Tak termasuk budak course lain yang tak habis paper lagi..kesian dorang..huhuu..aku yang dah habis paper nie apa lagi! Balik lahh..nak balik raya!nak balik raya! excited! Walaupun dah besar,excited juga bukan sebab raya lagi tapi sebab family.Rindu nak kumpul ramai-ramai.

Merenung ke luar jendela..rasa nak berenang dekat sungai pahang ...abang bas bawak laju oii
Semalam keluar shopping and you know what...aku terbeli baju raya sama warna dengan langsir dekat rumahhh..huwaaa! How could this happen to me...adoii la...saborr je la..ishh3..tak pasal-pasal kena bahan dengan family.Hahaha..nak buat macam mana..redha je la..dah baju tu je aku nampak lawa.Ingatkan special la sangat rupa-rupanya balik rumah baru perasan bila adik cakap.."eh kak..warna baju akak sama dengan langsir laa.." *tepuk dahi

Raya ni mesti masih dalam mood pilihanraya..#MalaysiaMemilih ..i dont know la macam mana perasaannya berkumpul ramai-ramai nanti dengan saudara-mara yang tak sealiran.Hahaa..hopefully tak ada yang panas-panas la.Boleh pula pilihanraya sebelum ramadhan kan dah mendapat isu-isu dibangkitkan masa ramadhan.Aku tengok komen-komen dekat socmed dah tak macam bukan dalam bulan ramadhan dah.Sedihnya rasa bulan ramadhan pun masih berdebat dan menyumpah orang.

Ramadhan oii! Marilah kita saling bermaaf-maafan dan menjaga adab sopan santun seorang insan.Politik-politik juga tapi jangan mencincang talian persaudaraan.Banyak juga nak cerita tapi nanti rajin ai update lagi.Btw !sekarang dah cuti sem! yihaa! Mood on!


Pecutan terakhir ramadhan! Habiskan baca al-quran tu oii!Rugi kalau tak habis.Dan teruskan istiqamah.Khatam je terus ulang dan ulang lagi sampailah hujung nyawa.Moga menjadi syafaat dan pembela kita di akhirat kelak.

Selamat menghabiskan puasa semua!


No comments:

Post a Comment


Current Status (22 January 2018) : Semester 6! May Allah blessπŸ’• this journey! Bittaufiq wannajah!

Dear reader,thank you for having hereπŸ’•I'm appreciated it a lot.I'll get you back sooner or later whatever it takes!πŸ‡πŸ»

Disclaimers

From View of My Eyes is a personal and lifestyle blog solely belong to Mas FVOME (masfvome@gmail.com).Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually release from the current situation and personal emotion of the blog owner toward the matters.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental chaotic after reading the blog post.The readers must be responsible toward their own reading source.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents in this blog is strictly prohibited for being copy and published on any social media,websites and books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

Most pictures credited to Google Image.If there is yours,please claim it to masfvome@gmail.com for the further action.

Plagiarisma.Net