Featured

22 Ramadhan 1434 H : Mari kita ke kebun ! *Pics


Pagi.

Mak ajak pergi kebun.


 Snap dulu.Mentari pagi kat kebun.Subhanallah..segarnya udara !



Air oren? Haa.Tak pose erk? Hahaha.Bukanlah.Ini air sungai.Keroh airnya.Mak suruh ambil air kat sungai dulu.Isi dalam botol tuhh.Itulah kerja aku.Nak siram pucuk pegaga yang bakal ditanam.Tuu.Dalam plastik merah tu.Itulah pucuk pegaga namanya.



Mak dah mula tanam pucuk pegaga.Kita siraamm dulu !.Eh tak.Aku tolong tengok je.
Mak suruh aku buat kerja lain.Kerja apa?


Apa tu? Kumpul kayu-kayu.Kita bakor jer.Mak tunjukkan macam mana nak buat.
Maklumlah aku mana tahu.Orang bandar la katakan~.Otak lu.Kekeke.


Haaa.Yang ni tempat aku.Aku kumpul-kumpulkan kayu kat sekitarnya dengan rumput-rumput kering.Nak tengok api hidup ke tak? Jeng..jeng..jeng..


Done.Syabas anakku ! Haha.Bara dah ada.So api pun hiduplah bila diletakkan bahan bakar.Macam manalah agaknya keadaan neraka yang bahan bakarnya terdiri daripada manusia yang ingkar ye? Tentu lebih menjulang tinggi apinya.Nauzubillah.Ya Allah selamatkanlah kami daripada menjadi bahan bakar api neraka.Allahumma Amiin.

Siap.Mak kata balik pukul 10 tapi pucuk pegaga tak habis ditanam lagi.Dilanjutkan lagi waktunya sampailah habis.Aku pula landing baik punya.Haha.Mengantuk betul tunggu lama-lama.
Baring kejap kat tanah tuhh.Tak tentu arah.Kejap jalan kat mak aku.Kejap baring semula.Yang penting buka mp3 surah Al-Baqarah yang ada maksudnya sekali.

Mak aku dengar .Suruh bluetooth.So dapat kerja bluetooth kat hanset mak aku pula.Korang nak download bolehlah download kat sini..


Sambil dengar ayat sambil dengar maksudnya.Barulah faham.Contoh Surah Al-Baqarah tu.Dia cerita pasal kisah Nabi Musa A.S.DLL.Aku dapat link ni pun daripada page Prof Dr Muhaya kat FB.Hehe.Alhamdulillah.Banyak manfaatnya.

Mak aku suruh tabur benih betik sambil mak aku habiskan tanam pucuk pegaga.Done ! Mak aku kata bolehlah balik mandi..solat dhuha..dan? Tidur ! Kekeke.Of courselah rehat.Penat siott.

Petang.Tak ada aktiviti apa.

Buka puasa berlima je.Yang lain tak ada.Mak dan ayah pula keluar ke bandar.
Iftar nasi ayam dan air soya.

Malam.Tidur.

Alhamdulillah.Dihidupkan lagi.Semoga kita dipanjangkan usia dalam ketaatan kepada Allah.

010820130446AM
ROOM.
HOME SWEET HOME.

No comments:

Post a Comment

Current Status (25 JUNE 17) : Final exam around the corner ! 3 June till 10 June 2017..Mastura..fighting!!

Disclaimer

From View of My Eyes is a personal blog solely belong to Mas_FVOME.Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually from the personal emotion,feeling and current condition of the blog owner.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental disturbance after reading the blog post.The readers should take responsible toward their own choice reading sources.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents is strictly prohibited being copy and paste or published on the other media social/website/books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

I'm not concerned about the grammatical error in my blog post as long as the reader understand the message,but if you do.Sorry ! I can do nothing about it.Still improving.Read it or just leave it.Thank you for your precious time.Have a nice day !

Most pictures credit to Google Image.

Plagiarisma.Net