Kembali Dari Maut

Bismillah.

Beliau memandu ke Hospital Selayang untuk mendapatkan rawatan kecemasan dan dalam proses itu kehilangan banyak darah dan akhirnya menerima lebih dari seratus jahitan di kepala sahaja selain di tangan... Doktor berkata beliau sungguh bertuah kerana tidak mati akibat kehilangan banyak darah.

Selepas kejadian tersebut, beliau mula memikirkan tentang hidupnya selama ini. Apakah hidup ini hanya mencari wang, status dan berseronok? Apakah wang menjamin kehidupan yang bahagia...


Read more : http://revertedmuslim.blogspot.my/2012/10/saya-kembali-dari-maut-kisah-jutawan.htmlMalam selasa 5 Dis 2016 aku merajinkan diri menghadirkan diri mendengar perkongsian daripada tetamu jemputan oleh RCC hostel kampus.Aku tertarik sebab katanya muallaf yang sampaikan perkongsian.Sebab kalau aku la nak rasa terisi hati yang suam-suam kuku nie kena dengar perkongsian daripada muallaf barulah up sikit semangat.

Setiap kali kalau ada je muallaf yang berikan perkongsian mesti akan ada rasa lain macam..satu aura yang tak akan dapat dekat tempat lain.Rasa sentap tuhh di hati.Cerita atas tu antara kisah hidup beliau yang dikongsikan pada kami.Klik pada link untuk baca full story.

Aku tak la fokus sangat sebab kadang-kadang terlayang jugak..haha..tapi i got the points.Alhamdulillah.Ini yang nak cerita ni.Rupa-rupanya memang banyak misconception dalam islam.Sama ada muslim terhadap islam ataupun not yet muslim terhadap islam.

Bila beliau cerita fulaweh..baik seyh beliau..siap hantar orang melayu pergi solat jumaat lagi tiap kali jumaat sambil tu beliau pula lepak kedai mamak sambil tunggu orang melayu habis solat..but guess what?..no one pun yang approach beliau perkenalkan beliau pada islam.That's one point..sentap dekat situ.Kalaulah muslim yang melayu tu semua approach beliau mesti lebih awal beliau memeluk islam.

Dan daripada pihak not yet muslim pulak maha dahsyat..sebelum peluk islam.beliau cerita yang kakak beliau cakap muslim sembah kepala babi sebab tu la muslim tak boleh makan babi.OMG! terkezuttt dengarnya.Lepas tu beliau cerita yang lepas peluk islam beliau tercari-cari dalam masjid betul ke ada kepala babi..huhuhu

Tak habis dekat situ..misconception pasal berjabat tangan pulak..beliau pun keliru..perempuan pakai tudung tapi bersalam dengan lelaki..tapi ada jugak yang pakai tudung tapi tak bersalam dengan lelaki..yang free-hair pun satu hal..ada jugak tak bersalam dengan lelaki..dan ada jugak yang bersalam dengan lelaki..aigoo..lepas tu dia cakap lepas masuk islam barulah dia tahu mana betul mana salah..maka terlerailah kekeliruan itu.

So..basically orang islam itu sendiri yang mengelirukan orang lain.Even sekarang lagi teruk cacamarba umat islam kebanyakkannya sedangkan realiti ajaran islam tu berpaksi pada kebenaran dan pengetahuan.Bila tak ada ilmu inilah yang jadi sekarang..seperti yang beliau kata..

"Islam ini bukan agama nenek moyang tapi religion based on knowledges"

Bila buat ritual tanpa pengetahuan dan ikut-ikutan tak jadi apalah..kalau surah Al-Fatihah pun tak faham maksudnya macam mana lah nak khusyuk dalam solat...Dan satu lagi ..agama islam bukan ekslusif untuk orang melayu je..Islam untuk manusia keseluruhannya.Even kalau someone revert back to islam tak perlu pun tukar nama kepada bin atau binti abdullah kecuali la nama tu membawa maksud menyembah berhala atau something yang syirik.

Dan sebenarnya banyak lagi points yang beliau kongsi tapi setakat ini jela yang aku mampu cerita.Semoga kita dapat mengambil pengajaran.Kita semua adalah daie ..kalau bukan kita yang menyampaikan ajaran islam ini siapa lagi? Dengan syarat.. tahu,faham dan amalkan.InsyaAllah.


Google Image
Jom perbaiki diri dan ajak orang lain!

Semoga berjumpa lagi.

Mas
6 Dis 2016
2-3A-3A

5 comments:

 1. MasyaAllah... sesungguhnya Hidayah milik Allah... good sharing mas..

  ReplyDelete
 2. THANK you for sharing dik..wah nampak menarik tu..inysALLAH nanti akk nak godek2 link tu,tahniah sebab melapangkan diri2 dengan tarbiah2 cam ni..akk pun suka..kalau dekat nak join dah tu..huhu walaupun untuk kampus,nak jugak join..huhu

  ReplyDelete
 3. Nice sharing. Pernah gak dgr sharing muallaf kat ikim.fm setiap hari rabu petang

  http://www.fatindays.com

  ReplyDelete
 4. insyaAllah. tapi memang, non muslim anggap islam ni same jugak dengan agama dia orang. yang turunnya melalui manusia dan dipuja.

  ReplyDelete


Current Status (22 January 2018) : Semester 6! May Allah blessπŸ’• this journey! Bittaufiq wannajah!

Dear reader,thank you for having hereπŸ’•I'm appreciated it a lot.I'll get you back sooner or later whatever it takes!πŸ‡πŸ»

Disclaimers

From View of My Eyes is a personal and lifestyle blog solely belong to Mas FVOME (masfvome@gmail.com).Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually release from the current situation and personal emotion of the blog owner toward the matters.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental chaotic after reading the blog post.The readers must be responsible toward their own reading source.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents in this blog is strictly prohibited for being copy and published on any social media,websites and books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

Most pictures credited to Google Image.If there is yours,please claim it to masfvome@gmail.com for the further action.

Plagiarisma.Net