Jagalah kesihatan mental anda

Bismillah.

Alhamdulillah settle lagi satu paper.Alang-alang tunggu maghrib baik update blog.Kena buat azam 2018 ni.Update blog walau macam pun dalam sehari.Walaupun guna handphone yang dah retak seribu nie haa.Tu la tak sayang handphone namanya.Dah retak barulah nak beli cover.

Exam tadi banyak masuk pasal community psychology.Ceritanya apa sumbangan community psychology tu dan segala principle mak nenek bagai tu.Yang hado.Nasib la digerakkan baca topik tu tadi dapatlah aku hentam apa yang aku faham.Walaupun macam banyak je mengarut.Grammar pun tunggang-langgang macam si tanggang kena sumpah jadi batu sebab derhaka dengan mak dia.Tu la jangan derhaka dengan mak.

Community psychology.Cerita pasal tugas psychologist utk masyarakat Masyarakat perlu dididik dengan awareness pasal mental health ni.Keadaan ekonomi dan tekanan hidup menyebabkan ramai orang mengalami kemurungan.Sedar tak sedar kajian mengatakan rationya satu daripada tiga rakyat mengalami kemurungan ini.Aku ada terbaca dekat twitter tadi.Bahaya wehh!

Tak pasal-pasal semua jadi gila nanti.Tak ada yang normal dah.Sebab tu kalau rasa bluess je sepanjang hari dan berlarutan sila segera dapatkan bantuan.Jangan buat senyap je nanti bertambah teruk dan menyebabkan mania.Mania tu memang tak betul dah jadinya.Hyperaktif dan boleh bahayakan orang.Carilah kawan-kawan yang menggembirakan.Tinggalkan kawan-kawan yang negatif dan annoying tu.Buat sakit otak je.

Kalau tak ada kawan yang positif,keluarlah cari ketenangan.Dan mulakan hidup baru.Terimalah secara perlahan-lahan yang hidup memang macam ni.Cuba bersabar dan teruskan bersabar.Sebab Allah dah kata orang yang bersabar takkan rugi.Boleh jadi apa yang kamu tak suka itu baik bagi kamu.Dan apa yang kamu suka pula jadi sebaliknya.

Dalam masa yang sama dapatkan kembali sinar hidup.Allah takkan bagi hidup setiap manusia ini untuk disia-siakan kecuali untuk beribadah dan menjadi khalifah di muka bumi ini.Hiduplah untuk memberi manfaat.Walaupun hanya dengan buat kerja rumah,sapu sampah,cuci pinggan mangkuk bagai.Kerana akhirnya yang bermanfaat itu adalah yang terbaik.Meskipun orang tak hargainya,namun yang memberi hidup itu Allah,pastinya yang memberi ganjaran juga Allah.Ikhlaskan hati.InsyaAllah syurga buat mereka yang bermanfaat.

Amboii..panjang pula aku coletah..sekian dahulu.Sebelum aku akhiri,pesanan terakhir,jangan overthinking dan expect orang akan buat baik selalu. Laluilah hidup dengan tenang.Jauhi diri dari orang yang annoying kan hidupmu.Carilah kembali cahaya hidupmu.Fighting!


13 December 2017
@3A.Selangor
07:06 PM

7 comments:

  1. hahaha dah kerja ni nak cari kawan yang positif pun susah sebab semua dah busy dengan life memasing

    ReplyDelete
    Replies
    1. iAllah bleh je awk..mesti ada.Luangkan sikit masa cari sbb kwn yg baik dan positif tu bantu hidup kita ke arah lebih positif :)

      Delete
  2. Mudah2an perjalanan hidup kita seterusnya sentisa disinari cahaya

    ReplyDelete
  3. selalu dengar dan baca sharing dari Prof Muhaya. menenangkan jiwa, especially kala stress :)

    TQ for sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan Prof Muhaya selalu ckp gitu..crilah kwn yg positif.

      My pleasure ;)

      Delete


Current Status (29 July 2018) : Intern dahhh! May Allah bless💕 this journey! Bittaufiq wannajah! Thank for your du'a!

Dear reader,thank you for having here💕I'm appreciated it a lot.I'll get you back sooner or later whatever it takes!🏇🏻

Disclaimers

From View of My Eyes is a personal and lifestyle blog solely belong to Mas FVOME (masfvome@gmail.com).Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually release from the current situation and personal emotion of the blog owner toward the matters.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental chaotic after reading the blog post.The readers must be responsible toward their own reading source.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents in this blog is strictly prohibited for being copy and published on any social media,websites and books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

Most pictures credited to Google Image.If there is yours,please claim it to masfvome@gmail.com for the further action.

Plagiarisma.Net