⚔ Welcome To From View of My Eyes.This is a Personal Blog.You are allowed to read the blog post as long as you have a good intention.If you're not,please leave without sound.May Allah Bless.⚔

✍ Susah nak dapat kerja sekarang


 Kala senja menjelma

Borak-borak dengan jiran depan rumah sambil minum ABC.Dari satu cerita ke satu cerita..then..saja je lah tanya jiran..

" ada kerja kosong tak?.

."tak ada !"

 "ala.."

"dekat kampung ni mana la nak cari kerja.Orang pun tak de sen nak gaji pekerja..makan sendiri pun cukup-cukup makan je.."

Pastu jiran pun ceritalah pengalaman dia kerja dulu..guna sijil STPM dapat kerja Operator Telefon pastu upgrade jadi Kerani..gaji RM500..That time! Aha..lupa pulak tanya tahun bila..haha..

Seksa weh !

Nak dapatkan RM1000 sebulan kena OT.

Aku geleng kepala je dengar ..sungguh dahsyatnya cintaku kepada kamu..eh..ternyanyi pulak.Macam mana pula dengan zaman sekarang?

Masuk balik zaman sekarang..

Jiran pun cakap..kalau bandingkan aku dengan kau..syarikat sekarang lebih pilih orang yang berpengalaman daripada fresh graduate  sebab dah tahu selok belok dan cara kerja.Daripada fresh graduate kena ajar dulu..macam tu la lebih kurang and banyak lagi pointnya..AND..

Ok..aku geleng kepala lagi..ish..ish..ish..

Macam mana la time aku nak cari kerja nanti ya?

Even kawan aku tadi ada datang..kitorang exchange movie..dia pun tengah berhempas pulas cari kerja..apply banyak dah tempat..interview ada la dapat beberapa kali..tapi belum rezeki lagi..mana nak fikir hutang belajar dlu..berbelas ribu pulak tu..at the same time duduk rumah rasa macam orang tak guna ...pernah kerja tapi tak bertahan lama..gaji sikit tak cukup tampung hidup..tak berbaloilah kata orang..and kerja pun macam buruh kasar ..and orang sekeliling tahu mengata jer keje dia..

Walaweh !

Berat nanang.Boleh lead to stress and more serious health problem ..hope you can cope with all this cobaann...jangan pernah berputus asa..InsyaAllah ada rezeki tak ke mana..samalah macam kalau dah jodoh tak kemana...bak kata Filzah.. "kalau jodoh, kita jumpa je time akad nikah nanti. "

..gituhh.! aku nasihat dia tapi sikit-sikit la mana termampu sebab dia pandai lagi..and i geleng kepala lagi...ish..ish..ish..

Anyway,kita tak tahu masa depan kita..how about my life in future?..what i should do?..Do i need to crying for what i regret in my life? Or do i have to died in the middle of problem?..The answer is..no! no! no!..Allah tak bagi kita dugaan kalau kita tak mampu.Allah takkan letak kita saja-saja dalam situasi ni kalau tak ada hikmah di sebaliknya..kita kena bangkit kembali..and first to do is..cari Allah dulu..Reminder for myself

After that meroyan hilang you can make plan A until Z..no worries..plan ada sampai Z kott..Allah tak kejam..and action ! DUIT ! Doa..Usaha..Ikhtiar..Tawakal ! Sampai bertemu jodohnya..eh..tak habis-habis dengan jodoh..maklumlah..orang bujang memang macam ni..maafkan je lah dia ya..haha

Fighting!!

Till then.

120820160738PM
FRIDAY
HOME SWEET HOME

4 comments:

  1. Usaha and dua. InshaAllah =D
    All the best sis Mas.

    ReplyDelete
  2. betul dik. skarang ni majikan nk experience lebih. kalau blajar tinggi tapi time intrview, tny excel, word, sistem pndai tak guna, time tu jawab dh trkial, memang out lerrr. tu yg penting time intrview ckp kaw kaw kita pndai. pastuh yg penting klau ade je mse trluang, keje la ape2 pon, gaji no 2. yg penting pngalaman ! :) best of luck mas :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh no! mkin panik sy..insyaAllah doakan sy kak..

      Delete

Current Status ( 30 JULY 17) : "Welcome Sem 5 ! May Allah blessπŸ’• this journey! Bittaufiq wannajah!"

Disclaimers

From View of My Eyes is a personal blog solely belong to Mas_FVOME.Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually from the personal emotion,feeling and current condition of the blog owner.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental disturbance after reading the blog post.The readers should take responsible toward their own choice reading sources.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents is strictly prohibited being copy and paste or published on the other media social/website/books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

I'm not concerned about the grammatical error in my blog post as long as the reader understand the message,but if you do.Sorry ! I can do nothing about it.Still improving.Read it or just leave it.Thank you for your precious time.

Have a nice day !

Most pictures credit to Google Image.

Plagiarisma.Net