♪ Dunia Yang Menyesakkan Dada ♪

Aku sedar.

Ya aku sedar usaha itu perlu pengorbanan itu wajib.Andai tiada pengorbanan manakan dapat kejayaan yang manis.Seandainya kau inginkan kejayaan pengorbanan itu tidak lepas dari dirimu.Seandainya engkau culas berkorban kejayaanmu tidak akan kelihatan cuma hanya mampu menjadi igauan.

Mimpi ngeri buat mereka yang disayangi.Aku tidak tahu mengapa dalam dilemma.Mengganggu hati dan fikiran yang semakin menyesakkan dada.Pilihan yang dibuat sendiri namun tetap berkait dengan yang lain.Ku cuba lari namun takkan dapat melepaskan diri.


Mengapa.

Mengapa berkait dengan yang lain?Kerana hidup ini bukanlah perjuangan kita seorang..perjuangan untuk keluarga dan masyarakat di bawah langit yang sama.Menaikkan taraf hidup yang mundur..meningkatkan class di mata dunia agar dinilai tinggi.

Berharga.

Jika tiada nilai dalam masyarakat sukarlah hidup dalam masyarakat yang begitu materialistik pentingkan keyakinan yang tinggi di dalam diri.Bukan sekadar menunduk malu acah-acah gadis melayu terakhir.Takkan..takkan dinilai pada pandangan materialistik duniawi.

Dunia.

Dunia ini yang begitu menyesakkan dada.Aku berlepas daripada dilemma ini.Tekadkan jiwa dekatkan hati dalam kerangka mencari erti hidup ini.Semoga segalanya baik-baik saja.

131020161248PM
THURSDAY
U LIBRARY

6 comments:

 1. Brsgka baik and stay positive dik :)

  ReplyDelete
 2. Fokuskan matlamat. Usir anasir-anasir negatif yg menghalang laluan menuju matlamat. Fokus.
  InshaAllah minda akan lebih jelas berfikir.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Alhamdulillah lepas refreshing back otak ..makin jelas..walaupun still ad samar2..haha.tq kak G atas tips! =)

   Delete


Current Status (22 January 2018) : Semester 6! May Allah blessπŸ’• this journey! Bittaufiq wannajah!

Dear reader,thank you for having hereπŸ’•I'm appreciated it a lot.I'll get you back sooner or later whatever it takes!πŸ‡πŸ»

Disclaimers

From View of My Eyes is a personal and lifestyle blog solely belong to Mas FVOME (masfvome@gmail.com).Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually release from the current situation and personal emotion of the blog owner toward the matters.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental chaotic after reading the blog post.The readers must be responsible toward their own reading source.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents in this blog is strictly prohibited for being copy and published on any social media,websites and books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

Most pictures credited to Google Image.If there is yours,please claim it to masfvome@gmail.com for the further action.

Plagiarisma.Net