f From View of My Eyes: ✰ Aib Seorang Anak ✰
⚔ Welcome To From View of My Eyes.This is a Personal Blog.May Allah grant us a wonderful life.Keep smiling and be positive.Never give up.Let's altogether running towards Allah.May Allah Bless.⚔

✰ Aib Seorang Anak ✰

'Anak saya kalau dia dah siap makan takdenya nak letak pinggan tu dalam sink. Basuh tangan dia jela'
'Rajinnya anak dia. Kalau anak saya jangan harap la nak tolong sidai kain. Baju dia pon saya yang kutip'
Ayat-ayat sebegini memang laju je keluar dari mulut kita. Tak kira depan anak kita sendiri mahupun tidak. Malah saya akui saya sendiripun kekadang terlepas pandang. Konon sembang mak-mak. Bercerita dan berkongsi perihal anak2. Sekadar suka-suka.
Namun hakikatnya ada hati yang terluka. Ada jiwa yang meronta. Dan ada aib yang tersingkap. Cumanya kita merasakan ianya tidak salah. lancang sahaja mulut kita bercerita. Malah didepan anak-anak kita sendiri. Kita tidak sedar disebalik sikap tak kisah mereka, hati mereka terluka. Disebalik senyum mereka, mereka menanggung aib. Sungguh kita tidak sedari. Kita merasakan ia hanya perkara enteng dan tentunya mereka tidak tersinggung.
Saya menyedari semua ini apabila Allah menegur saya melalui lisan anak kecil ini. 'ibu, kenapa ibu cakap Ainun selalu lupa nak bagitahu ada homework dalam group whatsapp tadi? Ainun bukan sengaja. Ainun memang terlupa'. dan wajahnya menjadi sugul. Ya Allah....saya tak sedar yang saya melukakan hati dia.
Anak-anak sama juga seperti kita. tak suka bila diungkit tentang kelemahannya. Malu bila berbicara tentang kekurangan dirinya. Apatah lagi telinga mereka mendengar dengan jelas. Mereka juga tahu erti malu dan aib.
Begitu juga saat kita menegur kesilapan mereka. Berkatalah denga n kata-kata yang baik. Tegurlah dengan ayat yang merangsang mereka untuk berubah. Bukan dengan ayat yang menjatuhkan air muka dan harga diri mereka. Bagaimana kita mahu orang lain menegur kita dengan hikmah, begitu jugalah kaedahnya dalam kita mendidik anak.
Credit: Nisa Hashim  | FB

12 comments:

  1. PUJILAH ANAK KITA SEPATUTNYA SAJA DAN TIDAK BERLEBIHAN

    ReplyDelete
  2. Tegur dengan kasih sayang. Niat untuk kebaikan ❤

    ReplyDelete
  3. btul tu....hati anak anak kecil pown perlu di jaga juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sbb anak kecil pun ad perasaan..x baik diskriminasi hehe

      Delete
  4. Jangan menegur kelemahan/kesilapan seseorang di khalayak.
    Itu mengaibkan namanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju WP.jatuh maruah org yg ditegur

      Delete
  5. Salam perkenalan.. blogwalking dan done follow blog ini. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam knln kmbli tq galaksi viral😁

      Delete
  6. Aa btol. Kadang mak ckp tu kita terasa. Peringatan untuk diri sendiri juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wlau btul tp mngaibkn x bleh an.huhu
      Muhasabah diri jgk

      Delete

Current Status (15 DISEMBER 17) : Fighting for final exam Sem 5 (12 till 20 Dis 17)! May Allah blessπŸ’• this journey! Bittaufiq wannajah!

Disclaimers

From View of My Eyes is a personal blog solely belong to Mas_FVOME.Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually from the personal emotion,feeling and current condition of the blog owner.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental disturbance after reading the blog post.The readers should take responsible toward their own choice reading sources.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents is strictly prohibited being copy and paste or published on the other media social/website/books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

I'm not concerned about the grammatical error in my blog post as long as the reader understand the message,but if you do.Sorry ! I can do nothing about it.Still improving.Read it or just leave it.Thank you for your precious time.

Have a nice day !

Most pictures credit to Google Image.

Plagiarisma.Net