Bukan saja-saja Kamu Diuji

Bismillah.


"Kesusahanlah yg mengajar kita erti kesenangan..fyp ni cuma latihan try and error je..kalau result negative msih bleh konvo..tapi master dan PHD buat la macam mana pun result tetap kena positive untuk konvo.."

Aku terpana.

Terfikir sedalam-dalamnya.Kalau aku tak lepas yang ni macam mana nak pergi ke peringkat seterusnya? Begitu juga ujian takkan datang kalau kita tak mampu.Ujian itu untuk menguatkan diri kita supaya mampu menghadapi cabaran yang lebih besar.Alah tegar,biasa.

Sudah jatuh ditimpa tangga ibarat diri mas'ulah.Apatah lagi diri yang terumbang-ambing seolah-olah menanti tumbang.Setelah sekian lama tak berbulatan gembira.Baru hari ini jiwa terasa terisi semula.Menumpang kasih mas'ulah orang sementara.Kasihnya dia supaya diri tidakkan tercicir di jalan yang terpilih ini.Sungguh aku rindu untuk hidup bersama dalam perjalanan ini namun terasa kekok ketika diri terlalu lama terbiar sedang diri masih bertatih tika dibiarkan sepi.

Bagai merentap hati.

"Kamu yang tepilih..mengapa kamu nak mencicirkan diri kamu?..jika kamu tidak mahu ..Allah akan gantikan kamu dengan orang yang lebih baik .."

Motivasi yang menggugah iman.

"Berangkatlah kamu mahu dalam keadaan berat(banyak alasan,sibuk,banyak kerja,assignment,tengah down,tak ada duit,tak ada transport) mahupun ringan (masa free,benda tak susah,dekat,kejap)" Inspirasi dari Abu Talhah yang ingin turut serta berperang walau sudah lanjut usia.

Maka walau apa pun keadaan kita,kita kena terus bergerak dan berjalan.Walau diri terasa tak mampu..gagahkan jua untuk berjalan.Tak cukup dengan itu saja.Berjihadlah jua dengan harta (kecerdikan,pancaindera,masa 24 jam sehari,apa-apa yang bermanfaat utk kita) mahupun jiwa.
Betapa ruginya diri jika hilang dari jalan cahaya ini.Betapa sukarnya aku bertemu jalan ini,tak mungkin akan aku berpaling lagi.Sedang ramai lagi masih perlukan tangan-tangan yang membawa cahaya.Seandainya bukan kita yang membawa maka siapa lagi yang boleh diharapkan? Tiada daya dan kekuatan melainkan dengan pertolongan Allah.Allah takkan perlukan kita kerana Allah itu Maha Kaya namun kitalah yang memerlukan Allah.

Semoga apa saja ujian yang kita hadapi tidak melemahkan kita namun lebih menguatkan kita.Dari sekcil-kecil ujian hinggalah kepada sebesar-besar ujian yang menimpa tiada satu pun datang untuk menghancurkan kita melainkan untuk meningkatkan darjat kita ke arah yang lebih tinggi.Setiap perkara yang berlaku ada hikmah di sebaliknya.

Terkadang hati ingkar angkara penat melalui.

Namun jangan sesekali mengalah,walau terasa longlai kaki melangkah teruskan mara.Walau tidak terasa pijakan kaki teruskan melangkah,walau merangkak sekalipun.Namun berhenti jangan sesekali kerana segala yang berlaku hanya sementara cuma.Pabila pada akhirnya kita kan berhenti di syurga,penat itu takkan pernah terasa.Tiada lagi ujian mahupun duka lara.Maka berbahagialah selamanya.

Berbaloikan!

Nota buat diri.

Ayuh! Dont give up! 


20 Oktober 2017
3A@Darul Ehsan
02:40 AM

20 comments:

  1. Dah follow anda ya..https://madey09.blogspot.my/2017/10/dekat-tapi-jauh-sebenarnya-satu-tanda.html

    ReplyDelete
  2. mmg betul..kita diuji utk kita menjadi lebih baik kan..wallahuallam

    ReplyDelete
  3. peringatan bagus untuk hari Jumaat ni. Kadang rasa nak give up bila dapat sesuatu ujian.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Begitu juga di sini..peringtn buat diri sndiri juga nie

      Delete
  4. "Semoga apa saja ujian yang kita hadapi tidak melemahkan kita namun lebih menguatkan kita."

    Be strong mas dgn apa jua ujian. Nk borak2,boleh whatsapp akk. Hee

    ReplyDelete
  5. setuju dengan artikel ini.. kita semakin kuat apabila diuji olehnya. Untuk allah menggantikan sesuatu

    ReplyDelete
    Replies
    1. YA SA sesuatu yg lebih baik kan..insyaAllah

      Delete
  6. ye betl tu sis... stp ujian utk meningkatkan iman kita ke tahap yg lbh tinggi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga kita trus bersbr utk mencapai thp iman yg tertinggi..allahumma aamiin

      Delete
  7. don't give up.. biarkan kaki terus melangkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah cik tie..slgi hembusan nafas msih terasa..moga lngkh ini tak terhenti begitu sja

      Delete
  8. Redha atas ujian percaya allah datangkan ujian ikut kemampuan seseorang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah x kn uji kita melebihi kemampuan kita kn..insyaAllah

      Delete
  9. Hi there colleagues, its great piece of writing concerning teachingand completely defined,
    keep it up all the time.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous..u dont understnd this language right? Wht r u comment about..lol..is all these anonymous from robot? Aigoo

      Delete


Current Status (29 July 2018) : Intern dahhh! May Allah blessπŸ’• this journey! Bittaufiq wannajah! Thank for your du'a!

Dear reader,thank you for having hereπŸ’•I'm appreciated it a lot.I'll get you back sooner or later whatever it takes!πŸ‡πŸ»

Disclaimers

From View of My Eyes is a personal and lifestyle blog solely belong to Mas FVOME (masfvome@gmail.com).Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually release from the current situation and personal emotion of the blog owner toward the matters.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental chaotic after reading the blog post.The readers must be responsible toward their own reading source.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents in this blog is strictly prohibited for being copy and published on any social media,websites and books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

Most pictures credited to Google Image.If there is yours,please claim it to masfvome@gmail.com for the further action.

Plagiarisma.Net