Featured

✰ Riak dalam amalan ✰

BRO SIS.. 

baca dulu beb

Haritu aku ada la tengok kuliah solat..  speaker dia Ustad Haryanto.. U all kenal kan.So, ditakdirkan Allah aku pon dengar lah short tazkirah dia.
.
Guess what? It's bout RIAK guys!  Aku suka gila title nie sebab aku rasa mostly people akan terkena bahang sindiran yang aku nak kongsi ni..

Okeh lets start.. 

u all pernah tak rasa happy, sedikit proud if someone think that u all nie baik, jaga ikhtilat, buat perkara2 sunat for eg u all x tinggal dhuha,solat sunat after and before fard prayer, u all suka duduk dlm majlis ilmu and so on la..  korang penah x rasa?

Mesti u guys rasa seronok tahap mega sebab u all akan dicategorized as baik, and u all pikir by that way u all boleh la jumpa bakal zauj n zaujah yg beriman gitu..

See? U all buat tu sebab u all nak dapatkn someone's attention.. bukan kerana Allah.. Hmm, its hard tu throw away sifat tu biar tenggelam dekat Lautan China Selatan.. I know it guys!

In real life, people memg macam tu.. Do something bcause u want something, right? Hey cmon guys , x kan u all nak pahala2 u burn macam tu je ..Please do something people!

And in short tzkrah tu jugak, ustad kata even orang yg mati syahid pon x tawu la sama ada dia benar2 mati syahid kerana Allah or dia nak syahid sebab after dia meninggal,he wants people to know and said "eh, dia ni la dulu yg syahid lawan musuh2 Allah"..

Its all about riak.. kadang2 kita buat baik, and dlm baik2 tu pon kita still ada perasaan tu kan? Alahhh, u all x payah la perasan, "eh,nasib baik aku buat tu ikhlas, x nak bagi org tawu,
Alhamdulillah "

.. Dalam korang x sedar, u all dah ada sifat sum'ah dlm diri, bangga dengan kebaikan yg u all buat and rasa korang la terbaik ..

Guys.. why kita kena rasa bangga sebab kita solat kat surau every subuh sedangkan itu semua Allah yg dah tentukan .. Hari ni Aku pilih kau solat kat surau .. Kalau la Allah x takdirkan, u all buat la mcm mana pon still x boleh kalau Allah x izinkan, right?

And to avoid or declined the riak , aku suggestkan korang sudah2 la tell everyone like "sorry, aku solat dhuha jap tadi " and sometimes korang send message tyme waktu tahajjud to tell everybody that u are awake for that time and surely orang akan anggap korang nie bangun tahajjud even kdg2 korang bangun tu sebab kucing panjat naik atas katil korang ke apa kan ..

Avoid that.. sebab mungkin it help us to buang jauh sifat riak ni..

And trully sifat nie hapuskan semua amalan kita tanpa kita sedar ..

Daripada aku yang teramat jahil nie, aku rasa we should change from now,  lagipon ajal x tunggu kita guys.. Kita nak tunjukkan dekat semua orang yang kitalah terbaik, tercantik, tersoleh, mashaallah, haha..  and we got nothing from these sebab it are all belong to Allah..  Kenapa kau yg nak rasa hebat while semua nie bukan kau punya? 

Think bout this guys..

✰ Ana Khairun Minhu ✰

Assalamualaikum

Takzkirah ramadhan

Sebaik mana pun diri kita, sebanyak mana pun amalan kita, setinggi mana pun kedudukan kita, jangan sampai kita mempunyai walau sebesar zarah pun perasaan bahawa kita lebih baik daripada orang lain..

Hari ini, ramai org bersolat di masjid, membaca Al-Quran, memberi sedekah, menunaikan solat sunat, menuntut ilmu.. Tetapi ramai juga dalam masa yang sama terdetik di dalam hatinya bahawa dia lebih baik daripada sahabat-sahabatnya yang tidak melakukan apa yang dia lakukan..

Jika kita mempunyai perasaan seperti ini, berwaspadalah.. Sesungguhnya perkataan ANA KHAIRUN MINHU (aku lebih baik daripadanya) merupakan perkataan yang telah menukarkan iblis laknatullah daripada seorang hamba Allah yang paling MULIA di sisi-Nya kepada makhluk yang paling HINA sehinggalah ke hari kiamat..

Iblis yang dahulunya lebih tinggi darjatnya daripada para malaikat, setelah melafazkan perkataan ANA KHAIRUN MINHU, kini menjadi makhluk paling dilaknati Allah.. Hanya kerana merasakan dirinya lebih baik dan lebih suci daripada Adam a.s. dan enggan tunduk hormat kepadanya..

Maka, fikirkanlah sehina mana martabat kita di sisi Allah yang sudah sedia kala hina lagi apabila kita merasakan diri kita lebih baik daripada sahabat-sahabat kita, walaupun ilmu dan amalan kita lebih banyak daripada mereka..

Syaitan lebih menyukai hal ini daripada pelaku maksiat.. ini kerana pelaku maksiat tahu bahawa mereka melakukan maksiat dan sedar akan dosanya.. Tetapi golongan yang bersifat holier-than-thou ini sampai bila-bila tidak akan menyedari bahawa dirinya melakukan dosa yang sangat besar impaknya.. Dia akan terus merasakan dirinya suci dan soleh serta mengganggap sahabat-sahabatnya yang lain sebaliknya..

Semoga Allah menjauhkan diri kita daripada sifat yang terkutuk ini..

18 Ramadhan 1436 H : Masa umpama lintasan kilat

Entahlah.

Barukan tersedar entahkan sampai bila.

Entahlah.

Tidak ku menjangka sebegini leka.

Lemahnya roh dalam ibadah tika bersama keluarga tercinta.

Zahirnya bahagia batinnya terseksa jiwanya merana.

Entahlah.

Jangan entah saja bangkitkanlah jiwa bukan sekadar jiwang semata.!

040720151105PM
SATURDAY
HOMESWEETHOME

Disclaimer

From View of My Eyes is a personal blog solely belong to Mas_FVOME.Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually from the personal emotion,feeling and current condition of the blog owner.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental disturbance after reading the blog post.The readers should take responsible toward their own choice reading sources.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents is strictly prohibited being copy and paste or published on the other media social/website/books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

I'm not concerned about the grammatical error in my blog post as long as the reader understand the message,but if you do.Sorry ! I can do nothing about it.Still improving.Read it or just leave it.Thank you for your precious time.Have a nice day !

Most pictures credit to Google Image.

Plagiarisma.Net