Usaha hanya secebis sampah!

Bismilllah.

Semalam

11 Januari 2018


Banyak peristiwa yang berlaku.Ewahh! Banyak sangat sampai tak sempat update blog.Pagi itu kedengaran hujan mencurah dari langit turun ke bumi.Hari ini juga begitu.Dalam masa yang sama result semester 5 akan keluar dalam pukul 11 pagi.Aku gundah menunggu tibanya waktu 11 pagi.Berharap waktu akan segera berlalu.Tik tok tik tok.Dalam waktu yang sama mengharapkan semuanya lulus.Pada mulanya tiada debaran.Hanya perasaan tidak sabar.

Hampir saja jam 11 pagi,jantung tiba-tiba berdetak laju lebih daripada biasa."Ah sudah!ehh dah kenapa kau ni?" Tak sangka.Ada perasaan juga rupanya.Gemuruh jiwa.Takut itu masih ada walaupun tak berapa menonjol.Bila waktu kemuncak barulah ia memunculkan diri.Maka dengan penuh kesabaran aku menunggu web Universiti loading.Dup dap dup dap!...

Aku membuka dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim.Dup..dap..dup..dap..! Omg!!!...



Alhamdulillah syukur tak terhingga.Alhamdulillah.Lulus semuanya! Yeay..namun dari sisi buruk manusia.Penuh dengan sifat mazmumah.Mengharapkan lebih daripada itu.Walaupun hakikatnya tak layak mendapat lebih daripada itu.Andaikan kalau aku mendapat sekian..sekian..! arghh! Jangan bermimpi setinggi langit andai usaha hanya secebis sampah!

Dan janganlah kamu terlalu mengharapkan (ingin mendapat) limpah kurnia yang Allah telah berikan kepada sebahagian dari kamu (untuk menjadikan mereka) melebihi sebahagian yang lain (tentang harta benda, ilmu pengetahuan atau pangkat kebesaran). (Kerana telah tetap) orang-orang lelaki ada bahagian dari apa yang mereka usahakan, dan orang-orang perempuan pula ada bahagian dari apa yang mereka usahakan (maka berusahalah kamu) dan pohonkanlah kepada Allah akan limpah kurnianya. Sesungguhnya Allah sentiasa Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu.


Subhanallah.Menusuk menikam jantung ini.Sesungguhnya kita akan mendapat balasan yang setimpal dengan apa yang kita usahakan.Sama ada dalam bentuk sesuatu yang kita usahakan itu atau digantikan dengan sesuatu yang lain setimpa dengan usaha itu.Maka jangan lagi lalai mengusahakan sesuatu sehingga akhirnya akan kecewa.Moga terus maju ke hadapan walau apa pun rintangan.!


Jom kita usaha lebih demi masa depan yang cerah ! Let's fighting for our life! 

9 comments:

  1. Tahniah Mas lulus semua subjek (dengan cemerlang?)
    Selamat bercuti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah p.Cik.Terima ksih atas doa2😇.Capai target utk lulus sja😂

      Delete
  2. Hashtag deep! Hana memang selalu macam tu~nak result tip top tapi usaha T_T hmmm...

    ReplyDelete
  3. ALhamdullilah. Berkat usaha dan doa, lulus semuanya. Tahniah :)

    ReplyDelete
  4. Apa yang kita usahakan itulah yang kita dapat. Betul tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Cik Tie,usaha lebih dptlah lebih so jgn mls mls berusaha dgn izin Allah dptlah ap yg kita usahakan😇

      Delete


Current Status (29 July 2018) : Intern dahhh! May Allah bless💕 this journey! Bittaufiq wannajah! Thank for your du'a!

Dear reader,thank you for having here💕I'm appreciated it a lot.I'll get you back sooner or later whatever it takes!🏇🏻

Disclaimers

From View of My Eyes is a personal and lifestyle blog solely belong to Mas FVOME (masfvome@gmail.com).Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually release from the current situation and personal emotion of the blog owner toward the matters.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental chaotic after reading the blog post.The readers must be responsible toward their own reading source.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents in this blog is strictly prohibited for being copy and published on any social media,websites and books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

Most pictures credited to Google Image.If there is yours,please claim it to masfvome@gmail.com for the further action.

Plagiarisma.Net