Featured

✍ Antara Batu Jalanan dan Batu Permata

Bismillah.

Seperti yang dijanjikan dalam entri sebelum ni maka aku pun nak up entri mengenai forum pagi tadi..seawal jam 8 pagi aku tak siap lagi..haha..forum start 8.30 am..jadi bermalas-malasan dulu dan memang rasa malas pun ...antara nak dan tak je..memandangkan aku jenis yang terus bertindak sambil berfikir..aku pun siap-siap juga la dalam masa yang sama masih fikir nak pergi ke tak..

At last..bila dah siap..tentulah rasa macam apahal pulak tak pergi kan..sebab dah siap! so terpaksalah pergi juga..lulz..ku melangkahkan kaki keluar pintu rumah..tengok sorang housemate dah hilang..aikk..dah pergi ke dia nie?..aku pun keluarlah ..sebelum keluar laung nama sorang lagi housemate yang tengah siap..tak menyahut pula then aku pun pergi je la..

Berselisih pula dengan housemate yang hilang tadi dekat simpang menuju ke lift..dia pergi buang sampah rupanya..takpe la..aku pun meneruskan perjalanan tanpa sebarang bunyi.Turun dari lift ..nampak sebuah kereta dari kejauhan ..kereta classmate rupanya..ingat nak sapa dan lalu je..then dia ajak naik..haha..lepas tu..dua orang housemates turun...dan sorang housemate tu kawan dengan kawan classmate yang dalam kereta..

dorang janji nak pergi sekali kott..so..krikk..krik..krikk..dorang pun naik kereta yang sama..haha..apa daaa..

Sampai tempat yang dituju..kami mendaftar dan diberi sebungkus nasi lemak dan air mineral setiap seorang..sebelum forum start kitorang makan dulu!..haha..


Google Image


Jadi program pun bermula...FROM ZERO TO HERO..Classmate aku tertulis tajuk From Hero to Zero..haha..nak gelak tak sampai hati..tapi..errr..itulah..seram tuhh!

1# Define ourself.

What is your answer?

2#Apakah matlamat hidup kita? Agenda

3#Amal dan korban

Semuanya diberi penerangan.

Apa yang aku fahami kita perlu mengenali diri kita untuk membina agenda..seterusnya..laksanakan agenda dengan beramal dan ..amal itu perlukan pengorbanan.Seandainya tiada pengorbanan..hanya inginkan kesenangan semata-mata maka tidaklah terasa manis kejayaan itu.

Jalan ini bukanlah jalan yang ditaburi oleh bunga-bungaan semata-mata melainkan jalan yang berliku penuh onak dan duri.Just like D&T la ni.huhu..

Inspirasi Al-Fateh yang diberi penerapan dari kecil oleh datuknya seterusnya ayahandanya sehinggalah berjaya menawan konstantinopel.Dari sini aku tahu circle of our life..nature and nurture tu sangat penting dalam membentuk matlamat dalam diri sehingga terhasilnya kejayaan yang begitu manis sekali.

Namun seandainya nature dan nurture kita tidaklah begitu positif masih belum terlambat untuk nurture diri kita sendiri tatkala kita tersedar ! seperti sekarang..aku tahu walaupun nature dan nurture aku tak sehebat yang lain..aku masih diberikan pilihan untuk bangkit melangkah menuju kejayaan atau hanya sekadar memandang sepi kejayaan dan menyalahkan nature dan nurture aku.! And you..kita juga layak!

Masih belum terlambat..

Ya..

Masih belum terlambat.

Let's do it!

Kita Hebat !

Forum.




Antara points panelis yang aku proses dalam otak..maka jadilah ia seperti ini...

Maksud cemerlang..cemerlang ialah kilauan .!

Kita boleh jadi kayu atau batu.Tapi pastikan pilih yang paling terbaik.Jika kita menjadi batu..pastikan kita menjadi batu permata ! bukan sekadar batu jalanan.Seandainya kita menjadi kayu..pastikan kita menjadi kayu jati ! yang kuat dan teguh.Bukan sekadar kayu yang reput.

Kejayaan kita dalam menuntut ilmu..pastikan niat diluruskan..jika kita bermatlamat untuk kejayaan diri kita sendiri..itu hanyalah skop yang kecil..pastikan matlamat kita melibatkan orang lain juga..maka itu adalah sesuatu yang amat bermakna ! berbakti untuk nusa dan bangsa.

Pastikan kita bermatlamat buka syarikat sendiri dan beri peluang kerja kepada orang lain! Itu lebih satisfied.Selalu ayat ni diulang kalau dalam mana-mana program motivation macam ni.

Kerjaya.

Selepas graduate bukan kerjaya semata-mata yang menjadi matlamat hidup kita.Pastikan matlamat hidup kita lebih besar dari itu! Sebab hidup kita takkan terhenti selepas bekerjaya semata-mata.

Iaitu...

Hidup untuk agama ! Jika kita bukan hidup untuk agama..justeru apakah makna hidup kita?

"Dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu."


Diberikan tontonan video keadaan di seluruh dunia yang bergolak..saudara-saudara seislam kita yang tak terbela di dunia sana..sangat meyayat hati..seperti tiada yang peduli..diberikan persoalan..di manakah pembela islam sekarang.seperti  Al-Fateh?!  Umar Al-Khattab? ! dan banyak lagi tokoh-tokoh islam yang perjuangkan islam suatu ketika dahulu..Kini..sepi..di manakah kalian?..

Serba sedikit yang dapat diingati..inilah dia..Semoga dapat sedikit manfaat dari post ini dan mula berfikir..just like me now...

Define yourself.

Till then.

081020160930PM
SATURDAY
HOME RENT HOME


11 comments:

  1. Ini ntungnya smbung blaja. Slain blajo ape yg kt amek, sampingan tu brmkna ntuk kt :) smoga mas lbh brsmgt lg ntuk blaja dn brkrjaya :) and thanks for sharing these too sis, mek pon felt motivate :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah kak..alhamdulillah bnyk input dpt...sama2..smoga bermanfaat ^_^

      Delete
  2. Kejarlah keduanya. Kerjaya di dunia dan ilmu agama yang akan memandu kita ke jalan yang lurus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah..semoga dipermudahkan kedua-duanya

      Delete
  3. Semuanya bergantung pada pilihan sendiri kan Mas.
    Tak kira bagaimana kita dibesarkan, akhirnya kita sendiri akan menentukan apa dan bagaimana kita ingin melakukan sesuatu..
    Pembela Islam? Hurm, soalan yg pendek tapi jawapannya agak berat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak..walau mcm mana pun kita dibesarkan..akhirnya kita sndiri yg menentukn hidup kita..pengakhiran yg ditanggung spnuhnya oleh diri sndiri..serius berat.

      Delete
  4. N3 YG MEMOTIVASI DIRI TAHNIAH..JADILAH INSAN TERBAIK.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah..smoga mnjd insan yg terbaik Allahumma aamiin.

      Delete
  5. Semoga apa yang dipelajari akan dimanfaatkan dalam kehidupan kita sehari-hari..

    ReplyDelete

Current Status (Feb 17) : Sem 4 On going..Mastura..fighting!!

Disclaimer

From View of My Eyes is a personal blog solely belong to Mas_FVOME.Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually from the personal emotion,feeling and current condition of the blog owner.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental disturbance after reading the blog post.The readers should take responsible toward their own choice reading sources.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents is strictly prohibited being copy and paste or published on the other media social/website/books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

I'm not concerned about the grammatical error in my blog post as long as the reader understand the message,but if you do.Sorry ! I can do nothing about it.Still improving.Read it or just leave it.Thank you for your precious time.Have a nice day !

Most pictures credit to Google Image.

Plagiarisma.Net