☏ Majlis pertunangan Mak su *Pics

Alhamdulillah.

Akhirnya..aku ada masa untuk update blog..hehehehe..majlis pertunangan Mak Su telah berlangsung dengan suasana yang sederhana meriah pada hari Ahad 6 Oktober 2013 bersamaan 1 Zulhijjah 1434 H.

Malam sebelum majlis perkahwinan kami sekeluarga bertungkus lumus menyiapkan persiapan yang terakhir..berkumpul di rumah mak ngah..mak aku lah tu..Atuk sponsor barang makanan..lepas maghrib teman adik aku cari serai guna lampu suluh kat sawit sebelah rumah aku je..tapi tak cukup..lepas tu aku dan adik aku ikut Pak Do pergi ambil serai dekat bengkel pula..ok lah tu..cukup dah..

Beres semua..ready operasi..Mak do siapkan hantaran yang terakhir..sirih junjung..Pak teh kupas kulit kentang dengan adik aku dan aku..Abang aku..Mak Teh dan Wan kupas kunyit..Mak ngah mengemas dan sediakan apa-apa yang patut..Pak do siang ayam...Mak lang tukang masak..budak-budak kecik buat bising...kami semua berganding-bahu membantu selagi termampu..hehehehe..

Nak cerita siapa yang tolong dengan lebih detail memang panjang berjela ooii..jutaan terima kasih kepada sesiapa yang membantu terutamanya ahli2 keluarga dan jiran2 tetangga..membuatkan segalanya Allah permudahkan..Alhamdulillah..Semoga Allah membalasnya dengan balasan yang setimpal.

Keesokan paginya...

Persiapan terakhir untuk masakan gulai ayam..Pak Ngah mesin kelapa pagi-pagi lagi..ketika aku ..mak lang dan Wan meramas kelapa yang telah dimesin untuk dibuat santan..suasana menjadi lebih meriah dengan kehadiran jiran tetangga yang terdekat untuk membantu.!

Lalu..dalam pukul 9 setengah pagi lebih kurang mak andam pun tiba..Mak su telah di make over oleh Mak Som..ye ke namanya? haha..cantik sungguh Mak su pada hari tu sampai terdetiklah di hati dan mulut adik beradik yang lain untuk make up juga..rancangnya kaum ibu pun nak make up masa hari perkahwinan mak su..katanya..huhu..

Lepas selesai make up..kitorang pun apa lagi ..bergambar sakanlah dengan mak su..! Yehaaa..Mak su dup dap dup dap menunggu begitu juga kami dengan tak sabarnya...dan akhirnya...

Rombongan pun tiba menjelang  tengahari dalam 10 buah kereta..dengan 5 buah hantaran dari pihak lelaki berbalas 7 hantaran dari pihak perempuan..setelah berbincang diputuskan untuk mengikat tali pertunangan sehingga bulan 12 tahun ni..InsyaAllah..mudah-mudahan dipermudahkan..pihak lelaki akan berbincang semula bersama keluarga mereka..Semoga Allah permudahkan ..Allahumma Aamiin..

Rombongan berangkat pulang selesai makan tengahari..dan jiran-jiran terdekat kembali ke rumah masing-masing setelah itu..manakala ahli keluarga yang lain berangkat ke rumah masing-masing sebelah petangnya..

Dan aku juga..kembali ke hostel keesokan harinya..
terimalah gambar hantaran dari pihak perempuan !



Ini pula dari pihak lelaki...satu lagi hantaran bekas cincin pertunangan mana entah..



Taraaa !! cincin merisik dan pertunangan ... !.


haha...beria aku..macam aku punya majlis pula heheh..Alhamdulillah..Segala Puji Bagi Allah..sudah selesai majlis pertunangan..coming soon..InsyaAllah..majlis perkahwinan pula..Moga Allah permudahkan..Allahumma Aamiiin..

081020130904PM
ROOM.
HOSTEL IDAMAN.

No comments:

Post a Comment

Current Status ( 30 JULY 17) : "Welcome Sem 5 ! May Allah blessπŸ’• this journey! Bittaufiq wannajah!"

Disclaimers

From View of My Eyes is a personal blog solely belong to Mas_FVOME.Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually from the personal emotion,feeling and current condition of the blog owner.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental disturbance after reading the blog post.The readers should take responsible toward their own choice reading sources.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents is strictly prohibited being copy and paste or published on the other media social/website/books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

I'm not concerned about the grammatical error in my blog post as long as the reader understand the message,but if you do.Sorry ! I can do nothing about it.Still improving.Read it or just leave it.Thank you for your precious time.

Have a nice day !

Most pictures credit to Google Image.

Plagiarisma.Net