Featured

Resepi : Ayam Masak Campak-campak

Bismillah.

Haaa..ambik kau..ayam masak campak-campak..aku dapat ilham masak ayam ni sebab kemalasan diri..hahaha..teruk lak aii...dan tak tahu nak masak apa..sebenarnya aku tak la pandai masak sangat..tak pernah diajar pun..selalu tengok mak dan ayah masak je..dorang tak pernah pulak suruh masak..just sekali dua je kalau buzy aku la yang masak..

Tak biasa memasak..so kau expect nak sedap sangatlah?..tapi bolehlah makan sampai menjilat jari..hahaha..walaupun terkadang terrrrmasin la jugak..uhukks

Taraaa !

Google Image

Tak de masa ceq nak ambik gambar lorh..cari gambar lama tak ada lah pulak.

Okay aku nak bagitahu resepi dia macam mana.Yang ni tak payah bubuh santan..sedap je kott tapi minta maaf dulu dekat korang yang terror bab memasak ni..takut anakanda terlanggar pantang larang memasak nie..hahaa..takut je nak bagitahu aku masak macam mana.tak pasal-pasal i kena kecam..

Resepi Ayam Masak Campak-campak

Bahan-bahannya
  • 2-3 ulas bawang putih
  • 2-3 ulas bawang merah kecil
  • 2 biji bawang besar
  • Setengah genggam cili padi
  • 1 inci halia
Yang ni tumbuk guna lesung batu atau penumbuk sendiri atau blender tapi lagi sedap guna lesung batu.Masukkan minyak sikit..agak-agak je jangan banyak sangat jangan sikit sangat.Tumis seketika .biaq pecah minyak orang kata dan ambiklah bauu..nak lagi wangi masukkan seraii..meletups2 baunya..jangan masukkan daun pandan sudah..bau pandan pulak nanti..tapi kalau nak juga terpulang la..ikut kreativiti masing-masing..hahaa..

Agak-agak dah pecah minyak gaulkan dengan 4 atau 5 ketul ayam.Agak-agak la sendiri.Gaul dengan bahan tumis tadi..dah nampak agak serata dengan bahan tumis tadi masukkan pula air masak atau air paip.So..biarlah ia menggelegak dan masak.hahaaa..

Macam sup ayam ke?..no la..try la korang jadi apa agak-agak..hehehe..tapi selalunya aku keringkan air tu biar jadi pekat sikit.Sedap tau kalau tak lupa letak garam..pastikan garam secukup rasa..kalau terlebih pun tak sedap jugak..masinnn..hahaa..

Satu lagi resepi campak-campak nie..bahan tumis dia sama je tapi aku gantikan cili api dengan cili kering..yang ni of course la kena blender..nak tumbuk sampai bila mahu hancur daaa..nie lagi sedap..macam kari ayam sikit tapi bukan..adik-beradik dia..tak guna apa-apa perencah dan tak guna santan.Itu je bahan dia.

Orait setakat tu je resepi i kali ini.

Google Image


I jalan dulu la ye...

Mas
8 Dis 2016
2-3A-3A

4 comments:

  1. Selalu jugak buat ayam masak campak-campak nie but lain sikit.. Just tumis semua bahan tu then gaul ngan ayam yg dah siap goreng... and now since ade this new recipe, boleh try cara lain sikit.. xD

    ReplyDelete
  2. Sikit betul bahan bahannya. Senang nak cuba 😍

    ReplyDelete
  3. Kalau dh lapar, campak2 pun sedap.

    ReplyDelete
  4. Campak-campak pun sedap jugak kan.. hihi

    ReplyDelete

Current Status (Feb 17) : Sem 4 On going..Mastura..fighting!!

Disclaimer

This is a personal blog. Any views or opinions represented in this blog are personal and belong solely to the blog owner and do not represent those of people, institutions or organizations that the owner may or may not be associated with in professional or personal capacity, unless explicitly stated.

Any views or opinions are not intended to malign any religion, ethnic group, club, organization, company, or individual.All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.