☏ Derma Darah Buat Pertama Kali!

Bismillah.

Hi! Alhamdulillah..

akhirnya! Dapat juga pengalaman menderma derma darah.

Hahaa..maaflah seumur hidup tak pernah menderma darah..tengok orang derma darah je pernah.Masa praktikal dulu pun tak menderma.Aku cuma tolong isikan borang penderma ..periksa hemoglobin dan tampal sticker pada beg penderma.Hahaa..kedekut betul ek..entahlah tak terfikir pun nak menderma darah..ish..ish..ishh..

Padahal pembentangan hari rabu bertarikh 9 November 2016 kitorang buat kajian pasal kesedaran para pemuda pemudi ..memandangkan statistik daripada kajian pengkaji-pengkaji terdahulu tak begitu memberangsangkan maka saya pun berniatlah nak menderma.Terima kasih pada yang mendoakan..alhamdulillah..Dr tak tanya banyak..hahaa..saya tak tahu kenapa.Jangan tanya.

Saya jenis darah manis..! eh..darah O..hehehe..
Proses menderma darah pada hari seterusnya iaitu hari Khamis bertarikh 10 November 2016...jeng..jeng..jeng...lain tempat lain caranya tapi masih dalam sop yang sama..

1.Isi borang
2.Timbang berat
3.Periksa hemoglobin
4.Periksa tekanan darah
5.Bagi IC dan borang untuk dimasukkan data ke dalam sistem.
6..Bersedia untuk dicucuk !

Aku tak tengok pun dia cucuk...takuttt...tahu-tahu je dah masuk jarum rupanya..hahaha..dalam beberapa minit kemudian beg darah pun penuh dengan darah aku..alhamdulillah..segalanya berjalan lancar..

Lepas dah penuh..nurse cabut beg darah dan jarum..suruh rehat 10 minit?..adoii..lama benar rasa..aku angkat tangan bagi isyarat nak turun..hahaa..lepas tu nurse suruh tunggu lagi..ok..nasib baik la ada orang dekat sebelah bolehlah sembang-sembang kosong

Lepas tu nurse bebaskan orang sebelah dan seterusnya aku..pesanan nurse dan Dr yang check tekanan darah...

1.Jangan angkat berat dalam masa 4 jam tangan yang dicucuk..
2.Lepas ni makan
3.Minum air masak banyak-banyak..

dan horeyyy!

Sijil penghargaan!

Bertarikh 10 November 2016 !. Mas secara rasminya telah menjadi penderma darah.! Lepas ni insyaAllah..akan follow up lepas tiga bulan ! InsyaAllah kalau ada peluang lagi..Suka !.


Dapat la serba sedikit air kotak dutch lady..biskut oat..air mineral..tak lupa roti orea yang sudah dihadam..tak sempat nak snap.Hahaa..

Jadi saya dengan ini menyeru anda semua marilah menderma darah bersama-sama! Serius..sakit sesaat je..macam kena gigit semut je..Serius! Walaupun aku takut juga jarum..haahaa..

Tipsnya !

Jangan pandang jarum dan tempat yang dicucuk tuu! Rasa kejap je rupa-rupanya darah dah mengalir ke dalam beg.

Kredit to PIC medicaholicweek.!
Kerjasama antara U saya dan PDN sempena medicaholic week! Tutup lambang U..hahhaa..nanti orang dapat kesan siapa aku pulak..jeng..jeng..jeng...oleh itu..Jom ! Jom! Mari mengaktifkan misi menyelamatkan manusia dengan darah ! Kalau tak dapat derma duit..derma darah pun boleh!

111120160139PM
JUMAAT
U LIBRARY

13 comments:

  1. BESTNYA DPT DERMAH DARAH UNNI X LAYA SEBAB HB HNYA TUK DIRI SNDRI

    ReplyDelete
  2. haaaa.... Cik Nur tak pernah lagi derma darah....
    takutnya Cik Nur pada jarum boleh bawak pengsan oooooo......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa..cik Nur kena try !..sy pun takut sbnrnya..hahaa..jngn pndng jarum tuh!

      Delete
  3. Thniah mas sbb mmpu mnyelamatkan satu nyawa :)

    ReplyDelete
  4. hehe. pengalaman macam ni memang sgt berharga kowt ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..untuk first time only..haha..kalau dh bnyk kli rasa lali pulak dh..kiki

      Delete
  5. tahniah mas, bestnya derma darah... mai ni entahlah boleh derma ke tidak dengan hyperthyroid tu...

    ReplyDelete
  6. Sis JM pun ada buku merah tu! Baru sekali je derma..ada org ckp kalau rajin derma darah ni badan kita semakin sihat

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah sbb cell drh bru akn brgnti dgn lebih banyak kott..hihi

      Delete
  7. Tahniah Mas.. Sha tak berjaya lagi.. huhuhu

    ReplyDelete


Current Status (22 January 2018) : Semester 6! May Allah blessπŸ’• this journey! Bittaufiq wannajah!

Dear reader,thank you for having hereπŸ’•I'm appreciated it a lot.I'll get you back sooner or later whatever it takes!πŸ‡πŸ»

Disclaimers

From View of My Eyes is a personal and lifestyle blog solely belong to Mas FVOME (masfvome@gmail.com).Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually release from the current situation and personal emotion of the blog owner toward the matters.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental chaotic after reading the blog post.The readers must be responsible toward their own reading source.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents in this blog is strictly prohibited for being copy and published on any social media,websites and books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

Most pictures credited to Google Image.If there is yours,please claim it to masfvome@gmail.com for the further action.

Plagiarisma.Net