Peringatan kepada Diri Yang Lupa

Bismillah.

Jahat atau Baiknya kita
Solat jangan ditinggalkan

Solat Bukan sebab kita baik.
Solat sebab perintah Allah
Solat kita adalah lambang Kehidupan kita

Ada orang tidak dpt Nikmat pun dlm solat...renung sejenak, apa kah solat kita sekadar perlakuan solat ?Solat lah ...Kerana Allah menjanjikan Rahmat, kebahagiaan, keberkatan hidup & rezeki

Berapa Ramai yang  berkejar-kejaran Mencari duit, harta kekayaan Tanpa solat...?Rezeki sentiasa dirasa tidak pernah cukup...Kerana  kita merasa duit adalah segala2nya.Maka kita menjadi hamba kepada duit.

NABI saw tidak kagum dgn pangkat & kekayaan manusia..Jika tidak, sudah pasti Gunung yg hendak di tukarkan kpd emas tidak ditolak oleh BAGINDA.Syukur Tanpa hilang Allah...itu lah perjuangan hidup.Yakinlah dgn solat...solat Akan merubah seluruh Kehidupan kita.Orang bekerja seronok kalau dapat bonus. Itu masa hidup...

Kalau dah mati..Dapat anak tak tinggal solat itu bonus..Dapat anak yg pandai Al Quran itu bonus..Sedekah masa hidup itu bonus...Ilmu yg di kongsi itu bonus..Sehebat mana pun kita...kita tetap Akan mati...Sehina mana pun kita...kita tetap Akan mati...Takut mcm mana pun dengan mati...tetap Akan mati...Berani mcm mana pun...tetap Akan mati.Sayang Macam mana pun kita dengan Kehidupan Ini...tetap Akan mati...


Hakikat hidup di dunia Ini adalah kematian di akhirnya...Mati itu pasti...Sakaratul maut itu pasti...Alam barzakh itu pasti...Ingat mati...Renungkan Saat sendirian setelah mati. Lenyaplah sangkaan buruk kepada sesiapa pun...Kita tak bawa segunung harta setelah mati..Kita tak bawa sijil tertinggi yg kita Ada.  Kita hanya mengharap Rahmat Allah Tuhan sekalian alam...

Teruslah melangkah, selama engkau di jalan yang baik.Meski terkadang kebaikan tidak sentiasa dihargai.Jangan menjelaskan tentang dirimu kepada siapa pun kerana yang menyukaimu tidak perlu tahu tentang semua kebaikan yang kamu lakukan.Dan yang membencimu tidak percaya tentang kebaikan yang masih ada pada dirimu.

Hidup bukan tentang siapa yang terbaik tapi tentang siapa yang mahu berbuat baik dan sentiasa memperbaiki diri.Hari ini dan semalam adalah hari yang berbeza.Pintu taubat sentiasa terbuka untuk hamba-hambaNya.

Credit : Whatsapp Group

4 comments:

  1. terima kasih atas peringatan ni mas

    ReplyDelete
  2. Hi Mastura, I came across your blog and I enjoyed reading your amazing stories. Interested to collaborate? Email me at nurul.aini@my.zalora.com I couldn't find your email so I am leaving a comment to u. Hope to hear soon. Thanks! Ps: this is NOT a spam yah haha :)

    ReplyDelete
  3. Kena berusaha jadi baik demi taatnya kita pada Allah.. Buat kerana Allah. Insya Allah kita istiqamah.. Aamiin..

    ReplyDelete


Current Status (29 July 2018) : Intern dahhh! May Allah blessπŸ’• this journey! Bittaufiq wannajah! Thank for your du'a!

Dear reader,thank you for having hereπŸ’•I'm appreciated it a lot.I'll get you back sooner or later whatever it takes!πŸ‡πŸ»

Disclaimers

From View of My Eyes is a personal and lifestyle blog solely belong to Mas FVOME (masfvome@gmail.com).Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually release from the current situation and personal emotion of the blog owner toward the matters.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental chaotic after reading the blog post.The readers must be responsible toward their own reading source.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents in this blog is strictly prohibited for being copy and published on any social media,websites and books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

Most pictures credited to Google Image.If there is yours,please claim it to masfvome@gmail.com for the further action.

Plagiarisma.Net