☏ Ceritera Aidil Adha 2016 Part 2 ( The End)

Bismillah.

Ok cuti ni habiskan cerita yang tak sudah je..jom sambung ceritera Aidil Adha sampai habis! Dan hadooii sekali lagi..cerita dah tulis ..sikit lagi je nak habis tiba-tiba hilang dalam draft..kau rasa?..takpelah aku pun tak ada buat apa-apa ni..even line macam siput..redha ajalah..

Baca : Ceritera Aidil Adha 2016 Part 1

Bolehlah berjemaah bersama di luar ya mak cik.Hahaha.Lepas semua rapatkan saf dekat dalam kawan mak cik tu panggil pulak suruh masuk dalam.Katanya ada satu lagi ruang kosong..

whattt?


Habis aku macam mana?..uiii..sampainya hati..T_T..maka mak cik tu pun masuklah ke dalam tanpa serba salah meninggalkan daku sendirian di luar..aku pandang ke belakang dan eh..kelihatan seorang lagi hamba Allah bersiap nak solat..oh my..alhamdulillah..tidaklah ku keseorangan solat di luar..haha..

Rapat-rapatkan saf dan berlayarlah kita.

Selesai khutbah semua pakat-pakat berlumba-lumba start motor dan kereta nakcepat balik rumah..entah apalah yang dikejarnya..makanan kott..hahaha..sementelah kitorang singgah sebentar di rumah pak long belah mak tak jauh dari masjid.Memang rutin setiap lepas solat sunat hari raya akan singgah dulu dekat rumah ni.Makan pulut palas dan rendang ayam..wuuuh..sedap tak terkata!

Balik je rumah tengok makanan still terhidang atas meja..apa lagi..semua pun balun makan lagi!..haha..memang tak la nak biarkan makanan tu aman dekat situ..habis kena ngap la jawabnya!.Ayah suruh makan kenyang-kenyang sebab kejap lgi nak pergi beraya dengan nenek belah ayah pula.

Entah kenapa tak ada siapa pula nak ambil gambar family untuk raya kali ni..ceewah padahal raya-raya sebelum ni pun sama..kalau ada request barulah dapat gambar satu family..kalau tak yang hado!..kitorang pun tak beragak nak bergambar sama-sama..just kami sesama sepupu sepapat je la bergambar sama-sama di pagi raya sebelum gerak tengok wan..chakkk!

Dayang2 senandung!
Bermulah kembara kami ke bandar pula..haha..selalunya orang balik kampung tapi sebab wan dijaga oleh anaknya yang berada di bandar so kami balik bandar lah kiranya..Oooo..balik bandar..oooo..balik bandar..eh..macam tak kena kan.Haha..takpelah ..kisah pula...let's go!

Kitorang satu family pergi dua buah kereta..sebuah lagi exora pinjam kereta pak lang sabit belah emak sebab kitorang ada satu kereta je..satu lagi kereta mak su belah mak along dan isterinya pinjam balik Kelantan yo!..memang biasalah pinjam meminjam tolong menolong sesama saudara nih..bagai aur dan tebing bak peribahasa.Hahaha..ringankan beban rapatkan silaturahim..gituhh.Tapi beragak juga.Hohoho.

Maka sampailah kami ke lebuhraya utama..dan al kisahnya masalah nak masuk mana bila sampai tempat yang dikatakan..nak guna waze henset tak de GPS..apa daa..cap ayam betul..ayam juga yang kena..ish3..nak tahu..berapa kali kitorang pusing bulatan yang sama dan masuk taman yang sama..tak jumpa jalan ke tempat yang dituju..

Papan tanda seakan-akan sama..hahaha..yang ni pening betul lah..sampai macam nak give up dah..aku duduk belakang ni dah lenguh-lenguh dah..yang bawa kereta apatah lagi..migrain dibuatnya..hahaha..maklumlah orang kampung masuk bandar tak ke macam rusa masuk kampung jawabnya..kuikuii..pengalaman betullah.

At last sepupu yang bawa kereta exora dapat detect mana jalannya then dorang sampai dulu..kitorang ni apa lagi terkial-kial lagi ..dan dorang kena datang jemput kat mana kitorang sesat..ahhaaha..nak tahu?..laaa..dekat je pun sebenarnya..kalau ke depan lagi dah jumpa dah..memang la bila orang tak dapat hidayah macam tu la sesatnya..sesat barat..sadis..sadis..

Nak kata jin mainkan tak baik la pulak asyik salahkan dia je..hahaha..padahal salah sendiri

Alhamdulillah.

Sampai je dekat rumah yang dituju kami pun bersalam-salaman dan muahh..muahh...apabila dipelawa cepat je meluru ke meja makan..ahaha..maklumlah dah berapa lama berpusing-pusing dekat jalan yang sama..ada dekat 6 hingga 7 kali kott..

Waaahh...semua dah get ready dah

Jemput..jemput...

Semua tengah buzy menyenduk makanan..hahaha..nak ni..nak tu...nak ini itu ini..

ya..ada apa-apa lagi yang boleh dimakan?
Dah habis senduk makanan perempuan pindah meja lain..tak muat meja dengan kedatangan kitorang ni..hihihi..sabor je la tuan rumah..uii..banyak la pinggan nak kena basuh..haha..jahat nau..nau..

Peace yo!

Lepas semua habis melantak ..kitorang lepak-lepak sampailah zohor..dalam pukul 3 macam tu barulah gerak balik ke rumah.Puas dah makan ! dah kenyang balik la..haha..Tak lepaskan peluang..tangkap gambar kejap dengan wan and parent.Yang lain ramai sangat malas la i nak panggil..kesian wan terbaring je dekat sofa..kalau raya dulu boleh lagi borak-borak..sekarang tak larat dah lepas kena serangan strok tu..
 Hi! purple kan kami

Dah bersalam-salaman semua dengan sedare mara maka berangkatlah kami pulang ke rumah..home sweet home! Nasib baiklah balik tak sesat..nak keluar pun satu hal..haha..walaupun jalan lain tetap tembus ke lebuhraya yang sama.

Sampai je di perkarangan rumah..waaah..

makan jangan tak makan!
Sedapnya dorang buat pesta buah-buahan dekat sini ngupenya.tak duduk diam rupanya dorang bila kena tinggal..haha....langkah kanan lagi..sampai-sampai je terus ada pelbagai buah-buahan terhidang depan mata..maka kitorang pun turut serta la..mana aci kan..tengok rambutan tu pun dah terliur dah..haha..

sape amik gambar tuh? i jugak yg alert..hihi.




Pastu ..suruhlah sepupu merangkap anaknya ambik gambar i dengan maklang...
peace mak lang..peace! ala..maklang tercengang pulak..anak die dekat belakang tu standby jugak tu..haha..

Lepas tu kitorang jalan-jalan sekitar rumah..ambik angin petang kejap..haha..tak lepaskan peluang snap pics se dua..taraaa!!







Alright..maka selesailah sudah al kisah ceritera aidil adha yang lalu..begitu mencabar nak habiskan.lamanya baru nak siap..haha...terima kasih sudi baca ..susah-susah je,,.hoho..

Till then.

031020160216PM
MONDAY
HOME RENT HOME

12 comments:

  1. Penuh dgn aktiviti :) ok la tu drp raya tido je hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. bosan dh asyik tido je..so beraktiviti la skett..haha

      Delete
  2. jalan2 singgah sini ..seronoknya raya haji dia ..meriah cam raya pose.. cuma beza nya raya2 makan rambutan hiii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi..kebetulan msa musim buah tu yg seronok tu..pesta la!

      Delete
  3. Lama betul baru nak update cerita raya haji ek. Hehe. Asalkan simpan sebagai kenangan di blog kan 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..bnyk dugaan kak..tu la lmbt publish >.<

      Delete
  4. part makan buah rambutan tu amboi sangat!! Haritu dapat la merasa sebiji dua :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala sedihnya..mai la ..bnyk dlm peti ais kat kg..haha..wt rmbutan frozen

      Delete
  5. Seronok bila dapat berkumpul tak kira lah bandar or kg.. Yg paling best.. Rambutan tu.. Hahaha..

    ReplyDelete

Current Status ( 30 JULY 17) : "Welcome Sem 5 ! May Allah blessπŸ’• this journey! Bittaufiq wannajah!"

Disclaimers

From View of My Eyes is a personal blog solely belong to Mas_FVOME.Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually from the personal emotion,feeling and current condition of the blog owner.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental disturbance after reading the blog post.The readers should take responsible toward their own choice reading sources.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents is strictly prohibited being copy and paste or published on the other media social/website/books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

I'm not concerned about the grammatical error in my blog post as long as the reader understand the message,but if you do.Sorry ! I can do nothing about it.Still improving.Read it or just leave it.Thank you for your precious time.

Have a nice day !

Most pictures credit to Google Image.

Plagiarisma.Net