f From View of My Eyes: Susur Masa Evolusi Blogging
⚔ Welcome To From View of My Eyes.This is a Personal Blog.May Allah grant us a wonderful life.Keep smiling and be positive.Never give up.Let's altogether running towards Allah.May Allah Bless.⚔

Susur Masa Evolusi Blogging

Bismillah


Okaylah nak share info yang dapat daripada twitter @seanrazak.Lepas ni maybe banyak la info-info bersumberkan daripada twitter yang akan aku share dekat korang.Haha..Maklumlah orang baru buka twitter gamaknya.

Yang lain view sendiri lah,i nak highlight kan blogger je.Kitakan pengguna blogger..hehe.Blogger rupa-rupanya mula ditubuhkan pada tahun 1999..haaa..masa tu aku tadika lagi weh,..kalau tahu masa tu jugak aku dah berblogging kott..haha...banyak la..masa tu mana tahu apa-apa lagi pasal internet ni semua.huhuhu.

Berbalik pada penubuhan blogger.com.Blogger ni ditubuhkan oleh syarikat Pyra Labs di mana owner dia ialah Google bermula tahun 2003.Suatu laman web yang tak perlu dibayar.Free of charge je.Cuma dulu adalah sekejap dia minta donation daripada users sebab nak beli server baru.Dan huru-hara sekejap sebab semua pekerja cabut.Yelah gaji tak berbayar nak makan apa pula kan.Nak tahu lagi? boleh baca dekat sini.

So,kita bolehlah nak meroyan dekat sini banyak-banyak.Takde sapa pun nak marah.Antara orang nak baca dengan tak je.Haha.Ok la takat tu ja la nak ceritanya.Sekian dahulu.

"Pyra was co-founded by Evan Williams and Meg Hourihan. The company's first product, also named "Pyra", was a web application which would combine a project manager, contact manager, and to-do list. In 1999, while still in beta, the rudiments of Pyra were repurposed into an in-house tool which became Blogger. The service was made available to the public in August 1999. Much of this coding was done by Paul Bausch and Matthew Haughey."

Credit : @seanrazak | Wikipedia 

4 comments:

  1. gituuuu :) mek 1999 darjah satu :)

    ReplyDelete
  2. Teringat pada tesis saya dulu yg berkait rapat sejarah penubuhan laman sosial. Salah satunya blog. Walaupun muncul facebook, twitter, insta tapi blogspot tetap menjadi pilihan ramai kan. >,<

    ReplyDelete

Current Status (15 DISEMBER 17) : Fighting for final exam Sem 5 (12 till 20 Dis 17)! May Allah blessπŸ’• this journey! Bittaufiq wannajah!

Disclaimers

From View of My Eyes is a personal blog solely belong to Mas_FVOME.Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually from the personal emotion,feeling and current condition of the blog owner.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental disturbance after reading the blog post.The readers should take responsible toward their own choice reading sources.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents is strictly prohibited being copy and paste or published on the other media social/website/books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

I'm not concerned about the grammatical error in my blog post as long as the reader understand the message,but if you do.Sorry ! I can do nothing about it.Still improving.Read it or just leave it.Thank you for your precious time.

Have a nice day !

Most pictures credit to Google Image.

Plagiarisma.Net