✍ Selamat Hari Merdeka Malaysia !

Assalamualaikum

Lorh.

Baru nak wish.walaupun lambat .better late than never.hehe.

Currently raining outside the house..

MERDEKA !! MERDEKA!! MERDEKA!!
Google image

MERDEKA!! MERDEKA!!MERDEKA!!

Selamat Hari Merdeka Malaysia!!

Sudah 59 tahun sudah kita mengecap nikmat kemerdekaan di tanah melayu ini sementelah Palestin masih lagi dijajah..Masjidil Aqsa masih lagi ditakluk.Menidakkan hak terhadap umat islam.

Kiblat umat islam yang pertama.

Mengapa masih sukar untuk kita mengambil kembali tanah yang dijajah?

Lihatlah dunia.

Tiada kekuatan yang mampu mengambil kembali apa yang telah dirampas kecuali dengan izin Allah.

Kembali kepada zaman perjuangan memerdekakan negara Malaysia.

Politik yang goyah menidakkan kemerdekaan negara.

Namun

Kesepakatan rakyat jelata menggoyahkan penjajah.

Satu kata satu semangat satu hati satu Jiwa..Merdekaa!!

Kini

Setelah 59 tahun negara kita merdeka

Pening dik nonn tengok politik negara..bawang merah bawang putih betullah!

Semoga momentum keamanan dapat dikekalkan.

Oh ya! The most important thing !

Happy Birthday My Sistur! 31 Ogos 199_ !

*Pic (takbleh display atas sbb2 tertentu)

Anak Merdeka ni tua setahun dari i tapi panggil engkau aku je.Dah terbiasa dik nonn..Salah seorang my Bestfriend jugak masa zaman diploma dedulu

And you know what..after that..dia kahwin senyap-senyap! T_T Macamlah aku nak rampas laki dia =.="

Btw,Semoga cepat2 jadi ibu =D

Ok daa.

Hujan lebat wehhh!!..Maghrib nie!

Till then.

310820160713PM
WEDNESDAY
HOME SWEET HOME

Wordless Wednesday : After 59 years.

31 August 1957


MERDEKA!!MERDEKA!! MERDEKA!!


59 years later.


Blackout in the morning.





                                                  No JBA water in the Evening





                                     MERDEKA!! MERDEKA!! MERDEKA!!



310820160320PM
WEDNESDAY
HOME SWEET HOME

✍ Tersenarai dalam bloglist September Seindah Cerita!

Assalamualaikum

Sebelum detik laungan merdeka bergema..i nak posted about something.!

Alhamdulillah

Murah rezeki mencurah daripada Blog Seindah Cerita !

Haritu i join  🎁 Giveaway Friendship By Seindahcerita

Lepas tu..You know what !

Alhamdulillah again i...

✍ Menang Giveaway friendship by SeindahCerita!

Then..I join pulak


  Then today !

Seee ! I tersenarai di antara yang terpilih.Hee.



Tq Kak Nieyl.

InsyaAllah !Selagi tiada kekangan akan sentiasa berblogwalking.Hihi.

Happy Blogging!!

Till then.

300820161122PM
TUESDAY
HOME SWEET HOME

✍ Sejukkk~

Assalamualaikum

Today is Tuesday.

Budak kecik datang pagi-pagi lagi lepas tu merengek nak tengok didi..didi..=.='



After a while..


Tiba-tiba..








Langit menjadi gelap..seolah-olah baru lepas subuh.













Then..

Hujan pun turun.!

Rintik-rintik menjadi lebat seketika

Kemudian...


Rintik-rintik kembali .

Angin bertiup lalu dedaunan pun bergelora.


Ayam tumpang berteduh di seberang sana.

Kok Kok kok

Sejukkk~ 

300820160939AM
TUESDAY
HOME SWEET HOME

✍ Eh..mana hilang?

Assalamualaikum

Tik tok tik tok..waktu sudah menjelang senja...

sedang aku gigih berblogwalking...

tiba..tiba..


































Ehh...mana hilang?..

Aku rasa aku ada nampak komen yang tunggu approval dekat blog ni tadi..siap sempat tekan profile blogger yang komen lagi..

tiba-tiba hilang!

Aku refresh semula..again..and again..and again!

Aik..takde pun...Takkan aku berkhayal..tak mungkin..i'm in a state of mind.

Aku tak tekan pun butang delete..ehh?

Kau jangan main-main..senja nieee..

Laa..dah approve rupanya..

Hahahaha..

Larikk!!

290820160659PM
MONDAY
HOME SWEET HOME

✍ Menang Giveaway friendship by SeindahCerita!

Assalamualaikum

I am one of the peserta .



And  ! MasyaAllah .

Alhamdulillah.

Nombor penyertaan saya terpilih !

Hihihihi.

Suka bangat sih!

Yehaaa ! Dan hari ni shawl ni dah sampai ke tangan ini.


Urgent ! Urgent ! Tapi nak sampai ke cerok kampung ni amik masa lama juga.



Sponsorship by 


Website beliau


Jemputlah order shaklee pada beliau.


Memandangkan aku tak pakai shawl kecuali event yang memerlukan so aku bagi je shawl ni kat adik aku.Dia yang excited tadi nak tengok bila shawl ni sampai.

Haha..Nak sangat.. amik!

                                       Tadi dia terus pakai pergi kelas masakan.


Alang-alang tunjuk skettt!

Haa..jangan tak tahu..kat kampung ni ada kelas masakan kauu!..walaupun orang-orang kampung ni dah terror memasak..ceewah!..nak jugaklah pelbagaikan skill masak masakan yang berlainan kan.

Kelas masakan tu semua bawah bimbingan jabatan KEMAS.
So takdelah semahal kelas masakan kat bandar or taman.
Kira murah sangatlah bagi orang kampung.

saja aku buat muka dia gitu.Nanti perasan jadi model lebih.Haha..

Pesanan khidmat masyarakat..sila labuhkan tudung melepasi dada ya sayang-sayang sekalian.Pakai shawl pun boleh melepasi dada ya.Peace Yo!

Rasa hipokrit ke tak hipokrit ke..yang wajib mesti dibuat !  Upss!.

Kalau buat tapi tak ikhlas insyaAllah tak ada apa-apa.

Just rugi je tak dapat pahala...Tapi..

Kalau tak buat confirm berdosa !!

Bukanlah memakai tudung menjanjikan seseorang tu jadi baik..tapi pakailah tudung aka menutup aurat insyaAllah menyedarkan diri kita untuk terus dalam kebaikan..nak buat jahat pun kena fikir dua tiga kali..lainlah kalau memang suka buat jahat..tu yang rasa panas pakai tudung tu..eh!..

.luruskan niat dan teruskan istiqamah.

InsyaAllah ada jalannya.

Peringatan buat diri terutamanya.

Dushh!Dushh!Dushh!!

Alhamdulillah sekali lagi..rezeki anak..haha..anak tekak !

Semoga penganjur dan sponsor sentiasa dimurahkan rezeki..nanti bolehlah share rezeki lagi.Hihi..Alhamdulillah..tahniah kepada para pemenang dan penyertaan bagi peserta-peserta yang lain! 

Till then.

290820160357PM
MONDAY
HOME SWEET HOME

✍ I just want to rest

Assalamualaikum

Not much to worried about.

It just been a while since i changed the background.

How is it?

Hey! Dont you feel tired changed it all over again?

Yupss! Maybe.

Maybe Yes maybe No.

Before

The theme song is about I dont wanna sit still,look pretty.! Of course it just about the selfish and doesn't want anything distracted herself from being anything she want.

But this world not just about oneself..but about ourselves!.Not singular but plural.How we are created for helping ourselves and others,in the same time completing each other.And in the end we will be judged by what we have done.


After 

Not so much.

I just want to rest.

Till then.

Will changed again?

We'll see later.

280820161054PM
SUNDAY
HOME SWEET HOME

☏ Lawan Congkak kalah mati !

Assalamualaikum

Pagi tadi telah berlangsungnya Karnival sukan di mukim kami.Tak nampak macam karnival sangat sebenarnya sebab buat dekat dewan dan kecil-kecilan.Maka terbentuklah kumpulan kami yang terdiri daripada 5 individu.Bukan orang lain.Sanak saudara je semua ni.Haha.

Mak Saudara kandung.

Kakak Ipar.

Me.

Adik kandung.

Mak Saudara Sabit.


 Ada nampak macam perempuan melayu terakhir tak?..ahaha..kriikk..kriiik..krikkk!

Ada markah kott untuk baju..itu yang melaram sikit tu..sikit je pun..hehehe.Habis semalam kitorang belek-belek baju wan dan baju mak.Jumpalah kain batik dan baju ala-ala kebaya.

Nampak tak tradisionalnya?..haha

Kitorang main congkak antara kampung-kampung dalam mukim kami.Bukannya besar pun mukim ni so penyertaannya tak seberapa ramai mana.Tapi kampung kitorang paling banyak kumpulan penyertaan kott.Bangga skett.


Kami ambil tempat dulu.Tunggu pihak lawan yang tengah bersiap.Kredit to mak..mak yang ambil gambar ! Peace Yo! Budak kecik ni sibuk jugak nak mengendeng.

Peraturan bermain congkak di karnival ni

  • Main sehingga 3 set permainan
  • Kalah dapat 1 mata
  • Menang dapat 3 mata
Kiranya kalau kalah berturut-turut set permainan kena sambung main untuk yang ketiga jugak sebab dia kira markah kan.

Dan of course ini bukan permainan individu..mata yang dipungut akan ditotalkan untuk menentukan kalah dan menang sesebuah kumpulan tersebut.

Jadi biarpun salah seorang pemain kalah tiga set berturut-turut tak bermakna kumpulan tu kalah sebab pemain yang lain mungkin menang tiga set berturut-turut.Hehehe,

Jadi.

Itulah kelebihan bagi individu yang kalah.Biarpun kalah tetap boleh ke pusingan seterusnya atas kemenangan ahli-ahlinya yang lain.

Tapi kesian la pada yang Pro main congkak ni tapi ada ahli dia yang fail.

Macam tadi,sorang je ahli kumpulan tu Pro.Tiga set berturut-turut menang tapi ahli dia yang lain kalah.Kan sodih tu..tak dapat ke peringkat seterusnya..pungutan mata tak mencukupi.Huhuhu.

And..back to us ..Finally !

Alhamdulillah.

Walaupun kami jadi bidan terjun dan baru berlatih saja-saja semalam.Bukannya serius pun tetap dapat masuk ke pertandingan kalah mati.

Yang pro kakak ipar i sebab dia juara congkak time sekolah dia dulu.So dapatlah kami kutip beberapa teknik yang boleh dipraktikkan.Baru ku tahu main congkak pun ada teknik selain bilang biji guli tu..hahaha..


Oh ya lagi satu..gaya pembawaan diri juga diambil kira markahnya.Macam kitorang pakai kebaya kan..so kenalah duduk bersimpuh ala-ala perempuan melayu terahir gituuu..permainan first tadi boleh pula aku lupa tentang tu..ye la semangat dah up kan sebab memang first set tu..elok-elok bersimpuh tak perasan dah bersila masa set kedua.Hahaha.

Now !

Permainan kalah mati !

Kitorang bertembung dengan pasukan Panglima.Macam biasa masuk bertanding je dorang ni..


Satu set je! giler kauu.degap degup jantung nak lawan ni..kalau kalah ni ..ummm..

..anddd!!

Laju giler dorang main..panglima la katakan..i main lembut-lembut and slow-slow je u..

Yezza !

Akhirnya.

1 set individu menang ! 4 set individu kalah !

Kalah mati !

Hahaha..

Guess what?..

siapa lagi individu yang menang tu kalau bukan kakak ipar i..hahaha.Kami yang berempat ni semua satu rumah terbakar.

So kempunan la telur tembakul.Eh!

Kalah menang adat pertandingan.

Orang kalah selalu redha.

Haha.

Tahniah kepada pihak lawan yang berjaya ke final.

Kami balik dulu sebelum sempat habis tengok kumpulan mana yang menang.Lapaq!Bukan sebab nak balik nangis dalam bilik sebab kalah ea.. Dari pagi tak makan ooo..hahaha..

Hadiah utama pemenang Rm300 ! woooo.

Maka berakhirlah cerita hari ini.

Sekian.

270820160504PM
SATURDAY
HOME SWEET HOME


✍ By the way,tadaaa !! ~

Assalamualaikum.

Holla! Holla! 

How are uols ~ Happy Evening and now currently my hometown is cloudy and a little snow..upss..corection..haha..it is raining...i think the time now was really just like in a hadith..Its just tik tok tik tok..then..its gone! like a week tend to felt like a day and a day felt like an hour..and the circle continues to be same everyday..

was that just me that felt like that?

By the way,tadaaa !!


Before !




After!




Sorry if this bothering you,but its not bothering me..so we just continue be like this alright?

Alright! deal ! daaaa!..

If im getting into it again then ..this might be changed again and again..and again !..

Today i just dont felt like doing anything..i just..just..just....felt the song.

till then.

250820160515PM
THURSDAY
HOME SWEET HOME

✍ Penampakan pada petang selasa

Assalamualaikum

Selamat malam korang !

Selamat beristirehat..! aku ada benda nak cerita nie..

Macam ni ceritanya...

Pada suatu petang selasa..selepas bada' asar kira-kira pukul 5 petang begitu..Mas dan adiknya telah keluar daripada zone selesa mereka untuk menemani ibu dan bapanya ke suatu kawasan yang misteri..

Dikatakan tempat itu suatu ketika dahulu adalah penempatan orang bunian.

Terlalu banyak sejarah berkaitan tempat itu ketika zaman datuk dan neneknya suatu ketika dahulu.

Tiba-tiba Mas terlihat sesuatu yang ....

Sukar digambarkan dengan perkataan..

apakah ia..?

Mas telah sempat menangkap gambar entiti tersebut !

Mari kita lihat !





























Lub Dab Lub Dab Lub Dab!
























Jeng ! jeng ! jeng !


'




Hahaha ..Yummy !!

Ok bye !

230820160925PM
TUESDAY
HOME SWEET HOME

Tutorial : Add Cursor Name in Blog

Assalamualaikum

Selamat petang! Yeay! dah letak cursor nama i !

Free Cursor name by BajuWarnaCoklat

Yang ni i letak dekat blog ni.Nampak tak? nampak tak?

 

Url Cursor ( http://i1077.photobucket.com/albums/w480/vendettatraveller/BAJUWARNACOKLAT-MAS_zps5irut2t9.png)

Yang ni pulak letak dekat Bloglist



Url Cursor (http://i1077.photobucket.com/albums/w480/vendettatraveller/BAJUWARNACOKLAT-MAS2_zpsuphs7fck.png)

| Code Cursor |

*********

<style type="text/css">body {cursor:url(http://i1077.photobucket.com/albums/w480/vendettatraveller/BAJUWARNACOKLAT-MAS_zps5irut2t9.png),default}</style>

*********

Gantikan warna merah dengan url cursor korang.



Pergi ke Template 




Click Edit HTML 

Tekan ctrl + F serentak. 

So muncullah kotak search seperti gambar di bawah.

Search code  </head>



Paste Code Cursor atas code </head>



*********

<style type="text/css">body {cursor:url(http://i1077.photobucket.com/albums/w480/vendettatraveller/BAJUWARNACOKLAT-MAS_zps5irut2t9.png),default}</style>
</head>

*********

Save template.

View Blog !

Done ! Saved in case nak edit blog lagi.Hoho.

Credit  : Teknik Buat Blog

Till then.

230820160412PM
TUESDAY
HOME SWEET HOME

✰ Umpatan Keji Yang Tersembunyi ✰


|| Al-Muhakah, Umpatan Keji Yang Tersembunyi ||


"Saiful, saiful... Kawan kita Amir nak kahwin dah bulan depan. Dia jemput kau datang kendurinya"

- " Amir? Amir yang mana satu ni? Aku ramai kawan nama Amir lah..."

" Alahhh kau ni, Amir classmate kita dulu lah. Yang macam ni (sambil buat gaya mulut jongang kerana Amir itu jongang)."

- " Ohh, Amir tuu...hahaha" okay mekasih Ali, nanti aku datang. Kita gerak sekali la okay"

___________

Biasa berhadapan dengan situasi diatas?

Situasi dimana kita nak menggambarkan/describe seseorang lalu kita meniru/melakonkan aib, keburukan atau kekurangan yang ada pada diri seseorang.

Dalam dialog diatas Ali membuat gaya gigi jongang untuk menggambarkan keadaan kawannya amir yang bergigi jongang.

Contoh lain;

Buat gaya berjalan seseorang yang tempang, meniru gaya cakap sengau, buat gaya gagap dan sebagainya untuk menggambarkan atau nak describe keadaan peribadi seseorang.

Perbuatan ini disebut Al-Muhakah. Ia adalah bentuk mengumpat tapi lebih keji & berdosa dari mengumpat.

Walaupun niat untuk describe seseorang, perbuatan ini tetap tidak dibolehkan. Dalam hadith riwayat Al-Tirmizi, Aisyah pernah decribe Safiyyah dengan buat isyarat tangan yang menunjukkan Safiyyah itu pendek orangnya dan Nabi membenci perbuatan itu.

Buat isyarat tangan sebegitu pun dilarang, apatah lagi kalau menggayakan kekurangan orang seperti yang selalu kita lihat hari ini.

Kenapa lebih keji dan berdosa dari mengumpat?

Kerana kita bukan saja bercakap mengenai aibnya malah menggayakan/melakonkan pula aib tersebut di hadapan orang lain hingga ia menjadi suatu bentuk penghinaan yang melampau.

Apabila empunya badan mengetahui atau ternampak perbuatan itu terhadap dirinya, tentu dia lebih membenci aksi tersebut berbanding jika sekadar bercakap mengenainya.

Al-Muhakah ni dalam bahasa modennya boleh lah difahami sebagai "menganjing orang"

Selalu kita buat kan?

Semoga Allah ampuni salah silap kita jika telah melakukan keburukan ini dan moga kita lebih berhati-hati di masa hadapan.

*Tips:

Kalau kita nak describe seseorang, tak perlu mention aib diri dia. Cakaplah perkara yang mana kita suka jika orang lain cakap yang sama jika describe tentang diri kita.
_________

Ad-Dien Abdul Kadir
14/06/2016 | Selasa
09 Ramadhan 1437H

Blog beliau : World of Ad-Dien (WADi)

✍ Free Cursor Name by BajuWarnaCoklat.com

Assalamualaikum

Detik menghampiri kegelapan..tik tok tik tok ..waaa.bila komen..asyik kena verify  robot je..entah bila nak hilang entah ..malaih aih nak layan! sabor je la.. Si kecik tu pulak asyik nak mengendeng..so tak boleh pegang netbook or handphone.Ibu dia dah datang amik tadi so barulah i free !..haha..Gitulah gamaknya~

I dah dapat free cursor name by BajuWarnaCoklat..bukan saja-saja eh..beliau yang offer..i tak suka susahkan orang..but..pucuk dicita ulam mendatang..hahaa..tq Raihanah! Muahh!!

Ni la cursor name i ! Korang boleh request kat sini katanya.





Nanti la godek-godek nak pasang macam mana cursor neh..

Itu je pun nak cakap..lalalalala

Salam Maghrib!

Till then.

220820160719PM
MONDAY
HOME SWEET HOME

✍ Kita daie bukan untuk dihargai ..*Vid

Assalamualaikum

Selamat malam..!

Baru lepas tengok #DaieTV3.

Tak ikut pun perkembangan program ni sebab tv jarang available.

Ada seorang peserta perempuan macam ustazah Fatimah Syarha la..best jugak..tapi masa yang diberi 3 minit je..potong betul nak tengok lagi!..waktu yang diberi macam tak cukup la..tak sempat nak hayati..dah habis..bunyi suruh berhenti tu mengganggu betul ..haiishh..tak sempat nak meresap.

Antara yang sempat ditangkap tadi adalah quote yang sangat femes disebut.

3 ciri-ciri orang munafik

Bila berjanji dia memungkiri!

Bila bercakap dia berdusta!!

and Bila diberi amanah dia mengkhianati.!!!

Nauzubillahminzalik,

Semoga kita terhindar daripada ciri-ciri yang tersebut!

Meh dengar lagu theme dia best !

Penuh bermakna..Semoga tsabat!.!

Till then.



210820161019PM
SUNDAY
HOME SWEET HOME

✍ Congratulation Dato' L.CW !!



Malaysia Bolehh!!

Silver in our heart!

Never mind.I'm still Mas (Gold) .Haha,

A bit disappointed but its okay!

We are done here today

but !!

Not for tomorrow neither future !!

Hope never end!!

Congratulation Dato' Lee Chong Wei ! We are so proud of you!!

You are not alone.Don't be sad!! Malaysia bolehhh!!

Motivation rising up!!

200820161018PM
SATURDAY
HOME SWEET HOME

✍ Stay Strong Dato' L.CW

Tak sanggup!

Tak sanggup nak tengok dah..berdebar menanti keputusan je lagi ni.

Persaingan begitu sengit.

I tak kuat !

Semoga kita dapat apa yang terbaik!

Dont give ! keep it up !

GO !! GO!! GO!!

MALAYSIA BOLEH!!

You Can Do It Dato' L.CW !!

200820161003PM
SATURDAY
HOME SWEET HOME

✍ Tahniah Beregu Badminton Malaysia !

Perghh!!!

Sengit giler kauu..banyak kali pungutan mata sama !

Tak senang duduk dibuatnya...

Kita hampir sangat-sangat dengan Gold! macam depan kau je tapi apakan daya tangan tak sampai.Belum rezeki kita lagi.

Yang penting puas hati.!

Good job!! Pingat Perak milik Malaysia!!

Tahniah Beregu Badminton Malaysia !!

Tahniah Encik Goh V Shem dan Encik Tan Wee Kiong !!

We are so proud because of you guys !!

Malaysia Bolehh!! GO!! GO!! GO!!

Semangat meningkat mendadak!

Debaran esok!!..Huwaa..gugur jantung rasa tengok..haha

Till then.

200820160124AM
SATURDAY
HOME SWEET HOME

✍ Set Penentuan Beregu Badminton Malaysia!


Hope never end!

Dont give up ! keep it up !!

Masih ada masa lagi!

Selagi ada masa selagi itulah kita teruskan usaha !

Malaysia Bolehh!!!

Nervousness rising upp !

GO ! GO ! GO!

Malaysa Bolehh!!

200820161249AM
SATURDAY
HOME SWEET HOME

✍ Debaran beregu badminton Malaysia !


Malaysia bolehh!!

Keep updating

Tak boleh tidur weyhh..aku nak tengok !!

Hahaha.

Semoga pingat emas pertama milik Malaysia !

Good luck Encik Goh V Shem dan Tan Wee Kiong!!

GO ! GO ! GO !

Semangat Malaysia bolehh membara!!

We are leading !!

OLIMPIK RIO 2016 

200820161213AM
SATURDAY
HOME SWEET HOME

✍ Kenangan berblogging dedulu

Assalamualaikum

Wahaii..

I baru nak have fun comment from one blog to one blog.Sebab semalam tak rancak sangat.But this was let me down.Lols.Penangan GA punya pasal la nie.

Masa berblogwalking kejap tadi..i pun mulalah tetibe terimbau kenangan dulu-dulu.

Masa blogging dulu-dulu la katakan.Guna nama samaran lain biasalah konon misteri sangatlah orangnya,Nak menjaga nama bagai..haha.dan actually aku ni memang jenis yang pemalu gila-gila.Tahu nak bertelenovela je keje dia.

Tapi bila usia dah semakin bertambah dari tahun ke tahun ni buatkan aku malas nak guna nickname dah..nak malu pun dah macam tak kena dah..bukannya orang kenal pun...pedulik! haha.. buat blog baru guna nama sendiri senang.Sedap pun sedap..uhukk!

Rentetan peristiwa itu maka dengan gigihnya i mengusha kembali dorang-dorang ni yang masih ada dalam ingatan certainnya.Haha..Kebanyakannya dah tak aktif dah,Sediyh~

Masa aku aktif blogging dulu masa zaman beliau buat segmen.Gila-gila punya refresh bloglist nak jadi yang first join segmen tu.Hahaha..tau-tau jelah ganjarannya kan..traffic jam tak henti-henti orang view blog kite kauu..

Best time tu.Daripada ramai-ramai strangers automatic jadi kawan-kawan.Dunia blogger yang sangat menyeronokkan..plus kalau dekat blog mudah nak tau stories seseorang tu..kita baca je blog dia..ahaks! Lepas tu beliau slow down buat segmen and last-lastnya tak buat dah.Dari situ aku pun mula slow down dengan dunia blogging ni sebab dah nak masuk study kan.Time study lagilah dah susah nak online sebab kekangan masa dan line...stress study lagi.

Even so,i still follow up him till now.Pembaca setia uu.But to my own blog,disaster la..i dengan bodohnya padam blog tu sume.Habis khazanah i semua tu uuu...Itulah pepatah mengatakan..ikutkan hati mati..ikutkan rasa binasa...! bila datang rasa rindu nak berblogging semula nak claim balik pun tak dapat dah..totally dah burned! Hanya tinggal di lipatan memori.

Barang yang lepas jangan dikenang? Oh ini tidak valid padaku.Lols.

So..i search nama samaran i dulu dan jumpalah blog-blog yang i biasa singgah baca dan komen dedulu.Jadi i simpan blog-blog tersebut menjadi bloglist.Maka senanglah nak pergi usha balik nanti walaupun dah hampir lupa pe cite dorang,Huihuihuii.

Sementara masih ada masa..semoga istiqamah dalam berblogging sehingga akhir hayat! dapatlah keturunan aku baca apa yang moyangnya bebelkan sejak dulu nie..Hahaha..lain pulak istiqamah die..hehehe..ye la di samping kewajiban tidak dilupakan..heee.

Sekian.

Jom lepak SINI ! Macam-macam cerita adee.

Till then.

190820161115PM
FRIDAY
HOME SWEET HOME

✍ Debaran Dato' L.Chong Wei

Perghh..

Serius debar tengok tadi.

Al kisahnya tadi kami tertengok penonton yang menonton perlawanan Datok L.CW di TV3.Wartawan tu kaw-kaw mengulas perlawanan Dato' L.C.Apa yang kitorang dapat tengok cuma reaksi penonton je.Perlawanan langsung tak ditunjukkan.

Kau rasa?
.
Berdebar seyh ..! tiba-tiba 20-19 dah !..dengan wartawan mengulas penuh debaran tiba-tiba penonton macam nak bersorak tiba terduduk macam tak kesampaian..dan..dan ..tiba-tiba je dah kembali ke pentas..aigoo!

Ce me la?

Lepas tu abang aku pun cakap..dah kalah tu..jiran aku yang duduk kat ruang tamu  luar  pun syok tengok dengan kitorang tadi..dia pun kata..ayoo..kalah dah tu... Aku tak percaya la sebab ulasannya  tak lengkap !

Apa lagi cepat-cepat adik aku pergi alih TV1..tengok-tengok..perlawanan dah habis! Encik Lin Dan dengan Dato' L.CW dah bersalaman dah..! Adoyaii..kitorang masih terpinga-pinga..abang aku tetap cakap ..dah kalah tu..

Aishh tak! tak! tak !

Aku masih menafikan..beberapa saat lepas tu barulah tahu keputusannya..Hora Horeyy!! Dato'L.CW menang !!! Malaysia Boleh !!.Time tu jugak ayah aku turun..ayah aku cakap..mana boleh tak menang..dia mesti menang punyalah ! See !!..I'm proud !! Haha..

Tumpang bangga kejap ! Malaysia Bolehh !!! Tahniah Dato'L.CW! Next !!



Till then.

190820160922PM
FRIDAY
HOME SWEET HOME

☂ Pasangan Hidup ☂


✍ Dan aku pun..layann~ *Vids

Assalamualaikum

Semoga korang sihat hendaknya..semoga apa saja urusan kita semua hari ni dipermudahkannya..lama dah rasa tak berceloteh angkara join giveaway je keje dia.Hahaha.Maaf la..tengah gian nie..bahaha.Teruk lak aii.

Anyway i tengah pening sikit-sikit ni..angin kott..tak dapat tumpukan perhatian nak baca blog ..nanti la i balas balik blogwalking ya..huhuhu..dapat la berblogwalking kejap tadi..hantar mesej dekat shoutbox larat la.nak baca takut tak hadam..nanti tak memasal..orang cerita lain..dia pergi hentam komen benda lain..haha

Aku pun boleh detect orang baca betul-betul tak entry kita..ini kan pula orang lain.Hohoho.Hari ni layan budak kecik tu je..bila dia tidur sambung main blog la kita.Kalau tak memang hmmm la jawapnya.Habis dia tekan-tekan keyboard kita.

Lepas tu bila cakap nak buka Didi and Friends barulah dia berhenti kacau.Dia duduk diam kejap..lepas tu aku cilok kejap masa sudahkan blogwalking sambil tengok reaksi dia.Agak-agak dia macam dah nak mula kacau balik ..pujuk dia semula kata nak buka Didi and Friends..haha..Nah !

Ni la antara lagu yang dia suka..joget-joget angguk kepala dia tengok lagu nie..hihihi..dan aku pun layann ~


Tapi aku lagi suka lagu nie..best!



Semut berkawad satu ! satu! Hora horeyy! hahaha..ok bye!

Till then.

180820160813PM
THURSDAY
HOME SWEET HOME

♪ Jangan dicabar ia ♪

Perasaan.

Perasaan ini terletaknya pada hati.

Hati.

Hati ini sering berbolak balik.

Mampukah padanan rasa menyemai hati dengan debunga mewangi haruman syurga.Dapatkah rasa ini bertahan dengan jalan yang tidak nampak bayang.Masih samar terasa walau disuluh cahaya bergemerlapan.Mungkinkah ini petanda.

Petanda.

Tiada siapa mampu menghitung waktu kemudian.Tiada siapa dapat menjangka apa yang bakal ditempuhinya.Merancang.Hanya kita merancang agar tidak putus asa di tengah perjalanan.Sekali rancangan gagal tahulah ia perancangan tuhan itu lebih baik baginya.

Mungkin.

Tak terlintas langsung hati menidakkan kebenaran.Hanya cuba bangkit memuhasabah hati yang kian tenggelam oleh kegelapan.Tiada siapa ketahui kegelapan apa yang menyelubunginya.Hanya memandang tembus tidak mampu mentafsir yang tersirat niatnya di hati.

Mudahnya hati itu berbolak balik.Umpama air yang mengelegak tika di puncak darjah kepanasan.Gelora rasa kian tak tertanggung di jiwa.Biarkan ia reda dengan munajat pada tuhannya.Jangan dicabar ia sebelum reda pada waktunya.

170820160230PM
WEDNESDAY
HOME SWEET HOME

Wordless Wednesday : I'm not a robot !


170820161213PM
WEDNESDAY
HOME SWEET HOME

Tutorial : Autoplay Youtube in the blog

Assalamualaikum

Selamat berqailulah!hihi.

Well..before I start to blogwalking,i would like to teach uols how to autoplay ur youtube in the blog.

Amboih.! Haha.

Tujuan entry ini dibuat untuk memenuhi permintaan Cetusan Irda Garmin .

Step by step



Go to Youtube

1.Search your favourite song

2.Click share

3.Click Embed

4.Copy the code

Go to your blog



Click More option and go to Layout



Go to Layout and add a gadget



Add a gadget and click + HTML/JavaScript 


Paste the code !

You just need add ( ?autoplay=1) in the code

Before

<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/RgRGSf0Cavc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

After

<iframe width="420" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/RgRGSf0Cavc?autoplay=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

After that,you can save.

Preview your blog.If everything is okay.You can save arrangement.

You also can change the width and height according your need,

Alright done ! i'm not own the credit.

If you didn't understand.Please let me know.

Till then.

160820161230PM
TUESDAY
HOME SWEET HOME

✍ Biasa sangat dia...!

Assalamualaikum

Testing2 post guna mobile



Ni la budak kecik tu..orang main blog dia men bedak sejuk..bagus sangat la tu..biasa sangat dia..!

150820160320PM
MONDAY
HOME SWEET HOME

✍ Opss! I did it again ..

Assalamualaikum

Wahai reader sekalian..opss! i did it again.What is that i did it again? Hihihi..for who are recently come in to my blog must be knew.And for sure la..your thought.."eh..tukar lagi..?" Yes ! i did it again..haha..

Actually siang tadi bila aku load blog je mesti ada something wrong.Kejap bunga tak turun..kejap keretapi hilang..kejap komentator hilang..hailaa ! Bukan serentak masalahnya..satu-satu ia buat masalah..gimana sih? Kok gitu jadinya..?

Makanya..aku cubalah refresh ..padam and masukkan semula kod tu sume..but..tetap tak menjadi..apa kes woii!.lama juga menghadap benda alah nie..naik fed up dah aku..then i stop la kejap daripada menghadap benda alah nie..then after that..

A few hours later..i got a comment ! She said the same thing that i thought about ! Oh man !..so that..its truth..this actually not my imagination but actually happen..lorh ! So that was a strong reason that i should do something! No..i must do something!..then..jeng ! jeng ! here they are !

..the look of my blog before


Can you see that..there was no more train moving and flower falling down beautifully in my blog..So sad..

but !..i love the flower falling down..also the moving train but..then ..for this new look..i just put the flower there..and also the song ! Please..please..i just love it ! Just can't get rid of that..for now being..hehehe.



Tadaaa!!

what uols think? dont hesitate to bring out ur thought for this remeh things orait? deal!
Ok la ..just want you to know that..opss ! i did it again..heee.

Till then !

140820161123PM
SUNDAY
HOME SWEET HOME

✍ Dah masuk Bloglist 2 Ain ! Tapi saya Musykil..

Assalamualaikum

Selamat malam..! Panjangnya tajukkk kauu



Yeay dah masuk bloglist 2 Ain ! Buktinya !


Amboihh..happy sungguh ! Cepat-cepat pergi tengok tadi..hehehe..gigih screen capture kauu !..kau hadoo?..Haha..nie blogger hyperactive..maafkanlah dia..haha.

Actually saya pun dah masukkan Ain ke dalam bloglist tapi kenapa eh ia tak tunjuk link post? Anda musykil macam mana yang tak tunjuk tu?..meh aku bagi gambar

Here !


Seperti blog Na Zumyhuna tu..kan ada title post dengan last post bila kn..bagaimana pula dengan Dunia Ain? Pelik-pelik..dah banyak kali refresh and pastikan url blog tu betul..but still macam tu..dah poning..tak dapat detect kat mana kesalahan saya..kalau korang ada jalan penyelesaian dipersilakan membantu saya yang begitu musykil sekarang ini.Haha.

Till then,

130820160820PM
SATURDAY
HOME SWEET HOME

Tutorial : Testing "Spoiler" hide post untuk entry blog

Assalamualaikum

Klik buka

Assalamualaikum Selamat petang! testing..testing... Puas cari benda alah nie sebab nak hide post..finally! Lepas ni agak-agak kalau nak hide post bolehlah..hoho Peace! Love ! ..Entah jadi entah tidak nie Testing! testing! 130820160607PM SATURDAY HOME SWEET HOME


Code HTML Spoiler

*********

<div style="margin-bottom:
2px;">
<div style="margin-top: 5px;
text-align: center;">
<input value="Buka" style="margin-top: 5px; width: 100px; font-size: 12px;" onclick="if
(this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display
!= '') {
this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display
= ''; this.innerText = ''; this.value = 'Tutup'; } else {
this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display
= 'none'; this.innerText = ''; this.value = 
'Buka'; }" type="button"> </div>
<div style="border: 1px inset
; margin: 0px; padding: 6px;"><div style="display:
none;">


GANTI DENGAN
TULISAN atau GAMBAR SAHABAT DISINI


</div></div></div>

*********

Sumber asal : http://www.misterpangalayo.com/2015/12/cara-membuat-spoiler-buka-tutup-di.html#ixzz4HCkjwnR2

✍ Susah nak dapat kerja sekarang


 Kala senja menjelma

Borak-borak dengan jiran depan rumah sambil minum ABC.Dari satu cerita ke satu cerita..then..saja je lah tanya jiran..

" ada kerja kosong tak?.

."tak ada !"

 "ala.."

"dekat kampung ni mana la nak cari kerja.Orang pun tak de sen nak gaji pekerja..makan sendiri pun cukup-cukup makan je.."

Pastu jiran pun ceritalah pengalaman dia kerja dulu..guna sijil STPM dapat kerja Operator Telefon pastu upgrade jadi Kerani..gaji RM500..That time! Aha..lupa pulak tanya tahun bila..haha..

Seksa weh !

Nak dapatkan RM1000 sebulan kena OT.

Aku geleng kepala je dengar ..sungguh dahsyatnya cintaku kepada kamu..eh..ternyanyi pulak.Macam mana pula dengan zaman sekarang?

Masuk balik zaman sekarang..

Jiran pun cakap..kalau bandingkan aku dengan kau..syarikat sekarang lebih pilih orang yang berpengalaman daripada fresh graduate  sebab dah tahu selok belok dan cara kerja.Daripada fresh graduate kena ajar dulu..macam tu la lebih kurang and banyak lagi pointnya..AND..

Ok..aku geleng kepala lagi..ish..ish..ish..

Macam mana la time aku nak cari kerja nanti ya?

Even kawan aku tadi ada datang..kitorang exchange movie..dia pun tengah berhempas pulas cari kerja..apply banyak dah tempat..interview ada la dapat beberapa kali..tapi belum rezeki lagi..mana nak fikir hutang belajar dlu..berbelas ribu pulak tu..at the same time duduk rumah rasa macam orang tak guna ...pernah kerja tapi tak bertahan lama..gaji sikit tak cukup tampung hidup..tak berbaloilah kata orang..and kerja pun macam buruh kasar ..and orang sekeliling tahu mengata jer keje dia..

Walaweh !

Berat nanang.Boleh lead to stress and more serious health problem ..hope you can cope with all this cobaann...jangan pernah berputus asa..InsyaAllah ada rezeki tak ke mana..samalah macam kalau dah jodoh tak kemana...bak kata Filzah.. "kalau jodoh, kita jumpa je time akad nikah nanti. "

..gituhh.! aku nasihat dia tapi sikit-sikit la mana termampu sebab dia pandai lagi..and i geleng kepala lagi...ish..ish..ish..

Anyway,kita tak tahu masa depan kita..how about my life in future?..what i should do?..Do i need to crying for what i regret in my life? Or do i have to died in the middle of problem?..The answer is..no! no! no!..Allah tak bagi kita dugaan kalau kita tak mampu.Allah takkan letak kita saja-saja dalam situasi ni kalau tak ada hikmah di sebaliknya..kita kena bangkit kembali..and first to do is..cari Allah dulu..Reminder for myself

After that meroyan hilang you can make plan A until Z..no worries..plan ada sampai Z kott..Allah tak kejam..and action ! DUIT ! Doa..Usaha..Ikhtiar..Tawakal ! Sampai bertemu jodohnya..eh..tak habis-habis dengan jodoh..maklumlah..orang bujang memang macam ni..maafkan je lah dia ya..haha

Fighting!!

Till then.

120820160738PM
FRIDAY
HOME SWEET HOME

Tutorial : kelopak bunga berguguran di blog

Assalamualaikum

Ahaii ! Salam Jumaat !Semoga hari ni lebih baik daripada semalam.Allahumma aamiin.

Amboih buat tutorial pulak dia,

Haha.Tak la,aku nak bagi link je,korang bolehlah usya2 kat situ.Saja je buat entry sebab Kak Ayunie tanya.Haa..akak jangan tak mengaku pulak.Malu aii.Lagi pun i rajin nak up kan post nie.

Korang boleh nampakkan kelopak bunga yang berguguran tu?..Kalau tak nampak..alamatnya kena refresh la..hehehe.

Kelopak bunga yang berguguran tu namanya full mood untuk blog sebab dia full memenuhi ruang blog.Nie antara contoh-contoh moodnya.

 

ada la beberapa lagi..korang boleh tengak dekat sini

>> http://jombinabelog.blogspot.my/2011/12/mood-comel-untuk-blog.html <<

Just copy code je pastu jadilah ia..InsyaAllah.

Widget Keretapi bergerak ni pulak aku dapat dekat blog Yura ni..

Tak sengaja sebenarnya.Ternampak.Bila tengok preview..waaa..cantik pulak aku tengok..apa lagi..!

Amacam? Cantik tak ? cantik tak? Haha..kena penampaq pula sat lagi.

Lepas tu nak cari widget top commentator pulak...tak display la yang biasa punya ni =.=" Pe kes tak tahu.

Ok la..nak g tengok si kecik tu tengah buat apa..aku tinggalkan dia dengan kakak sepupu dia yang lagi sorang tu.Nak update blog punya pasal..hihihi.Jahat sungguh!

Nanti sambung BW.

Till then.

120820161140AM
FRIDAY
HOME SWEET HOME

Disclaimers

From View of My Eyes is a personal and lifestyle blog solely belong to Mas FVOME (masfvome@gmail.com).Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually release from the current situation and personal emotion of the blog owner toward the matters.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental chaotic after reading the blog post.The readers must be responsible toward their own reading source.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents in this blog is strictly prohibited for being copy and published on any social media,websites and books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

Most pictures credited to Google Image.If there is yours,please claim it to masfvome@gmail.com for the further action.

Plagiarisma.Net