✰ Macam tatau dosa je ✰

Suatu hari, ayah dan ibu pergi berdating di taman bunga yang indah..Tiba-tiba mereka ternampak anak lelaki mereka sedang berdating juga di sana. Apa lagi, ayah cepat-cepat menarik tangan ibu ke belakang pokok besar berhampiran tempat anak lelaki mereka dating.

Lalu mereka pun pasang telinga....

Boy: "Awak tau tak awak ni cantik sangat tau. Tak ada perempuan lain lagi cantik dari awak selama saya hidup ni. Siyess!"

Aweknya: "Iya? Saya pun tengok awak comel sangat-sangat. Hensem tu taklah, tapi comel. Pipi tembam. Bam-bam. Comel je."

Boy: "Fuh. Awak ni memang cantik la. Nak pegang pipi sikitlah. Kuci kuci kuci...alalala...macam cantik je...macam cantik je..macam canntekkk je..." (sambil cubit pipi si gadis dengan manja terlampau)

Aweknya: "Awak pun comel..ei geramnya saya...macam chomelll je..macam chomell je...macamm choooommmelll je...(cubit pipi lelaki sampai merah2 lebam2..)

Tiba-tiba ibu bapa si lelaki ni keluar dari tempat persembunyian mereka terus ke depan menghadap anak mereka yang sedang berdating.

Si ayah dan ibu duduk berhadapan. Ayah cubit pipi mak. Mak cubit pipi ayah.

Si ayah: "Anak kita macam gatall je...macam gatal je.."

Si mak: "Macam kena tobat je..macam kena tobat je..."

Si ayah: "Macam nak kena rotann je..macam kena rotannn je.."

Si mak: "Macam miang nak nikah je...macam miangg je..."

Si ayah: "Macam syaitan je...macam syaitan je.."

Si mak: "Macam tatau dosa je...macam tatau dosa je.."

Si ayah: "Macam nak masuk neraka je..macam nak masuk je..."

Si mak: "Macam tak dapat didikan agama je..macam tak dapat didikan agama je.."

Si ayah: "Macam tak sadar diri je...macam tak sadar diri je.."

Si mak: "Macam bodo je..macam bodo je.."

Si ayah: "Macam nak kena tibai je...macam nak kena tibai je.."

Si mak: "Macam sengal je..macam sengal je.."

Si anak terus merah padam muka. Tak tahu nak buat apa. Terus melutut depan mak ayah. Si awek terus kayuh beskal entah ke mana sudah. Lari tertinggal terompah.

Si anak: "Maaf mak. Maaf ayah. Saya ni macam...macam bongok je..macam bongok je..."

Ayah dan mak: "Macam cantik je..macam comel je..macam cantik je..macam comel je muka kau sesenang nak minta maaf. Mulai hari ni, hukumannya adalah kamu kena pergi solat di masjid 5 waktu. Kami akan tunggu di masjid siap dengan mesin punch card time supaya kamu hadir tepat pada masa!"

Si anak terjelepuk di tanah. Macam. Macam tak percaya kena hukuman gitu.

Macam real je. Macam real je.

cerita oleh: Muhammad Rusydi
 Nota Hati : Geli perut aku baca..haha..tapi yang tak berkenannya ada pula mencarut mak ayah dia nie..huahuahua..yang baik jadikan teladan..yang buruk jadikan tauladan..betul kah..heheh..

No comments:

Post a Comment

Current Status ( 30 JULY 17) : "Welcome Sem 5 ! May Allah blessπŸ’• this journey! Bittaufiq wannajah!"

Disclaimers

From View of My Eyes is a personal blog solely belong to Mas_FVOME.Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually from the personal emotion,feeling and current condition of the blog owner.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental disturbance after reading the blog post.The readers should take responsible toward their own choice reading sources.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents is strictly prohibited being copy and paste or published on the other media social/website/books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

I'm not concerned about the grammatical error in my blog post as long as the reader understand the message,but if you do.Sorry ! I can do nothing about it.Still improving.Read it or just leave it.Thank you for your precious time.

Have a nice day !

Most pictures credit to Google Image.

Plagiarisma.Net