Resepi : Ayam Masak Campak-campak

Bismillah.

Haaa..ambik kau..ayam masak campak-campak..aku dapat ilham masak ayam ni sebab kemalasan diri..hahaha..teruk lak aii...dan tak tahu nak masak apa..sebenarnya aku tak la pandai masak sangat..tak pernah diajar pun..selalu tengok mak dan ayah masak je..dorang tak pernah pulak suruh masak..just sekali dua je kalau buzy aku la yang masak..

Tak biasa memasak..so kau expect nak sedap sangatlah?..tapi bolehlah makan sampai menjilat jari..hahaha..walaupun terkadang terrrrmasin la jugak..uhukks

Taraaa !

Google Image

Tak de masa ceq nak ambik gambar lorh..cari gambar lama tak ada lah pulak.

Okay aku nak bagitahu resepi dia macam mana.Yang ni tak payah bubuh santan..sedap je kott tapi minta maaf dulu dekat korang yang terror bab memasak ni..takut anakanda terlanggar pantang larang memasak nie..hahaa..takut je nak bagitahu aku masak macam mana.tak pasal-pasal i kena kecam..

Resepi Ayam Masak Campak-campak

Bahan-bahannya
  • 2-3 ulas bawang putih
  • 2-3 ulas bawang merah kecil
  • 2 biji bawang besar
  • Setengah genggam cili padi
  • 1 inci halia
Yang ni tumbuk guna lesung batu atau penumbuk sendiri atau blender tapi lagi sedap guna lesung batu.Masukkan minyak sikit..agak-agak je jangan banyak sangat jangan sikit sangat.Tumis seketika .biaq pecah minyak orang kata dan ambiklah bauu..nak lagi wangi masukkan seraii..meletups2 baunya..jangan masukkan daun pandan sudah..bau pandan pulak nanti..tapi kalau nak juga terpulang la..ikut kreativiti masing-masing..hahaa..

Agak-agak dah pecah minyak gaulkan dengan 4 atau 5 ketul ayam.Agak-agak la sendiri.Gaul dengan bahan tumis tadi..dah nampak agak serata dengan bahan tumis tadi masukkan pula air masak atau air paip.So..biarlah ia menggelegak dan masak.hahaaa..

Macam sup ayam ke?..no la..try la korang jadi apa agak-agak..hehehe..tapi selalunya aku keringkan air tu biar jadi pekat sikit.Sedap tau kalau tak lupa letak garam..pastikan garam secukup rasa..kalau terlebih pun tak sedap jugak..masinnn..hahaa..

Satu lagi resepi campak-campak nie..bahan tumis dia sama je tapi aku gantikan cili api dengan cili kering..yang ni of course la kena blender..nak tumbuk sampai bila mahu hancur daaa..nie lagi sedap..macam kari ayam sikit tapi bukan..adik-beradik dia..tak guna apa-apa perencah dan tak guna santan.Itu je bahan dia.

Orait setakat tu je resepi i kali ini.

Google Image


I jalan dulu la ye...

Mas
8 Dis 2016
2-3A-3A

5 comments:

  1. Selalu jugak buat ayam masak campak-campak nie but lain sikit.. Just tumis semua bahan tu then gaul ngan ayam yg dah siap goreng... and now since ade this new recipe, boleh try cara lain sikit.. xD

    ReplyDelete
  2. Sikit betul bahan bahannya. Senang nak cuba 😍

    ReplyDelete
  3. Kalau dh lapar, campak2 pun sedap.

    ReplyDelete
  4. Campak-campak pun sedap jugak kan.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tercampak kalau makan nie huhuhu....
      Terbaik cuba la...

      Delete


Current Status (22 January 2018) : Semester 6! May Allah blessπŸ’• this journey! Bittaufiq wannajah!

Dear reader,thank you for having hereπŸ’•I'm appreciated it a lot.I'll get you back sooner or later whatever it takes!πŸ‡πŸ»

Disclaimers

From View of My Eyes is a personal and lifestyle blog solely belong to Mas FVOME (masfvome@gmail.com).Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually release from the current situation and personal emotion of the blog owner toward the matters.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental chaotic after reading the blog post.The readers must be responsible toward their own reading source.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents in this blog is strictly prohibited for being copy and published on any social media,websites and books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

Most pictures credited to Google Image.If there is yours,please claim it to masfvome@gmail.com for the further action.

Plagiarisma.Net