Cara dapatkan kembali entry blog yang terpadam

Bismillah.

semena-mena aku terpadam entry review pasal Novel Breathe by Beni Rusani.Apalagi kalut la nak cari balik.Sayang woo..review pertama novel bahasa inggeris untuk blog aku dalam bahasa inggeris yang tunggang-langgang.

Kenangan tu.Hahaa..dah la jenuh nak menaip.Dalam kalut-kalut terus buka netbook cari cara retrieve balik post ni.Tengok youtube tak faham lepas tu jumpa satu blog indonesia yang bagi cara step by step.Alhamdulillah akhirnya berhasil juga.

Malang tak berbau.

Kalau jadi dekat korang atau aku lagi..haha..bolehlah jadikan ni sebagai rujukan.

Langkah pertama,

Pastikan dah login google or blogger.

Cari tajuk entry blog yang korang terpadam tu dekat Google..Contoh seperti di bawah


Lepas tu ada anak panah dekat tepi link tu kan..tekan dan keluarlah cache.Tekan cache tu.Nanti korang akan jumpa balik entry korang yang hilang tu..yeayy!

Aipps..jangan suka lagi.Tak habis lagi daa~ Ada step lain lagi..post korang masih tak ada lagi tu.Korang kena tekan papan kekunci CTRL+U serentak.Maka keluarlah code dekat new tab seperti gambar di bawah



Apa tujuan keluarkan coding ni?Sabarlah.Nak bagitahulah ni.Coding ni penting untuk dapatkan id post yang korang terpadam tu.Aku dah bulatkan id post tu..nak cari id tu senang je.

Korang kena tekan  papan kekunci CTRL+F serentak,lepas tu keluarlah kotak seperti yang di atas.Dalam kotak yang muncul tu,korang tulis "hentry"..lepas tu insyaAllah jumpa la ID post tu.Rujuk gambar di atas.Nombor yang banyak-banyak tu la ID postnya.

Copy ID post dan paste kan pada link di bawah iaitu YYYYYYYYYY.

http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=XXXXXXXXXX#editor/target=post;postID=YYYYYYYYYY

Alhamdulillah,selesai untuk postID.Kemudian cari pula ID blog korang.ID blog ni paling senang.Tengok je dekat Url Dashboard korang tu.Contoh macam ni.


Okay,sekarang dah jumpa blog ID.Bolehlah copy dan Paste kan dekat XXXXXXXXXX.

Contoh link yang dah lengkap

http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=5148540557872439272#editor/target=post;postID=8005241331807706019

Orait,sekarang copy link korang yang dah lengkap dengan blogID dan post ID tu,buka new tab dan pastekan.Tekan Enter dan go!

Maka,link tu akan bawa korang kepada blog post korang lengkap dengan entry yang terpadam tadi.So next step.Publishkan entry tu.

Done!

Bolehlah view balik post tu macam biasa dekat blog anda lengkap sekali dengan comments.


Ok Daaaa~!

15 Julai 2017 20:34 PM
HOME SWEET HOME

8 comments:

  1. Cis kusyuk baca sampai habis then terganggu jiwa raga tengok Gong yoo, hahaha why soooo comel!

    ReplyDelete
    Replies
    1. HAhaha..terjumpa lak gambar dia..so letak je la..comel ann

      Delete
  2. Thanks for this useful tutorial! Mana lah tahu lepas ni jadi kat diri sendiri pulak hehe boleh refer tutorial ni. Thanks! :D

    Lenne Zulkiflly Blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wc! Smoga bermanfaat nnti.x la meraung klo hilang post..haha

      Delete
  3. PERKONGSIAN BERMENFAAT BNYK JUGA 3 YG HILANG..CARI XJUMPA LGPUN XRETI HEH..HEH..

    ReplyDelete
    Replies
    1. HEhe..nanti akk cuba la cri nnti guna teknik nie

      Delete
  4. Oh nice entry, baru tau ni....

    ReplyDelete

๐Ÿ˜€ ๐Ÿ˜ƒ ๐Ÿ˜„ ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜… ๐Ÿ˜‚ ๐Ÿคฃ ☺️ ๐Ÿ˜Š ๐Ÿ˜‡ ๐Ÿ™‚ ๐Ÿ™ƒ ๐Ÿ˜‰ ๐Ÿ˜Œ ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜˜ ๐Ÿ˜— ๐Ÿ˜™ ๐Ÿ˜š ๐Ÿ˜‹ ๐Ÿ˜œ ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜› ๐Ÿค‘ ๐Ÿค— ๐Ÿค“ ๐Ÿ˜Ž ๐Ÿคก ๐Ÿค  ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜’ ๐Ÿ˜ž ๐Ÿ˜” ๐Ÿ˜Ÿ ๐Ÿ˜• ๐Ÿ™ ☹️ ๐Ÿ˜ฃ ๐Ÿ˜ซ ๐Ÿ˜ค ๐Ÿ˜  ๐Ÿ˜ก ๐Ÿ˜ถ ๐Ÿ˜ ๐Ÿ˜‘ ๐Ÿ˜ฏ ๐Ÿ˜ฆ ๐Ÿ˜ง ๐Ÿ˜ฎ ๐Ÿ˜ฒ ๐Ÿ˜ต ๐Ÿ˜ณ ๐Ÿ˜ฑ ๐Ÿ˜จ ๐Ÿ˜ฐ ๐Ÿ˜ข ๐Ÿ˜ฅ ๐Ÿคค ๐Ÿ˜ญ ๐Ÿ˜“ ๐Ÿ˜ช ๐Ÿ˜ด ๐Ÿ™„ ๐Ÿค” ๐Ÿคฅ ๐Ÿ˜ฌ ๐Ÿค ๐Ÿ‘๐Ÿผ ๐Ÿ‘Ž๐Ÿผ ๐Ÿ‘Š๐Ÿผ๐Ÿ’–

Current Status (23 DISEMBER 17) : "Sem break! May Allah bless๐Ÿ’• this journey! Bittaufiq wannajah! ๐Ÿ‹๐Ÿป"

Dear reader,thank you for having here๐Ÿ’•I'm appreciated it a lot.I'll get you back sooner or later whatever it takes!๐Ÿ‡๐Ÿป

Disclaimers

From View of My Eyes is a personal and lifestyle blog solely belong to Mas FVOME (masfvome@gmail.com).Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually release from the current situation and personal emotion of the blog owner toward the matters.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental chaotic after reading the blog post.The readers must be responsible toward their own reading source.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents in this blog is strictly prohibited for being copy and published on any social media,websites and books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

Most pictures credited to Google Image.If there is yours,please claim it to masfvome@gmail.com for the further action.

Plagiarisma.Net