Permulaan 2018 tarbiah dalam titisan hujan

Bismillah

Dah tiga hari 2017 meninggalkan kita.. pejam celik pejam celik dah beberapa hari dalam 2018.Masih lagi kita bermain dengan masa.Berapa lama agaknya lagi masa yang kita ada ya..berapa lama lagi agaknya kita hidup di dunia ini.. dan apakah bekal yang dah kita sediakan untuk menghadapi kematian yang pasti buat yang bernyawa ? Sudah rasa baikkah diri itu? Dah rasa selamat ke untuk penghadapi hari perhitungan kelak?Tanyalah hati.Nauzubillah jantung cemas berdegup kencang.

Sekawan lembu dalam kehujanan di tengah jalan kampung

Cadangan untuk bersihkan kawasan wakaf tapi hujan menyanyikan lagu maka beralih arahlah kita ke perancangan yang seterusnya.Dalam kehujanan,segan sungguh nak buat kerja luar.Perancangan mencuci kereta di negeri jiran.Alah! Bukannya jauh.Sempadan saja.Lebih senang membahagi rezeki di negeri jiran itu.Murah,mudah dan cepat.Tak banyak kerenah.Empunya adalah india.Tekun melakukan kerja itu buat sekian lama.
Titisan demi titisan bakal menyembah bumi

"Demi 
langit yang berulang-ulang mencurahkan hujan" 

Langit tak pernah tak mendung sejak tahun baru.Apakah petandanya? Melihat langit tak selalunya cerah,terkadang mendung tak berkesudahan sehinggalah hari ini.Tak semestinya hidup kita akan terus dirundung pilu.Seperti mana cuaca yang mendung berpanjangan,pilu itu juga bakal berpanjangan namun siapa yang tahu hari cerah itu adalah kebahagian yang dinanti.Cepat atau lambat,pasti bertemu jua cahaya mentari.Kan menyinari hidup kita segemerlapan mutiara dan marjun di dalam lautan.


Awan kandung air
Tak berkelip mata memandang langit.Takkan jemu memandangnya tika mendung mahupun tika sinar.Apakah kamu melihat sempurna ciptaan Allah ini? Masihkah tidak mampu melihat bukti kekuasaanNya? "Sesungguhnya pada langit dan bumi terdapat tanda-tanda (yang membuktikan kekuasaan Allah) bagi orang-orang yang beriman."(Al-Jaathiyah 45:3) 

Bakal rindu lagi suasana begini

Sampai waktu akan rindu dengan suasana kampung tapi hati harus kuat untuk menghabiskan sisa-sisa waktu keluar dari kepompong dunia yang serba selesa ini.Cepat atau lambat bukan persoalannya.Yang penting hati itu tahu apa tujuan ia diciptakan."Segala yang ada di langit dan yang ada di bumi adalah kepunyaan Allah. Dan jika kamu melahirkan apa yang ada di dalam hati kamu atau kamu memyembunyikannya, nescaya Allah akan menghitung dan menyatakannya kepada kamu. Kemudian Ia mengampunkan bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan menyeksa sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya) Dan (ingatlah), Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.(Al-Baqarah 2:284)

Lemak manis

Enak menikmati sarapan dengan seulas durian.Tak putus-putus tempoyak dan aneka masakan berasaskan durian.Alhamdulillah.Nikmat tak terkata.Mana lagi nak dapat nikmat sebegini kalau bukan di kampung kan? Bila kala balik ke hutan batu dan konkrit nanti alamatnya tak merasa la nikmat percuma santapan segar dari pokok.Ada harga yang perlu dibayar untuk kenikmatan ini."Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan (wahai umat manusia dan jin)?"(Ar-Rahmaan 55:13) 

tumbuh-tumbuhan liar mendominasi bunga-bungaan

"Dan tumbuh-tumbuhan yang melata serta pohon-pohon kayu-kayan, masing-masing tunduk menurut peraturanNya."(Ar-Rahmaan 55:6) Tak lekang buah rambutan di tangan sambil mencabut rumput.Musim buah-buahan yang cukup sempurna bagi menyempurnakan cuti semester yang berbaki hanya beberapa minggu je lagi.Nak cakap tak cukup memang tak cukup.Tapi kalau cakap dah cukup untuk berehat dan bermalas-malasan itu ya.Rasa dah terlalu syurga sangat.Jadi apa tunggu lagi? Jengg! Lakukan sesuatu! ! Terlalu syurga di dunia bakal neraka di akhirat.Terlalu mudah di dunia,bakal susah di akhirat.Kerana sungguh jalan menuju ke syurga itu bukan mudah.#KernaSyurgaBukanPercuma

3 Januari 2018
Home Sweet Home@Darul Makmur
Khamis 08:16 PM

6 comments:

 1. Husniey pun suka kaitkan kejadian alam dengan al Quran.. Bukti kekuasaan Allah.. Paling favourite surah Ar Rahman tu.. 🌸

  Sesuai dipakai untuk apa keadaan sekalipun.. Fa'biayaiaala Irobukkama tukkaziban

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kita mentadabbur alam untuk mengingati kebesaran Allah supaya x lupa diri kanπŸ’• Dan betapa agung kebesaranNya tiada bandingan.Subhanallah

   Delete
 2. Dunia ibarat penjara bagi org yg kejarkan syurga. Manakala dunia ibarat Syurga bagi org yg lalai. Peringatan utk diri sendiri. =)

  ReplyDelete
 3. Orang kata hujan membawa rahmat. Durian tu sedap kak. Huhu. Good info kak. Ada penerangan ayat Al-Quran lagi. Terbaik kak. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Alhamdulillah durian tu x prnh x sedap.. Haha..tq ats komen GV

   Delete


Current Status (29 July 2018) : Intern dahhh! May Allah blessπŸ’• this journey! Bittaufiq wannajah! Thank for your du'a!

Dear reader,thank you for having hereπŸ’•I'm appreciated it a lot.I'll get you back sooner or later whatever it takes!πŸ‡πŸ»

Disclaimers

From View of My Eyes is a personal and lifestyle blog solely belong to Mas FVOME (masfvome@gmail.com).Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually release from the current situation and personal emotion of the blog owner toward the matters.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental chaotic after reading the blog post.The readers must be responsible toward their own reading source.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents in this blog is strictly prohibited for being copy and published on any social media,websites and books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

Most pictures credited to Google Image.If there is yours,please claim it to masfvome@gmail.com for the further action.

Plagiarisma.Net