✍ 21 Syawal 1434 H : Bunyi apa tuhh??



Pagi.

Tolong mak lipat surat mesyuarat.Menimbun.

Petang.

Pergi kelas Fardhu Ain kat Masjid.Cerita pasal persoalan dan hukum nazar dan juga riba.Secara ringkasnya.Nazar ialah perjanjian kita dengan Allah.Wajib tunaikan.Kalau tak mampu tunaikan ada dendanya.Ikut turutan.Kalau tak mampu yang pertama barulah boleh yang kedua dan seterusnya.Pertama.Merdekakan seorang hamba yang beriman.Kedua.Bagi makan fakir miskin.Ketiga.Beri pakaian pada fakir miskin.Keempat.puasa selama tiga hari.Itu yang aku ingat la.Kalau salah bagitahu.

Pasal riba pula.Pertambahan hutang.Contoh.Pinjam RM10 ringgit tapi kena bayar RM12 ringgit.Contoh lain.Pinjam beras sekilo.Kena bagi balik 2 kilo.Lepas tu ada la masuk perbincangan apa hukum ASB dan sebagainya.Dan ustazah kata kalau ikut hukumnya riba lah tu.Tapi ada perbezaan pendapat antara ulama' dan mufti-mufti.Diharuskan sebab dia ambil duit tu untuk diniagakan.Main saham.So ada untung dan rugi.So bonus tu dapat daripada situ.Terpulanglah pada kita untuk yakin yang mana.Wallahu a'lam.

Lepas tu ada ustazah cakap ustaz Azhar idris..apa tu..yang selalu keluar radio Pahang fm setiap hari pukul  1.30 tengahari tuu.Haha..ustazah lupa nama dia..tapi aku rasa Ustaz Izhar Ariff kott.Aku pun tak pasti..aku bukannya dengar radio pun.Hehe.Dia ada datang kat sekolah bagi motivasi untuk murid-murid tapi ceramahnya dituju terlebih dulu khas untuk ibu bapa.

Ustazah bagitahu secara ringkas apa yang ustaz tu bagitahu.Ciri-ciri suami soleh.Salah satunya sejuk mata memandang.Kalau menyampah susahlah kan.Haha.Lepas tu kalau nak bergaduh laki bini jangan gaduh depan anak-anak.Contohnya..anak ada kat rumah lagi..tak pergi sekolah..so tahan dulu..lepas anak pergi je sekolah..ting..ting ! round pertama ! Bergustilah kau !..Lepas tu anak balik sekolah..berhenti dulu..ahaha..anak tanya kenapa mata mak lebam? pandai-pandailah nak jawab..

Jawab mak main kejar-kejar dengan ayah..jatuh..lepas tu anak cakap..ganas ayah ..haha..lepas tu tengok ayah putus telinga pula..ye lah tadi mak gigit telinga ayah..haha..ayah pun jawab..jatuh juga..main kejar-kejar dengan mak..kekekeke.Ini version aku cerita balik..mesti dah lain macam cerita dia..hahaha.Itulah yang ustazah sampaikan tadi .Tak kering gusi kitorang gelak.

Lepas tu ada tragedi pula time nak balik tu..semua dah balik..tinggal aku dengan mak aku last.Mak aku suruh tutup pintu pagar masjid..tetibe ! Dummm ! Bunyi apa tuhh?Mula-mula cemas lepas tu..hahaha.pecah perut gelak dengan mak..pintu pagar masjid tumpang..Kuang kuang kuang..nak angkat balik memang berat la so tinggal je lah kat situ..kikiki.Aku tak bersalah okay!

Mak aku cakap nasib baik tak kena kereta.Aiseyh.Nasib baik tak kena kereta ya...Kalau kena aku siapa nak jawab tu.Huahuahua.

Malam.

Santai.Qaisy dan Laila.Tengok cerita tu.Tak habis lagi.Sambung esoklah.Diandra pun tak habis tengok lagi.Heaven betul duduk kat rumah ni.Huahuahua.Banyak betul benda lagha yang boleh buat kan.Arghh! Sadis giler.

290820130146AM
ROOM.
HOME SWEET HOME.

No comments:

Post a Comment

Current Status ( 30 JULY 17) : "Welcome Sem 5 ! May Allah blessπŸ’• this journey! Bittaufiq wannajah!"

Disclaimers

From View of My Eyes is a personal blog solely belong to Mas_FVOME.Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually from the personal emotion,feeling and current condition of the blog owner.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental disturbance after reading the blog post.The readers should take responsible toward their own choice reading sources.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents is strictly prohibited being copy and paste or published on the other media social/website/books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

I'm not concerned about the grammatical error in my blog post as long as the reader understand the message,but if you do.Sorry ! I can do nothing about it.Still improving.Read it or just leave it.Thank you for your precious time.

Have a nice day !

Most pictures credit to Google Image.

Plagiarisma.Net