Featured

♫ Hati Yang Dingin ♫


Hati yang dingin
Kasihnya bukan tak hadir
Cuma tiada terpamer

Hati yang dingin
Bicaranya bukan berbisa
Cuma jelas tanpa tapisan

Hati yang dingin
Dia yang suka menyendiri
Namun lebih gembira
Andainya ada teman di sisi

Yang lebih memahami
Malah melengkapi kekurangan
Yang ada pada diri...
Bukan yang hanya tahu mengumpati

290120140818PM
ROOM
HOME SWEET HOME

♪ Dia yang suka menyendiri ♪


Pahitnya jiwa melakarkan rasa di dalam novel derita.Manisnya rasa terlakar dalam kanvas yang terpamer disegani.Mainan jiwa semata-mata.

Terwujudnya aku dalam dunia di hujung jari hanya ingin meluahkan rasa hati.Terwujudkan aku di dunia maya ini hanya ingin menggamit memori.Terwujudnya aku untuk meluahkan rasa berseni yang tiada terjangka dalam sanubari.Kembalinya aku tidak diketahui sampai bila akan begini.Kudratku tak betah berlama-lamaan.Namun hati teringin buat selamanya.

Sayang seribu kali sayang.Dulu ku berkecimpung di sini telah banyak yang ku luahkan.Puisi rasa bahasa jiwa yang tersirat seribu erti.Namun tika gelodak tekanan impak maksima melanda jiwa ketika itu jualah rasa tak tentu hala membuatkan tangan laju memadamkan segalanya.

dia yang suka menyendiri...Itu aku...dia yang suka menyendiri...itulah diriku...dia yang suka menyendiri...kini ku temui dia dalam diriku ini...apakah akan ada entiti lain juga...sama-sama kita saksikan andainya aku mampu bertahan lama di sini..kerana aku tak betah membiarkan diriku diperhati..tak betah membiarkan diriku dikenali...kerana...

dia yang suka menyendiri...

160120140746PM
ROOM
HOME SWEET HOME

✍ Risau semula...

Semua yang meragukan insyaAllah semua settle..

Satu hal yang tak settle lagi...penempatan praktikal aku..kembali risau...betapa risaunya...bertambah risau apabila kawan aku sepertinya dah dapat tempat...dan berkemungkinan besar aku akan praktikal berseorangan...tapi tak tahu akan ke mana...ke manakah arah ku...Allahu Rabbi...aku takut...serius aku tak kuat...

Mudah untuk cakap...tapi sangat sukar untuk lakukan...mudah untuk menaip ...tapi amat sukar untuk melafazkan...Allahu Ya Allah...ku mohon ditunjukkan jalan...semoga urusan ini dipermudahkan...

Terlalu banyak perancangan yang bermain di fikiran..selesaikan hal praktikal ..tempoh yang diberi teramat singkat....dapat tempat praktikal...buat sehabis baik...ambil exam MUET bulan Nov...konvo bulan 12...semoga dekan...apply UPU bulan 1 tahun hadapan...Moga dapat sarjana muda makmal perubatan...buat sehabis baik...dan..sambung ke bahagian perubatan...Allahu Ya Allah...risaunya hati...

Doakan aku berjaya...namun hal praktikal pun tak lepas lagi.....bagaimana kau merasa bangga akan dunia yang sementara...bagaimanakah bila semua hilang dan pergi meninggalkan dirimu...

Kita hanya merancang...Allah jua yang menentukannya...

090120140720PM
ROOM.
HOME SWEET HOME.

✍ Tunggu dulu...

Haila..manyak susah maa..

Aku baru fikir nak apply hospital private yang lain..kelam kabut seyh dua tiga hari ni...sudahnya aku telefon kawan aku semalam yang jawapan untuk hospital kat tempat dia dua hari lagi...so..bila difikir-fikirkan balik..baik aku tunggu jawapan hospital kat tempat dia..mudah-mudahan dapat la..kalau tidak..tak pe..aku ready dah cari hospital lain...Semoga Allah permudahkan segala urusan..Allahumma Aamiin..

Yang paling penting sekarang ni ...aku kena study balik semua yang dah aku belajar...kena mahirkan semula..kalau tak mampus kena buli dan kena herdiklah nanti...kalau ada geng kurang la sikit tekanan tu..dibuatnya sensorang? haaa...hambik kau ! derita jiwalah kau sensorang kat situ...

Harapnya aku ada semangat untuk study ..wajib ! itupun kalau tak nak menderita...fulamakk wehhh..seramm nehhh..macam nak pergi bercakap di tengah kalangan orang ramai jer lagaknya...nervous sungguh la..kalau tak dibendung leh menggigil satu badan...kalau tak kuat mental...leh demam sebulan nehhh...

Semoga segalanya dipermudahkan..allahumma rabbi yassir wala tu'asir...

080120140655PM
ROOM.
HOME SWEET HOME.

✍ Semangat baru ..!

Hey..Yo..yo yo ! wassup !...haha..

Syabas kepada diri akhirnya berjaya juga hantar email kepada Sir...susah seyhh aku nak menyusun ayat...ko pikir aku pandai sangat nak menyusun ayat nehh? Cakap pun dok tergagap2 lagi...perghh...Aku mohon doa korang agar segala usaha aku untuk mencari tempat praktikal ni dimudahkan Allah ..Allahumma Aamiin...

Intake aku dijangka konvo hujung tahun nie..so maknanya aku ada masa 4 bulan lebih kurang untuk dapatkan hospital untuk praktikal...harapnya dapatlah hospital yang bercirikan islamik..senang sikit..kalaulah ada hospital untuk perempuan jer sume..lengkap sume ada..kan best..tapi yang aku searh semalam hospital perempuan semua hospital untuk bersalin jer T_T

Aku ni kalau nak berkomunikasi dengan lelaki tu yang payah nauzubillah !..dok tahulah kenapa..rendah diri sangat ke...atau pun aku tahu apa yang lelaki fikirkan..gituhh !..seram nehhh...Harap semuanya berjalan lancar...bertindak ! Mulakan hidup berdikari dengan sendiri ! Yakin boleh ! Jangan takut kerana manusia..walaupun takut..jangan takut takut jugak !..

Allah kan ada ? Smile ! ^_^ Peace co !Peace co !

070120141123PM
ROOM.
HOME SWEET HOME.

✍ Aku lost....help meeee !!!...

Dah aku cari seantero dunia...malangnya...susah benar untuk ketemu...

Hospital...adakah hospital yang tak perlukan MOU untuk aku praktikal? Aiyaaa...tipisnya rasa harapan...beginilah bila belajar tak pandai..sangat jahil pulak tu...innocent lagi....terpaksa la tanggung risiko apa-apa je dari pihak kolej...

adik-adik sekalian...kalau nak masuk kolej atau U mana-mana pastikan kolej tu betul-betul diiktiraf...siasat latar belakangnya...macam mana keadaan studentnya..macam mana diorang hidup..banyak masalah tak..senang kata..selamilah jiwa studentnya agar kita tak teraniaya !..gituhh......jangan main terjah ikut dan jer..apa kata orang..? asal sambung belajar yer?..jangan dibuat mekk...merana nanti beb !

Hmm..tadi aku rasa down sesangat...sekarang tidak lagi !...Aku rasa baik aku pergi daftar pondok Pasir Tumboh tu...ada manfaatnya juga...tapi tu pun perlukan perbincangan daripada pihak keluarga juga...Moga Mak ngan Ayah izinkan...tak pun niat di hati nak pergi satu family !..haha..tapi..macam mana pula mak ayah nak kerja kan ? =.=" ..huhuhuhu...

Aku perlu bangkit sekarang ni..tak boleh nangis-nangis..tak boleh sedih-sedih...nak tu boleh tapi jangan ? ya...JANGAN OVER ! Kalau tak dapat dunia...akhirat kan ada? ^_^ ..Kalau tak dapat akhirat pula..? apa yang kau ada? Dunia..? dunia akan binasa...manusia pun akan mati..telah terbukti pun kan...Allahu Akbar !...

Sesungguhnya setiap sesuatu perkara selalu ada hikmah di sebaliknya...Alhamdulillah..bila fikirkan aku ada akhirat..lapang dada nie...bila terfikirkan dunia ni...fuhhh...sempit kembali rasa diri...Moga semuanya baik-baik..akan aku cuba usaha lagi..berharap masih ada rezeki untuk intelektual dunia ni...dan akhirnya tawakal...

060120141240AM
ROOM.
HOME SWEET HOME.

✍ Rehat sebentar bersama aiskrimm !..

Yummy..

baru habiskan aiskrim dalam cone...perghh..habislah..aiskrim lagi..coklat dairy milk lagi..manis sungguh rasa lidah aku dari semalam lagi...hohoho..

Semalam aku cakap kat mak aku pasal praktikal..tempat kena cari sendiri...mak aku apa lagi ...teruk betullah kolej nie...saman jer la !..hahaha..aku kata kat mak aku..tempat praktikal memang kena cari sendiri laa...huhuhu..bukan apa wehh...aku pun sakit hati...

Belajar tak seberapa..banyak cuti lak tu...praktikal kat lab lagi laa...sikit sangat....bayar pula mahal-mahal..mahunya tak hanginn satu badan !!..pinjaman lak tu...seumur hidup la menanggung bayaran yang beribu riban tuhhh..perghh...tau tau jer la swasta...

haaa..merungut..merungut...bukan merungut..mengadu jer..huihuihui..dan semalam jugalah mak aku cakap...berhenti jer la...buat kerja lain..ambik kemahiran...aku tanya..kemahiran apa mak?..menjahit ke apo-apo yolah...mak mano tau ..ko carilah...hahaha...mak dah hampir tiga tahun orang study mak...umur pun da lanjut..takkan nak berhenti cam tu jer..

Pilu naaa rasa hati ahaaiiii...aku pun cakap kat mak aku...mak..masuk sekolah pondok jer la mak ...hehehehe...elok juga tu...mak carikanlah...mak mano tau..ko carilah...aiyooo..tengok mak aku suruh aku yang cari juga...hari tu kolej tu...antara surat berpuluh2 yang datang...terus sambar jer..dah mak aku tak sabar nak tengok aku belajar...haaa..menganga kau sekarang nie...ambikk!

Dan tadi mulalah aku terfikir...dan mula mencari...eh..lama dah sebenarnya keinginan nak masuk sekolah pondok ni punn..tapi apakan daya...masa tak mengizinkan...juga kekangan-kekangan yang lain...sungguh teringin sangat dah nie...aku search jumpalah  Pondok Pasir Tumboh kat kelantan ..cam best jer..cam menarik jer..cam nak pergi jer....umur pun tak de limit untuk masuk situ...

So apa tunggu laie? ..Urusan dunya tak sette lagi maaa T_T...menyesal dahulu pendapatan..nyesal kemudian tarak gunanya lagi maaaa....Semoga Allah permudahkan urusan ini...Allahu Rabbi...Allahumma Aamiin...

✍ Aku dan netbook ku...

Gatal tangan nak menaip lagi...

Ahaiiii..maklumlah...netbook pun baru kau...kini tiada masalah lagi...hehehe..tapi netbook ni besar sikit dan tak berapa memuaskan hati daripada netbook satu malaysia yang dah jahanam tuu...orang lain punya tak sampai empat lima bulan dah jahanam..kat kg aku ler...x tahu pla kampung orang lain... aku pula hampir  tiga tahun ok jer lagi walaupun banyak kali format..dan dua kali tukar charger..perghh kelas kauu...al maklumlah ..barang free..tiada jaminan kualiti..

hampir tiga tahun aku guna netbook tu..dah semakin serasi dengan jari jemari aku...aku tertarik dengan kekecilannya dan susunan papan kekunci..mudah untuk menaip...Banyak kenangannya dengan netbook tu...marilah kita menghayati kisah aku dan netbook ku itu...ahaks~

Masih ku teringat..ingat-ingat lupa...=.=' ...lebih kurang pertengahan tahun..sebelum aku mengambil SPM..berita pengedaran netbook satu malaysia itu amat mengujakan..dan meng'excitedkan diri ' Perghh..tak pernah ku pegang alat canggih sebegini..kolot kauu...hampir berpeluh-peluh dibuatnya saat mengambil netbook itu..

Beratur di tengah keramaian..dengan kepanasan yang membahang ...hampir sesak nafas dibuatnya..akhirnya...dapatlah ku memiliki netbook sendiri tajaan kerajaan...gituhhh...begitu teruja rasanya...masih ku ingat..netbook itu jugalah yang ku bawa selama diploma di sebuah universiti swasta....itu jer yang ada...

Dan ..netbook itu jugalah yang mempercepatkan proses untuk aku membuat segala benda...assignment dan sebagainya...masih ku ingat lagi tatkala aku kelam kabut buat presentation Pengajian Islam di hadapan kelas..netbook itu ku bawa dengan selamba menggunakan sebelah tangan...hanya memegang hujung skrinnya saja...al maklumlah nak cepat...ku sambar jer apa yang dapat...

Dan ketika itu jugalah salah seorang member lelaki kelas aku menegur..."perghh...boleh dia bawa macam tu jer.." Riak seketika aku di situ...fikirkan aku jaguh muslimah...rupanya bukan...netbook tu terlalu kecil dan teramatlah ringan sayang...kuikuikui..

Juga kenangan aku tak pandai pasang wayar ke netbook ku itu untuk dipaparkan di hadapan kelas..malu seketika aku...Ustaz memasangkannya sambil mengusha...malunya rasa masa tu ku tutup dengan kerutan di dahi..dan muka yang begitu masam..! Good girl ! hehehehe...

Begitu juga kenangan bersama kawan baikku..netbook itulah yang merapatkan hubungan kami ketika di hostel..melayan movie sama-sama ..begitu juga kisah-kisah nabi yang telah dianimasikan dengan begitu menarik hati...juga ketika di kelas...leka menonton movie tujuh petala cinta sehingga tak sedar kehadiran pensyarah....saat yang begitu pahit masam...hahaha...

Dan kini...segalanya hancur ..tiada lagi netbook itu...sungguh menyayat hati pengakhiran hidupnya..hidup netbook itu berakhir bila mana tika ku ingin bangun di waktu pagi yang hening..di atas katil single double tingkat atas...aku mengeliat dan...fulamakk !!!.debushhhh !! Terpinga-pinga aku seketika..dan...bila ku jenguk ke lantai..ternganga sebentar...oh amigosss ! sambung tidur...ZzZzzZzzz

050120140947PM
ROOM.
HOME SWEET HOME.

✍ Mencari tempat praktikal...

Apa??...

Nak tak nak aku terpaksa mencari tempat praktikal dengan segera..telah naik lemak aku ni..dari tahun lepas lagi aku asyik menunggu jawapan orang lain untuk carikan..and fail !...sekarang aku kena la cari sendiri...Tapi..aku still rasa malas sangat laa..huuhuuuhuuuu...

Praktikal kan macam kerja...nanti mesti tak dapat banyak rehat maa..nak ingat itu...nak ingat ini...dan bla..bla..bla..takutnya...boleh tak kita cari bulan 2 nanti je? hahaha..sodihh ~..

Rasa susah maa nak cari tempat praktikal nie..dengan lecturer yang entah apa-apanya...soalan aku pun tak berjawab...ok fineee !! bersangka baik jer la..banyak kerja kan...but stilll...!! arghhh...stress kott...dah la aku tak pandai nak berbahasa ni...camno la nak minta tempat praktikal nie nanti...

Maunya macam pengemis tak? ..haila..janganlah gitu...tak mahu aku...merayu-rayu agar diterima...aduiyaiiii...Moga semuanya baik-baik saja..Peace co ! Peace co !..

050120140918AM
ROOM.
HOME SWEET HOME.

✍ Say Bye Bye To 2013

Say Bye Bye To 2013 And Say Hi Hi To 2014

Permulaan 2014 yang lemau..semakin lama aku semakin gusar..tak tahu ke mana arah kaki akan melangkah menelusuri kehidupan di atas dunia ini...seperti tiga tahun yang lepas...seolah-olah waktu itu kembali menghantui diri..lemah tak bermaya..leka dan terleka..

Aku pasti..dan yakin sekali..waktu itu memang kembali menghantui diri ini..dahulu...aku mencari-cari arah tujuan..menghabiskan masa menonton hiburan sehingga tak tidur semalaman..mencari hiburan yang bisa memberi kepuasan..mencari keseronokan yang infiniti..malangnya..keseronokan tu takkan pernah kekal..

Pabila ditinggalkan ..seolah-olah ia menggamit agar menghampiri lagi...tak betah ditinggalkan walau sesaat cuma...waktu itu...dunia ku terasa terisi..namun siapa sangka..sebenarnya..di dalam hati betapa kosongnya diri...aku cuba meletakkan di diri dalam situasi dunia yang sebenar...

Tika itu mujurlah blog menjadi tempat aku berinteraksi dengan mereka yang serupa..ku terasa tidak keseorangan..dan tika rancak berblog....telah ku temui suatu sinaran...cahayanya sangat menarik hati dan membuatkan diri tertawan..ia seolah-olah menggamit aku menggapainya...

Perlahan-lahan ku menghampirinya..seringkali ...setiap kali..dan setiap hari...lama-kelamaan ku dapat rasakan kesedaran hidup di atas muka bumi ini...bukan sekadar hidup...Ya..bukan sekadar hidup....kita hidup untuk mati..dan pasti akan mati....tapi apakah kita akan mati begitu saja?..

Pastinya tidak....

Seolah-olah telah ku lupa segala tujuan hidup...dan..kini aku kembali ke sini.....mencari kembali erti hidup ini...Adakah akan ku temui lagi ?.. Kerana peluang yang tersia sekali..terkadang sukar untuk kembali lagi..

040120140359PM
ROOM.
HOME SWEET HOME

Disclaimer

This is a personal blog. Any views or opinions represented in this blog are personal and belong solely to the blog owner and do not represent those of people, institutions or organizations that the owner may or may not be associated with in professional or personal capacity, unless explicitly stated.

Any views or opinions are not intended to malign any religion, ethnic group, club, organization, company, or individual.All content provided on this blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.