Featured

✍ Borak-borak jer...

Selasa

Ringkasan hari ni..

Pagi.

NOTHING TO DO.

IM STILL HOME !! Hahaha..

Petang.

Hujan mulai turun lewat petang tadi..lebat..sekejap je..sambung hujan sebelah malam ni pula..pun sekejap juga..tak tahu la nanti..wallahu a'lam  ;)

Malam

Mak cerita pasal kelahiran anak2nya masa kitorang tonton tv..paling berat yang bongsu...Anak sulung dan anak bongsu pula uri melekat kat dalam rahim..perghh..dan anak yang ke 6 je lahir petang..tu gelap sket tu..kata mak aku..hehehe..yang kedua pula lahir kat rumah..yang perempuan pula semua lahir tengahari..

********

Bila dah cerita..haila rasa susah pula nak berhenti..tapi nak buat macam mana..kena stop tak boleh tidak..netbook aku ni nazak dah..haha..tu rasa malas giler nak update blog..tapi hari ni entah macam mana rajin pula nak update..dah berapa kali padam dengan tiba2 dah..entry tak siap2 juga..tunggu masa je nie..huahuahua...sabar pula aku hari ni..sikit rhh..

De jodoh jumpa lagi..See ya !

171220131139PM
ROOM
HOME SWEET HOME

☏ Walimatul Urus Mak Su *Pics

Salam...

sunyi lak aii rasa..amboihh..memang la sunyi..tengok la description tu..hehehe..

Bermulalah kehidupan kedua mempelai..setelah lama mencari jodoh.. akhirnya Allah ketemukan mereka berdua..Alhamdulillah..dah selesai sudah majlis kahwin Maksu pada Hari sabtu hari tu bersamaan 14/12/2013.



Akad nikah khabarnya baru sah pada kali yang ke 5..buat dekat rumah pengantin perempuan..gugup kott pengantin lelaki..lagi pula ramai yang mengusik..sempat aku dengar saksi mengusik..haa..huahuahua..haru sungguh..tak pe la yang penting dah selamat..tahniah! tahniah ! tahniah !..sodih den tak dapek tengok lama..dpt tengok kejap je pun..



 Lepas akad Mak su salam wan..wah...wan dapat menantu baru..menantu bongsu hahaha..jangan poning-poning laie yo wan..hihihi..selamat akhirnya semua anak wan dengan atok kahwin..kalau dah jodoh tak ke mana..jangan dirisau jodoh tu....kalau tak di dunia ..di akhirat sana kan ^_^



Mak su dan Pak su pergi salam tetamu yang bertandang..dan tukar untuk persalinan bersanding dan makan pula..!Untung rh..masa ni aku dah masuk rumah..tak boleh keluar lama-lama..huhuhu..sodih laie..kan banyak gambar tak dapat..



Taraaa !!..cantik kan pelamin dia..temanya biru pink..masa akad pagi tu pula warna merah putih..


Akhirnya ! kompang dipalu pengantin baru ! heyy..apa pun tak boleh..banyak sangat kamera sampai tak tahu nak pandang mana satu..hahaha..kesah pulakk..yang penting ada memori kan..huhuhu..Kitorang dapat Pak Su pun dah happy..Pecah rekodlah ..pak su yang paling tinggi antara semua...

Sayangnya..ni baru 1/10 antara ahli keluarga kitorang..yang lain tak sempat nak tangkap gambar..sibuk bekerja di balik tabir..berpeluh keringat..huhuhu..apa apa pun semua dah berjalan dengan lancar and happy ! So ? Kita Enjoy!!

171220131119PM
ROOM
HOME SWEET HOME

✰ Kenapa Jual Tudung Singkat ? ✰

Boleh tak pereka tudung dan mereka yang terlibat;

Hentikanlah reka, jual atau pasarkan tudung se-spesies dengan tudung Fareeda dan beberapa nama jenama lain atau tiada jenama.

Sebabnya, terlalu singkat. Dada tak cover.

Maaf, kami ni sebagai lelaki mewakili pihak abang, adik lelaki, ayah, bapa saudara, atok, bapa mertua dan seangkatan dengannya tidak setuju dan sudah meluat dengan tudung-tudung tidak patuh syarie begini.

Kami suruh golongan perempuan pakai tudung, kemudian mata mereka pula berkenan dengan tudung sedemikian, so mereka beli dan pakai. Masalahnya, bukan pakai dalam rumah. Pakai luar rumah. Bukan pakai depan suami, tapi pakai depan bukan suami. Jarang orang beli tudung cantik-cantik untuk pakai dalam rumah. Pasti nak juga digayakan di laman sosial sekurang-kurangnya.

Jadi, boleh tak bekerjasama dengan pihak kami golongan lelaki ini dalam mendidik golongan perempuan? Pereka, pengedar, penjual, syarikat tudung sepatutnya belajar ilmu aurat. Aurat perempuan tu kena study masak-masak sebelum fikirkan keuntungan.

Kami faham semua orang nak untung dalam berniaga. Tetapi, biarlah untung itu membawa ke Syurga. Boleh bawa saham yang baik di dalam kubur.

Jadi, tolonglah berhenti hasilkan tudung-tudung tidak syarie sebegini. Kasihanilah kami golongan lelaki ni. Sudahlah kami di akhir zaman ini imannya tipis, waduh jika dipersembahkan pula dengan dada-dada wanita yang tidak menutup aurat, habis goyahlah iman yang gigil sudah ini. Dalam memimpin, kami juga perlukan sokongan semua pihak. Bukannya ketegasan dari pihak kami semata-mata.

Tolong, kami sayang adik-adik serta kakak perempuan kami, isteri-isteri kami, makcik-makcik, seterusnya seluruh wanita yang bergelar muslimat.

Bantu kami jaga mereka juga.

Aurat mereka, amanah kami.

Yang benar,
Wakil pihak lelaki Islam tanah melayu,

Muhammad Rusydi

 
Nota Hati : Setujuuu !! Untuk apa jual tudung yang tak menepati syariat kalau betul nak lebih ramai perempuan pakai tudung dan menutup aurat?atau ada agenda lain?? Well..  ..Renung2kan dan selamat beramal ~..hohohoo..


♪Positifkan diri ♪



Alhamdulillah.

Keresahan sepanjang hari hilang ditelan waktu jua hujan tanpa berhenti seakan memahami.Positifkan diri sendiri.Tiada apa yang mampu menggugat kita jika kita tak izinkan.Tiada apa yang mampu memusnahkan kita jika kita tak izinkan.Sudah tentu dengan pertolongan Allah.


Relakss.


Selesaikan hal satu persatu tanpa ragu.Bebaskan diri dari belenggu fikiran yang negatif.Sembunyikan mereka yang mengganggu.Lalu..teruskan hidup tanpa penyesalan.Tiadalah ujian yang Allah beri tanpa ada hikmah di sebaliknya.Sama ada pengajaran atau pun peringatan mahu pun ganjaran.Pedulikan kata orang ! Tak perlu hirau apa yang mereka mahu..yang penting apa yang Allah redha! Noktah.


Noda.


Tiada manusia suci yang tak punya masa lampau..tiada insan berdosa yang tak punya masa depan..siapa kita untuk mencaci..siapa kamu untuk memaki..siapa mereka untuk buzy body...Redha itu terserah pada Ilahi...Mujahadahlah agar jangan pernah hampir pada dosa kerana akibatnya tak mungkin tertanggung seksaNya..asal mujahadah..kan terang jalan kehidupan menuju nan abadi yang takkan binasa lagi.


071220131243PM

ROOM.
HOME SWEET HOME.

♪ Digantung tak bertali ♪

5 Disember 2013

Termangu.

Indah cuaca hari ni.Cerah.Hanya di pagi hari syukur.Setelah beberapa hari berlanjutan hujan dan mendung silih berganti.Namun tidak di tempat lain.Banjir semakin teruk di beberapa Negeri.Mangsa2 tidak diberikan perlindungan yang sewajarnya..itulah yang disebarkan..apakah ini petanda..apakah ini peringatan..

Prasangka.

Para ilmuan inikan pula rakyat biasa..ketokohan diri tersebar meluas.Mencaci..memaki ikut rasa..kerana bukan yang disokong mereka..dihentam bertalu-talu walau tanpa bukti yang kukuh..nah..tika mendengar cerita yang sebenarnya..terkelu rasa.Namun ditutup dengan ego yang menggunung tinggi.Tidak mengaku salah.Masih menyalahkan empunya diri.

Praktikal.

Wahai diri..kasihannya..menjadi bodoh dengan menanti jawapan yang tak pasti.Ditinggalkan sepi..salah sendiri kerana tidak mencari...jawapan yang pasti.Bagaikan disambar halilintar..mendengar berita yang tak pasti..lalu terus ditanya pada yang mengetahui..sah..aku ditinggalkan sendiri ..tergantung tak bertali..Serve U Right kerana percayakan mereka yang tak patuh pada ilahi.Sungguh aku akan berdiri sendiri.Takkan aku tewas lagi.Takkan aku menyerah diri.Ku malu.Kini ku serahkan segalanya pada ilahi dengan pasti.

051220131030PM
ROOM.
HOME SWEET HOME.

♫ Kerana Mereka ♫

Rasa yang datang dari jiwa..
Bukan sekadar suatu rasa..
Ia mampu mengubah kata..
Ia mampu melingkupkan dunia..

Rasa yang datang dari jiwa..
Bukan sekadar manisan semata-mata
Ada tawar jua pahitnya..
Berbelah bagi hati berkata..

Kerana mereka..
Kau punya rasa..
Kerana mereka..
Kau terasa..

Apakah yang ingin kau katakan..
Kerana mereka..
Kau berubah sebegitu rupa...
Kerana mereka..
Kau berubah sebegini rupa..

Jangan...
Jangan kerana mereka..
Jangan..
Jangan kerana mereka..

Jika kerana mereka..
Tiada apa yang kau dapati,.
Jika kerana mereka..
Sia-sialah hidup kau selama ini..

241120131224PM
RUANG TAMU
HOME SWEET HOME

♪ Yang Terpendam ♪

Tak terkata menahan derita.Amarah yang dipendam sehingga pecah kepala.Kau tak rasa apa yang aku rasa.Yang kau suka itu yang aku benci sungguh tak terkata.Haram.Haram.Haram.Kotor.Kotor.Kotor.Jika begitu akhlak kau apa mungkin aku percaya.Jika begitu kelakuanmu takkan mungkin aku tak berkira.

Aku benci sejuta kata.Aku benci seribu bicara.Aku benci tak terhingga.Apa yang mampu aku lakukan.Aku menahan geram.Aku menahan bengang sehingga mengalir air mata.Ku pendamkan kata-kata yang berbisa di ruang yang paling dalam sehingga bisanya meracuni diriku sendiri.Apakah itu yang kau inginkan?Ku lakukan itu kerana ku tak inginkan pergaduhan.Memutuskan tali yang renggang.

Aku bengang.Aku diam..Ku cuba mujahadah menahan segala rasa.Ku padamkan segala bara.Ku malapkan api yang membakar dada.Hanya dengan mengingati Ilahi..jiwaku mula perlahan-lahan tenang..dengan bermuhasabah diri..hatiku mula menerima kenyataan..dengan istighfar..diriku tabah kembali...Moga dosaku diampunkan dan juga kau..

221120130955PM
RUANG TAMU
HOME SWEET HOME

♫ Kawan Di Muka Buku ♫


Kenangan yang dicari
Ia kembali menghantui diri
Terkadang suka tertawa
Terkadang duka kelat rasanya

Kawan yang dicari
Hadirnya di muka buku
Kawan yang tiada dinanti
Menunggu untuk diadd saja

Bila bersatu dalam muka buku
Lain sungguh rasanya
Pahit dan kelat terasa
Dibuang sayang ditelan terbuang

Kawan di muka buku..
Mungkinkah ikatan terjalin erat
Atau memori lama menghantui
Buat selama-lamanya...

201120130254PM
RUANG TAMU
HOME SWEET HOME

✰ Perlu ada keredhaan Allah ✰

"Kadang-kadang perkara yang tak sengaja tu lah yang menyedarkan kita..or cuba teka apa? Bukan tak sengaja..perancanganNya..cantik sangat.. T_T "

**************

Almarhum Ammar meninggal dunia setelah dilanggar oleh ambulans sewaktu melintas jalan. Berikut adalah kisah terakhir arwah sebelum kejadian:Hari jumaat itu Ammar petugas di dapur. Masak nasi dan panaskan lauk kacang kuda. Kemudian masak teh untuk sahabat-sahabatnya dan kemas dapur. 

Hari sabtu yang hari kemalangan itu bangun awal pagi, mandi dan duduk atas katil mengaji al-Quran. Sahabat yang petugas dapur hari itu sediakan sarapan untuk Ammar, kerana Ammar nak keluar awal sedikit. Kawan dia sediakan sarapan dan makan bersama sambil berbual. Abangnya Tanya, Ammar, apa plan kamu? Apa yang kamu ingin buat? Abangku, saya ingin buat khidmat dakwah. Saya sudah habis baca semua koleksi Risalah An-Nur. Ingin baca sekali lagi dengan merenung. 

Selepas sarapan, Ammar keluar dan pergi satu rumah yang dulu tinggal sana dan membawa barang2nya ke rumah yang baru nak tinggal itu. Beliau susunkan semua barang2 itu dalam almari dan atas meja. Kemudian bersedia nak keluar ke rumah yang pelajar-pelajar Malaysia dan Patani yang baru tinggal situ. Kerana tahun ini Ammar akan bertanggungjawab daripada pelajar-pelajar Malaysia dan patani yang baru sampai sana.
Beliau kata kepada abang dia, abangku, tahun ini saya ingin bagi tazkirah dan kelas untuk pelajar2 ini, Tolong saya, kita keluarkan tajuk2 yang saya boleh membentang untuk mereka. Bersama abangnya mereka tulis tajuk2 itu. Kemudian ambil begnya dan keluar dari rumah untuk khidmat tersebut.
Nota yang terakhir Ammar tulis dan letak dalam begnya adalah kaedah pertama dalam risalah ikhlas, iaitu begini
"Perlu ada keredhaan Allah dalam amalan kalian. Sekiranya Allah redha sedangkan seluruh dunia berpaling, maka itu tidak penting. Jika Dia menerima sedangkan seluruh masyarakat menolak maka tiada kesannya. Setelah Dia meredhai dan menerima, jika Dia kehendaki dan selari dengan hikmah-Nya, walaupun kalian dalam keadaan tidak meminta, Dia akan menjadikan masyarakat juga menerima dan meredhai. Kerana itu, keredhaan Allah sahaja yang perlu dijadikan sebagai tujuan utama dalam khidmat dakwah ini"
 

 Nota Hati : Terjumpa video ni kat Twitter..dan tergerak hati nak tengok..dan..tersentuh sangat2..Allahu..dalam usia yang begini dah begitu banyak perkara yang Almarhum belajar dan sumbangkan ..syahdu dan jealous sangat2..begitu suci raut wajahnya...Al-Fatihah buat arwah..Dan InsyaAllah Syurga buatnya..Semoga bermanfaat.

191120131150PM
RUANG TAMU
HOME SWEET HOME

♫ Bermula Semula ♫


Hancur..
Hancur hati melihat jahiliyah
Mari..
Mari mulakan semula
Kegemilangan islam di dunia

Tinggi..
Tinggikan diri setinggi langit..
Rendah..
Rendahkan hati serendah mutiara di lautan

Mari..
Mari kita gapai redha ilahi
Bertasbih bertahmid Bertakbir..

Mari..
Mari kita bermula semula..
Membina kegemilangan Islam

Melangkah
Langkahlah dengan keyakinan
Langkahlah dengan keimanan..
Langkahlah dengan langkahan pertama..
Langkahlah dengan ucapan pertama..
Langkahlah dengan perbuatan yang pertama...

"AKU BERSAKSI BAHAWA TIADA TUHAN SELAIN ALLAH DAN AKU BERSAKSI BAHAWA NABI MUHAMMAD ITU PESURUH ALLAH"

161120131249PM
RUANG TAMU
HOME SWEET HOME

♫ Apa aku peduli ♫

Apa aku peduli dengan rasa hati
Andai kata mu menyakitkan telinga
Walau sakit hati merasa
Jiwa luluh mendengar tiap bicara

Apa aku peduli dengan rasa hati
Kata-kata yang tak bermakna
Jika sama dua kali lima
Sukar untuk aku melaksana

Apa aku peduli dengan rasa hati
Rasa sungguh derhaka sendiri
Namun tak akan aku turuti
Mati hanya dengan sendiri

Apa aku peduli dengan rasa hati
Geramnya sungguh tak terhingga
Ku pendam saja di dalam hati
Agar gelodak rasa tak dikesali

Apa aku peduli dengan rasa hati
Jauh aku pergi buat menyendiri
Moga tenang rasa hati
Biarkan saja aku sendiri di sini

Apa aku peduli dengan rasa hati
Diam-diam aku duduk di sini
Tak akan sesekali beranjak pergi
Sehingga sakit hati beransur pergi

151120131009PM
RUANG TAMU
HOME SWEET HOME

✍ Suatu pinjaman..

9 Muharam 1435 H

Bermulalah suatu kisah ...

Di pagi Rabu yang ..sudah tidak berapa pagi lagi sebenarnya..matahari mula memanaskan bumi dengan sinaran cahayanya yang terbias ke wajah..merasakan teriknya mentari tatkala kaki mula melangkah keluar dari sebuah kereta yang diumpamakan bagai Putih-Putih Melati Merah-Merah Delima..wajah mula merasakan kehangatannya..

Tidak jauh dari tempat aku berdiri ..kelihatan masyarakat setempat mulai beredar dari Pekan Rabu setelah membeli barang keperluan harian..Aku melintas jalan menuju suatu tempat yang diarahkan untuk bertemu..Syarahan demi syarahan diperdengarkan..

Aku endah tak endah saja dengan syarahan tersebut..bagaikan tidak berada di situ..fikiran ku melayang jauh..Arghh..bukan keinginan aku untuk berada di sini..mengapa harus aku serahkan pemerhatian ku pada benda yang tak begitu penting bagiku ini? ..Setiap soalan yang diajukan ku menjawab acuh tak acuh saja..Ku harap moga benda ini berakhir dengan segera..

Dalam pada itu..ku terdengar suatu alunan muzik dari Shoutal Harakah..lebih menarik perhatian dari syarahan di depan..mata ku mencari puncanya lalu mata ku menangkap suatu susuk tubuh yang berkopiah ..Oh...Amil Zakat rupanya...Tumpuan kembali terhala pada syarahan di hadapan..mengharap agar segera habis..At last...

Pulang ke rumah...

Sebaik saja solat Zohor..bergerak pula ke bandar untuk menguruskan apa yang tidak lagi selesai..

Bank
JPN
MARRY BROWN
BANK
KFC
MASJID
HOME

My hate journey begin....

121120130745PM
ROOM.
HOME SWEET HOME.

♫ Ikrar kita ♫


Sesak raga di dalam jiwa
Umpama bernafas dalam lumpur
Namun endah tidak diendah
Umpama tiada kena mengena

Dua tiga kucing ditinggal pergi
Menyamar dua orang menyelamat wang
Apalah daya hamba yang seorang
Ingin memohon pertolongan

Cantik paras elok tutur bicara
Molek kata tak terkira suka
Namun gundah menyapa dijiwa
Tatkala petanda datang menjelma

Bukan jiwa penglipur lara
Hanya sekadar suka-suka
Bukan hanya fitnah dunia
Lihatlah nanti kesannya bagaimana

121120130516PM
RUANG TAMU
HOME SWEET HOME

✍ 4 Syawal 1434 H : Bosan... ~

4 Syawal 1434 H

Alhamdulillah.

Pagi.

Membuta.

Orang datang raya.
Pak cu belah ayah datang sekeluarga dari Kelantan.Rumah mertuanya.Terus ke rumah kami.
Adik atok sekeluarga datang raya.Dari Negeri Sembilan.
Ayah pergi Majlis Hari Raya.

Petang.

Tak ada apa.Mak pergi kebun.

Malam.Hai! Nak pergi tengok tv larh.Bosan.
Daaa.

110820131013PM
ROOM.
HOME SWEET HOME.

✍ Maal Hijrah

1 Muharam 1435 H

Intro..Bila Waktu Telah Berakhir...

Detik demi detik berlalu meninggalkan aku yang tak sedar diri telah leka dan lalai dalam menjalani kehidupan seharian.Hari demi hari baru aku sedar yang..sekarang dah 1 Muharam ! Tahun baru Islam 1435 H ! Dan telah masuk bulan 11 tahun masihi..Rasa macam nak belasah diri sendiri je bagi sedar !

Wake up Girl !! Lab report berpage-page tak buat lagi..tik tok tik tok ..tanpa sedar bulan 10 dah ditelan masa..dan sekarang bulan 11 ...dan 12....1..Erghhh !! Stressing Out ! Aku bakal menjalani praktikal..Paling memilukan aku bakal menjadi seorang dewasa !! Dan guest what? ..Aku tak ready lagiii...!! tidak...

Betullah kata orang..pejam celik..pejam celik..dah besar...pejam celik..pejam celik..dah tua..Oh No ! Walau apa pun..aku kena terima hakikat..dan korang jugak...look at Urself ! Sedarlah diri tuu..makin hari makin 'muda'..Tiba masanya untuk serius ! Good Luck untuk adik-adik yang ambil SPM ! Good luck untuk korang yang ambil exam..dan good luck juga untuk korang yang diuji...

KEEP CALM AND HAVE FAITH.

Tahniah untuk Tokoh Maal Hijrah 1435 H..Tan Sri Abdul Hamid kalau tak silap..juga..Dr Zakir Naik..dengar talk beliau sungguh menaikkan semangat dan menajamkan akal fikiran..dan korang tahu tak?..baru aku tahu yang 1 Muharam ni bukan tahun Nabi Muhammad S.A.W berhijrah tapi permulaan untuk buat kalendar Islam masa pemerintah Saidina Umar Al Khattab..InsyaAllah Sahih.

  Dan aku tak berniat pun nak taip banyak huahuahua..nak buat diari je..reminder di kemudian hari..Good Luck sekali lagi untuk adik-adik SPM terutamanya adik aku yang bermula esok...Bittaufiq Wannajah ! Jom Tidoq !..Cleaning Ur Mind.Semoga Hari Esok Lebih Baik Dari Hari Ini.Allahumma Aamiin.

051120131148PM
RUANG TAMU
HOME SWEET HOME

✰ Syukur dan Ikhlas ✰

Semalam.

Kelas fardhu ain di Masjid Kampung.Ustazah menerangkan tentang sifat-sifat mahmudah yang patut ada dalam diri kita...syukur..Kita kena bersyukur dengan apa yang ada..tak payah tengok jauh..tengok je pada diri kita apa yang Allah dah bagi..Contohnya nikmat pancaindera..mata yang boleh melihat..telinga yang boleh mendengar...dan macam-macam lagi..

Kalau Allah tarik nikmat pula macam mana? Contoh nikmat buang angin..Seharian tak buang angin mahunya sakit seluruh badan..kembung perut dan sebagainya...Cara mensyukuri ialah dengan melaksanakan perintah Allah dan meninggalkan segala larangannya..

Ikhlas..Kita kena ikhlas dalam setiap perkara yang kita buat..Khususnya perempuan di dalam rumah tangga..terlalu mudah untuk masuk syurga hanya dengan buat kerja rumah...basuh pinggan pahala..masak nasi pahala..kemas rumah pahala..basuh kain pahala..setiap titik peluh kita masa buat kerja itu pahala..sebab tu kita kena ikhlas..Kalau asyik merungut..itu tak ikhlas namanya..

Basuh pinggan merungut..kuat pula tu basuh pinggan macam nak pecah pinggan tu..masak nasi merungut..sapu sampah pun merungut...rumah kemas tapi pahala tak dapat...Sia-sialah penat tu..Ustazah pun cerita macam mana Saidatina Aisyah melayani Rasulullah S.A.W...bukan macam kebanyakan zaman sekarang ni..

Rasulullah S.A.W makan manakala Saidatina Aisyah melayani baginda..sendukkan makanan dan tunggu sehingga Rasulullah S.A.W habis makan..Suatu hari Saidatina Aisyah termasak masin..Rasulullah S.A.W tak kata apa..cuma diajaknya Saidatina Aisyah duduk di sebelah dan rasa makanan itu..lalu tahulah Saidatina Aisyah lalu segera memohon maaf..kita pula..tak de nya nak minta maaf....lantaklah...bila nak makan pula..asal suami lambat sikit..aahh..lambat la..makanlah dulu..biar dia makan kemudian..layan pun tak...biar suami ambil sendiri je..Jadi mak cik-mak cik layanlah suami tu balik karang..

Ada sorang mak cik menyampuk..Kalau dibuat balik karang Ustazah ..mau dikatanya kita buang tebiat ustazah..lepas tu ada sorang mak cik yang lebih muda cakap...suami saya tak de nya ustazah..dia terus cakap..awak ni dah kenapa? dipandangnya kita atas bawah atas bawah....bergemalah tawa orang kat situ..

Ustazah menyambung..Rasulullah S.A.W diutuskan untuk menjadi tauladan yang baik dan menyempurnakan akhlak manusia..sebab tu la kita kena ikut..Allah dah bagi kita seorang utusan sebaik-baik teladan..beruntungnya kita ada contoh ikutan yang terbaik..Kalau dah biasa buat takkan dikatanya buang tebiatnya..

Sorang mak cik pula berkata...Kalau isteri suri rumah tangga sepenuh masa tak pe Ustazah..ni dua-dua bekerja..masing-masing dah penat..nak buat macam mana..tak daya Ustazah..kalau sakit tu boleh la...

Ustazah gelak je..tak tahu nak cakap apa..Ustazah pun sambung..Kalau ikhlas tu tak payah cakap..saya ikhlas ni..ambik lah..tak payah cakap..kalau dah bagi tu maknanya ikhlas lah tu..kalau tak ikhlas bagi pun tak nak kan..

Lepas tu ada sorang mak cik bercerita..Ustazah ..kawan saya ni baik orangnya..bila saya datang dihidangnya macam-macam makanan..tapi bila saya balik datang pula orang lain dan dihidangkan juga macam-macam makanana dan diceritakan yang saya tadi datang dan dihidangnya macam-macam...lepas orang tu balik datang pula orang lain..diceritakan pula yang saya dan orang sebelum ni dihidangkan macam-macam..macam mana tu Ustazah tapi dia ikhlas ustazah..cuma dia suka bercerita je..

Ustazah kata..kalau kita nak bersedekah ni diumpamakan tangan kanan memberi tangan kiri tak tahu apa-apa ..macam tu nak jaganya amalan sedekah kita ni...kalau bercerita takut habislah pahalanya..takut jadi riak..tak dapat apa-apa lah..


31 OKTOBER 2O13

☏ Pemergian Wan Tanjung

Al-Fatihah buat keluarga Wan Tanjung.

Wan tanjung  merupakan Mak Mertua kepada Mak Lang.Arwah telah lama sakit tua dan kini telah tiba masanya pada 17 Oktober 2013 bersamaan 12 Zulhijjah 1434 H pergi menghadap ilahi pada Hari raya Haji yang ketiga.Semoga roh arwah dicucuri rahmat Allah.

Semoga keluarga Wan Tanjung tabah menghadapi pemergiannya.Ingatlah...

"Dari Abi Hurairah Radiallahuanhu, dari Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : Tidak satu musibah pun yang menimpa diri seorang Muslim, sama ada yang berupa kesusahan dan penderitaan, kesedihan dan kedukaan ataupun penyakit, bahkan kerana sepotong duri yang mencucuk kakinya (anggotanya), melainkan dihapuskan oleh Allah dengan itu sebahagian dari kesalahannya".

(Riwayat Al-Imam Al-Bukhari).

 Khabar kematian orang yang terdekat dalam tahun 2013 memberi tazkirah kepada diri sendiri bahawa setiap yang hidup pasti merasai mati.Ketahuilah wahai jiwa sebentar lagi mungkin nyawa kau yang akan ditarik oleh malaikat Izrail.
  
"Setiap yang bernyawa akan merasakan mati.Dan hanya pada hari kiamat sajalah diberikan dengan sempurna balasanmu.Barang siapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga,sungguh dia memperoleh kemenangan.Kehidupan dunia hanyalah kesenangan yang memperdaya.

 (Surah Ali Imran : Ayat 185)

Oleh itu wahai diri hendaklah kau sentiasa berbuat baik dan taat pada perintah Allah.Janganlah terhanyut pada kehidupan dunia yang senangnya hanya memperdaya dirimu sedangkan ia takkan kekal. T_T 

"Allah..aku ingin masuk ke dalam syurgaMu.."

171020130910PM
RUANG TAMU.
HOME SWEET HOME

♫ Hadirnya..♫

Hadirnya..
Hadirnya kerana dicari..

Hadirnya..
Hadirnya kerana takdir ilahi..

Hadirnya..
Hadirnya kerana usaha yang diberi..

Hadirnya..
Hadirnya kerana keikhlasan dalam diri..

Namun..
Hadirnya buat seketika
Kerana terleka arus dunia..

Namun..
Hadirnya buat seketika
Kerana tersungkur di perdu dosa..

Namun..
Hadirnya buat seketika
Melalaikan jiwa rohani...

Menjauh dari diri..
Menjauh..menjauh...
Dan terus menjauh.....

121020131254PM
ROOM.
HOME SWEET HOME.

✍ Janji hanya tinggal janji

Assalamualaikum..Holla !

Lepaking di rumah ..Home sweet home ! untuk membulatkan badan yang sudah sedia bulat ni..eh ! Selamat tinggal KD ..kota yang tak la banyak mana pun kenangannya pun..hehhe..Semalam hari terakhir aku kat KD.Sebaik saja dapat berita yang pasti kitorang dah habis lab di situ dan hanya tinggal menunggu panggilan untuk praktikal di hospital..

Dan kerana keseronokan yang teramat .hampir aku terlupa janji atau tak tahulah nak klasifikasikan sebagai apa..kata-kata kosong mungkin? Yang digembar-gemburkan oleh Ketua course kami..mula-mula dulu dah kecewa..dan sekarang bertambah-tambah kecewa..anggap saja tak ada rezeki kata orang..itulah..lain kali kalau nak berkata tu jangan lupa cakap InsyaAllah..Hanya Allah yang mengizinkan..

Dan hanya manusia yang omong-omong kosong saja selalunya yang Allah tak redha..Dan..please lah..tolong jangan terlalu berharap wahai diri..sudahnya..habuk pun tarak ! Jangan percaya pada kata-kata orang..just..put your trust in Allah..Terkadang orang yang nampak baik tu tak semestinya baik..dan terkadang orang yang nampak jahat tu tak semestinya jahat..bak kata omputih..

"Don't Judge the book by Its Cover "

Terus aku packing barang siap2..dan sementara menanti kedatangan Along..lepak dengan My only Beloved Friend sambil angkat barang aku yang banyak tu ke bawah dulu..Selamat tinggal kawan-kawan..panjang jodoh jumpalah kita nanti..huhuhuhu..

Huwaaa..tak merasalah nak tengok mayat dan merasai keseramannya..tsk..tsk..tsk..sedih rasa.. Tak pe tak pe..sabar ye korang...Di kesempatan ini ..entah korang baca ke tidak ..tak tahu lah aku..haha..yang tahu aku ada blog tu untunglahhhh !!..seronoknya ko usha ye..kekeke..

Aku mohon maaf tersangatlah..aku pun manusia dan taklah sebaik yang disangka tapi tak jugalah sejahat yang disangka..Moga-moga...Halalkan makan minum aku dan segalanya ya wahai kawan-kawan..Jangan risau Allah akan balas setiap kebaikan yang kita buat..dan..tak lupa juga..Allah pun akan balas setiap kejahatan yang kita buat..walaupun sebesar zarah...Beware !

Berbalik kepada kesedihan..hajat tak kesampaian nak ikut usrah kat situ..tak ada feedback apa2 pun..Tsk..tsk..maklumlah dorang sume dah buzy..nanti nak tambah aku nie..lagi laa kesian..dah la aku ni banyak kerenah..hiuhiuhiu..tak pe la..saya redha..terima kasih untuk anda yang sampaikan hajat saya nie..Hanya Allah yang dapat membalasnya..

"Kerana ku tak sesolehah gadis-gadis yang bersaingan.."

Wahh..gituhhh..apa pun tak boleh..doakan aku dapat terus mujahadah dalam sendirian ini..Serius aku dalam tahap yang teramat bahaya ..timbul tenggalam timbul tenggelam..T_T..Doakan aku kuat untuk kuatkan orang sekeliling aku..Moga menjadi asbab hidayah.

Mulai dari sekarang aku perlu rancang masa aku betul-betul supaya nanti tak jadi manusia yang dalam kerugian macam yang Allah sebut dalam surah Al-'Asr

Demi Masa !
Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian
Kecuali orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan sabar.

Al-'Asr 103 : Ayat 1-3 

101020130539PM
ROOM.
HOME SWEET HOME.


☏ Majlis pertunangan Mak su *Pics

Alhamdulillah.

Akhirnya..aku ada masa untuk update blog..hehehehe..majlis pertunangan Mak Su telah berlangsung dengan suasana yang sederhana meriah pada hari Ahad 6 Oktober 2013 bersamaan 1 Zulhijjah 1434 H.

Malam sebelum majlis perkahwinan kami sekeluarga bertungkus lumus menyiapkan persiapan yang terakhir..berkumpul di rumah mak ngah..mak aku lah tu..Atuk sponsor barang makanan..lepas maghrib teman adik aku cari serai guna lampu suluh kat sawit sebelah rumah aku je..tapi tak cukup..lepas tu aku dan adik aku ikut Pak Do pergi ambil serai dekat bengkel pula..ok lah tu..cukup dah..

Beres semua..ready operasi..Mak do siapkan hantaran yang terakhir..sirih junjung..Pak teh kupas kulit kentang dengan adik aku dan aku..Abang aku..Mak Teh dan Wan kupas kunyit..Mak ngah mengemas dan sediakan apa-apa yang patut..Pak do siang ayam...Mak lang tukang masak..budak-budak kecik buat bising...kami semua berganding-bahu membantu selagi termampu..hehehehe..

Nak cerita siapa yang tolong dengan lebih detail memang panjang berjela ooii..jutaan terima kasih kepada sesiapa yang membantu terutamanya ahli2 keluarga dan jiran2 tetangga..membuatkan segalanya Allah permudahkan..Alhamdulillah..Semoga Allah membalasnya dengan balasan yang setimpal.

Keesokan paginya...

Persiapan terakhir untuk masakan gulai ayam..Pak Ngah mesin kelapa pagi-pagi lagi..ketika aku ..mak lang dan Wan meramas kelapa yang telah dimesin untuk dibuat santan..suasana menjadi lebih meriah dengan kehadiran jiran tetangga yang terdekat untuk membantu.!

Lalu..dalam pukul 9 setengah pagi lebih kurang mak andam pun tiba..Mak su telah di make over oleh Mak Som..ye ke namanya? haha..cantik sungguh Mak su pada hari tu sampai terdetiklah di hati dan mulut adik beradik yang lain untuk make up juga..rancangnya kaum ibu pun nak make up masa hari perkahwinan mak su..katanya..huhu..

Lepas selesai make up..kitorang pun apa lagi ..bergambar sakanlah dengan mak su..! Yehaaa..Mak su dup dap dup dap menunggu begitu juga kami dengan tak sabarnya...dan akhirnya...

Rombongan pun tiba menjelang  tengahari dalam 10 buah kereta..dengan 5 buah hantaran dari pihak lelaki berbalas 7 hantaran dari pihak perempuan..setelah berbincang diputuskan untuk mengikat tali pertunangan sehingga bulan 12 tahun ni..InsyaAllah..mudah-mudahan dipermudahkan..pihak lelaki akan berbincang semula bersama keluarga mereka..Semoga Allah permudahkan ..Allahumma Aamiin..

Rombongan berangkat pulang selesai makan tengahari..dan jiran-jiran terdekat kembali ke rumah masing-masing setelah itu..manakala ahli keluarga yang lain berangkat ke rumah masing-masing sebelah petangnya..

Dan aku juga..kembali ke hostel keesokan harinya..
terimalah gambar hantaran dari pihak perempuan !



Ini pula dari pihak lelaki...satu lagi hantaran bekas cincin pertunangan mana entah..



Taraaa !! cincin merisik dan pertunangan ... !.


haha...beria aku..macam aku punya majlis pula heheh..Alhamdulillah..Segala Puji Bagi Allah..sudah selesai majlis pertunangan..coming soon..InsyaAllah..majlis perkahwinan pula..Moga Allah permudahkan..Allahumma Aamiiin..

081020130904PM
ROOM.
HOSTEL IDAMAN.

✍ In progress

"Dan aku...sesungguhnya pasrah padaMu hidup matiku hanyalah untukMu..Ya Allah tunjukkan jalan kebenaran..suburkan jiwaku dengan keimanan..hanya padaMu oh Tuhan ku sandarkan harapan.."

-Bisikan Malam by Unic

Bertungkus-lumus..sekarang in progress untuk majlis esok..seperti biasa..aku tolong..tolong tengok je hahaa..tak naklah tolong banyak-banyak..jadi stress aku..aku tak suka diarah-arah..tolong faham..bluekk..aku ni kan pengarah..hohohoho..kecuali kalau tak ada orang yang nak tolong dah..don't worry..aku ada..sebagai pemain (penolong) simpanan..hehehe..My Pleasure...

Tema warna purple gituhh ! Nanti la aku tangkap gambar sebijik..buat hias kat blog ni je..yang lain..aku upload kat Facebook je..privacy la katakan..konon..hehehhh...akhirnya..alhamdulillah..bertunang juga Mak su..InsyaAllah..esok sebelum tengahari..Moga majlis berjalan dengan lancar..

Mohon Allah jauhkan dari benda yang bukan-bukan.Moga bersatu hati sekeluarga..hanya dengan kesabaran dan pertolongan Allah semata-mata ..Allahumma aamiin..Yahoo !!

Google !

051020130628PM
ROOM.
HOME SWEET HOME.

✰ Melewat-lewatkan Solat ✰

Terdapat hanya 15 minit lagi sebelum masuk waktu Solat Isyak. Dia segera mengambil wudhu dan melaksanakan Solat Maghrib. Lambat, tapi pada anggapannya asalkan dia bersolat. Dia mula membaca doa dan mula bersujud dan kekal seperti itu buat sementara waktu. Dia telah bekerja sepanjang hari dan dia berasa letih, sangat letih.Dia tiba-tiba terbangun kerana terdengar bunyi bising dan jeritan manusia. Dia memandang sekeliling. Dia berpeluh semahu-mahunya.
Dia memandang sekeliling sekali lagi kerana tidak percaya. Ianya sangat sesak. Setiap tempat yang dia pandang telah dipenuhi dengan orang ramai. Beberapa berdiri kaku melihat sekeliling, ada yang berjalan mundar-mandir dan ada yang berlutut dengan tangan mereka menutup wajah mereka hanya menunggu seperti dalam ketakutan. Dia ketakutan dan berasa bimbang kerana akhirnya dia sedar di mana dia berada 
Jatungnya hampir pecah kerana debaran yang sangat kuat.

Ianya adalah hari kiamat!

Sewaktu dia masih hidup, dia telah mendengar banyak perkara mengenai persoalan pada hari kiamat, tetapi pada anggapannya lama lagi kiamat itu akan berlaku.

Mungkinkah ini hanyalah permainan dan imaginasinya sendiri?

Tidak! Melihat keadaan sekeliling ianya kelihatan sangat benar!

Soal siasat itu sedang berlaku!

Dia mula bergerak menyusup di antara orang ramai dan mencari di antara orang ramai untuk bertanya jika namanya telah dipanggil.

Tiada siapa yang boleh menjawab. Tiada siapa yang mengendahkanya. Semuanya sibuk dengan urusan mereka sendiri

Tiba-tiba nama dia dipanggil dan orang ramai berpecah kepada dua barisan dan membuat satu laluan untuknya.

Dua malaikat memegang tangannya dan membawanya ke hadapan. Dia berjalan dengan lemah dan pasrah melalui orang ramai.

Para malaikat membawanya ke tengah kawasan dan meninggalkan dia di sana. Kepalanya tunduk dan seluruh hidupnya sedang ditayangkan di hadapan matanya seperti sebuah filem.

Dia membuka matanya tetapi apa yang mampu dilakukan hanyalah melihat dunianya yang dipamerkan. Orang ramai semua tidak menghiraukannya.

Di dalam filem hidupnya, dia melihat beberapa babak seperti
Dia melihat bapanya berjalan dari satu rumah kebajikan me rumah yang lain, membelanjakan hartanya di jalan Islam.

Ibunya mengikut dan membantu orang ramai di rumah kebajikan tersebut dan satu meja sedang disusunkan makanan manakala yang lain sedang dibersihkan.

Dia mengaku kesnya,

"Saya juga sentiasa di atas jalan ini. Saya membantu orang lain. Saya menyebarkan perkataan Allah. Saya melakukannya. Saya berpuasa pada bulan Ramadhan. Apa yang Allah perintahkan kita untuk lakukan, saya lakukan. Apa sahaja yang Allah melarang, saya tidak lakukan. "

Dia mula menangis dan berfikir tentang betapa dia mengasihi Allah. Dia tahu bahawa apa yang dia telah dilakukan dalam kehidupannya akan menjadi kurang bermakna daripada apa yang Allah redha dan perlindungan Allah sahaja yang dia mohon kini. Dia berpeluh seperti tidak pernah berpeluh sebelum ini dan bergegar seluruh tubuhnya ketakutan

Matanya tetap pada skala timbangan, menunggu keputusan muktamad.

Akhirnya, keputusan itu dibuat.

Kedua-dua malaikat itu dengan helaian kertas di tangan mereka, berpaling kepada orang ramai. Kakinya berasa sangat lemah. Dia memejamkan matanya kerana mereka mula membaca nama-nama orang-orang yang dihukum memasuki neraka.

Namanya disebut sebagai orang yang pertama. Dia jatuh melutut dan dia menjerit menyatakan ianya salah

"Bagaimana saya boleh pergi ke neraka? Saya berkhidmat membantu orang lain sepanjang hidup saya, saya menyebarkan perkataan Allah kepada orang lain"

Matanya telah menjadi kabur dan tapak tangannya berpeluh. Kedua-dua malaikat menghampirinya dan memegang tangannya. Kakinya diseret, mereka pergi melalui orang ramai dan menuju ke arah api yang menjulang-julang daripada neraka Jahannam.

Dia menjerit dan tertanya-tanya jika ada mana-mana orang yang akan membantunya. Dia menjerit semua kebaikan yang telah dia lakukan, bagaimana dia telah membantu bapanya, puasanya, solatnya, al-Quran yang dibacanya, dia bertanya jika seorang pun daripada mereka akan membantunya

Para malaikat Jahannam terus mengheret dia. Mereka telah semakin hampir dengan neraka.

Dia menoleh ke belakang dan ini rayuan terakhir. Dia teringat

Tidak! Rasulullah SAW pernah berkata,

"Bagaimana bersih seseorang yang mandi di sungai lima kali sehari dari kotoran, begitu juga bersihnya orang yang melaksanakan solat lima kali seharian daripada dosa-dosa mereka"

Dia mula menjerit,

"Solat saya? Solat saya? Doa saya?"

Kedua-dua malaikat tidak berhenti, dan mereka datang ke tepi jurang neraka. Api neraka yang membahang telah membakar mukanya.

Dia menoleh ke belakang sekali lagi, tetapi matanya telah kering dari sebarang harapan dan dia tidak mempunyai apa yang tinggal di dalam dirinya.

Salah satu malaikat menolak dia masuk ke neraka Jahannam. Dia mendapati dirinya terawang di udara dan sedang jatuh ke arah api.

Dia hanya jatuh lima atau enam kaki apabila tiba-tiba tangannya diraih oleh satu lengan dan ditarik kembali ke atas. Dia mengangkat kepalanya dan melihat seorang lelaki tua dengan janggut putih yang panjang.

Dia menyapu debu di tubuhnya sendiri dan bertanya kepadanya,

"Siapakah anda?"

Orang tua itu menjawab,

"Saya solat anda"

"Mengapa kamu begitu lewat! Saya hampir terjatuh ke dalam neraka! Anda menyelamatkan saya pada 
saat-saat terakhir sebelum saya jatuh"  
Orang tua itu tersenyum dan menggeleng-gelengkan kepalanya,
  
"Anda sentiasa laksanakan saya pada saat-saat akhir, adakah anda lupa?"

 
Pada ketika itu, dia terjaga dan mengangkat kepalanya dari sujud  
Dia berada di dalam kebasahan akibat peluh. Dia mendengar suara-suara yang datang dari luar. Dia 
mendengar azan untuk menandakan masuknya waktu Solat Isyak. Dia bangun dengan cepat dan pergi untuk mengambil wudhu. Dia berjanji tidak akan melengahkan solat lagi. Dia sedar kesalahannya kini
 FACEBOOK


 

✍ Muhasabah diri

Mari Muhasabah diri.

Sebelum aku tidur aku nak coretkan sesuatu kat blog nie..rasa rugi kalau tak tulis..takut hilang muhasabah..Dalam hidup kita ni..jangan sangka kita berseorangan walaupun tiada teman ..jangan sangka kita sendirian walaupun tiada yang memahami..kerana sesungguhnya..

Kerana sesungguhnya..Allah sentiasa menemani kita..Allah sentiasa memahami kita..apa yang kita sedang lakukan sekarang? Pun Allah memerhati..Allah maha melihat apa yang kita kerjakan..apa yang kita lakukan..ingatlah..jika kita tak melihat Allah..sesungguhnya Allah melihat kita..Allahu Rabbi..Allah yang kita sayangi..tuhan kita satu-satunya..

Daripada Dia kita datang..kepada Dia juga kita akan kembali..Ingatlah..sesungguhnya Allah sentiasa menemani kita..sesungguhnya dia sedang memandang kita dengan pandangan penuh rahmat dan kasih sayang..menanti tasbih daripada hamba-hambanya..mendengar rintihan hamba-hambanya..menanti taubat daripada hamba-hambanya..

Bilakah lagi engkau akan kembali pada Allah dengan tulus ikhlas?

"Belum tibakah waktunya bagi orang yang beriman untuk secara khusyu' mengingat Allah.." 
(QS Al-Hadid:16)

021020131135PM
ROOM
HOME SWEET HOME

✍ Terjaga dari igauan

Sayup..sayup...

Tiba-tiba kedengaran suatu suara bercerita..

Wahai..apakah ini? Ku cuba tidak endahkan..Ku cuba pejamkan mata..namun tak berdaya..suara itu masih lagi kedengaran bercerita..ku pusing kiri..ku pusing kanan..namun tetap tak berdaya..Arghh! Serabut..

Ku meraba earphone yang berada di tepi..masih berbunyi rupanya..cuma tertanggal dari telinga.ku pasang dengan segera..namun..hanya reda beberapa ketika..tekanan masih terasa..arghh !! tidakk...ku berdoa dalam hati..cepatlah dikau pulang..cepatlah dikau pulang..

Masih lagi di situ..rancak bercerita..Oh sayang..tidak.!!!.ku cuba membatukan diri..namun apakan daya..kudratku tidak berdaya..keresahan datang menjelma bertubi-tubi menghimpit diri..lama ku pendam dengan penuh ketidakpasrahan...

At last..

Kedengaran pintu dibuka..

Lepas sengsara ! but..
tidur aku terganggu ni sampai boleh update blog neh siapa nak jawab nehh? ! blerghhh

021020130102AM
ROOM.
HOSTEL IDAMAN.

✍ Praktikal : Tragedi Oktober

Tragis.

Hari ni satu Oktober.Maknanya dah hampir dua minggu aku praktikal di lab.Dan sudah sekian lama aku tak update blog akibat wifi hotspot yang terlalu siput.Kejap macam siput kejap macam air yang mengalir.Di situlah terpahatnya kesabaran aku.

Kerana kurang kesabaran makanya memang taklah aku nak update blog.Buat sakit hati tahu.

Praktikal.

Praktikal yang paling menyeksa.Mari pecah tembelang !

Minggu pertama buat blood smear.Aku buat semuanya tak menjadi.
Fail ! Aku give up !  Buat sementara.I will try later.Bila keadaan memerlukan.

Minggu kedua bleeding test dan clotting test.

Memang tak lah aku nak cucuk diri sendiri.Ataupun kawan yang tak pro cucukkan.

Seolah-olah macam menganiayai diri sendiri je.

Sorry to say lah ! Aku skip.Saja buat keras kepala.

Anyway..orang takkan peduli

Dan minggu ni aku tak kira !
Home Sweet Home ! Nak balik dan perlu balik !

Melihat sendiri perkhabaran di rumah.

Sesuatu takkan terjadi tanpa bersebab..Allah..kuatkan kami..Allahumma Aamiiin.

011020131104AM
ROOM.
HOSTEL IDAMAN.


✍ Praktikal : Like a Loser

Now i am feel like a loser..

You know..in the lab..oh my english..sorry..This is a broken english yoo ! Truthly.

Once upon a time..

During my practical..I am feeling so awkward..even so many time i am practice but...the result always same..
Its not perfect and not just not perfect but also invalid..! everytime i do...i am failing..fail ! I can' make it !.

I feel badly want to crying..I want to screamm !! but ..i'm just do it in my heart..i am really disappointed with myself...How come? How ..what should i do? what supposed me to do?..It just..i hope..i am still can make it perfect..without failing anymore..

I dont want feel like a loser ! It such a bad day !..The worst day ever !..

I was shaking...I feel want to crying badly.. T_T

But..

It doesn't matter anymore..

Keep Calm and always in Faith.InsyaAllah..Allah will show the way...

Show me the way...Show me the way..Show me the way...

240920130602PM
ROOM.
HOSTEL IDAMAN.

✍ Praktikal : Kurang keyakinan diri

Simptom-simptom.

Mata merah..gatal..sakit..bengkak..not feeling very well.Jangan risau..EyeMo kan ada..

Sebelah petangnya menjejakkan kaki ke makmal..

untuk praktikal kelas hematology..Thin blood smear..Malangnya.

Huwaaa !!..sudah berapa kali aku buat..tak menjadi..teknik ke tak betul ?

Betul dah rasanya..rupanya memang...

time nak slide tu la yang slek nya..aku kurang keyakinan diri..tak confident..hasilnya tak menjadi..

Huwaaa !! sedih..rasa nak guling guling menangis..tsk..tsk..tsk...

Impaknya jelas ternampak pada setiap kerja yang aku lakukan.

Kau sangat jujur wahai diri. Oh Fail !

230920130535PM
ROOM.
HOSTEL IDAMAN.

✍ Pagi atau petang ?

Maka tersebutlah kisah..

Hingar bingar di luar..bau yang menusuk kalbu..Ish..bau apa nie?

Oh..bau dari alam brahman rupanya.Walau telah terhidu banyak kali namun masih tak boleh lali.

Bunyi gelak tawa yang bising.Menyakitkan telinga.Membengangkan sesiapa saja yang tidur.
Lantas pintu segera ditutup.

Ku pusing kiri ku pusing kanan..mencari posisi yang sesuai untuk kembali melelapkan mata.

Sekali pusing..

arghh!..

"Weh..bangun ..kita kena pergi lab pagi nie.."

Kan petang? dengan malasnya aku menjawab.

"Tak tahu..dorang kata kita kena pergi pagi ni semua ambik buku log.."

Arghhh..malasnya.Ku pejamkan mata sebentar..lantas automatik terduduk di birai katil.Dalam perkiraan untuk mandi ..Ie datang menumpang bilik mandi.

Lantas aku menyambung tidur.

Mempercepatkan waktu............

Kami menunggu Kha di parking..sweet lover Ie untuk turun ke makmal..kelihatan En.Am tiada lagi kelihatan.
Kelihatan susuk tubuh Kha namun..kami masih menunggu jika En.Am bakal muncul..namun hampa.

Kha menelefon rakannya..untuk confirm sama ada turun atau tidak..then..kepastian.Turun saja.

Di makmal.

Setelah lama tercongak..akhirnya..

Suatu suara...

"Group 2 balik dahulu..datang petang nanti.."

Keluhan demi keluhan dilepaskan..Arghhh !

Di luar makmal.

"Sape yang suruh turun tadi?? letak kepala sini..pijak..pijak..!"

Berderai tawa.

Bersurai.

230920131111AM
ROOM.
HOSTEL IDAMAN.

✌ Review : Syndrome

Sebuah hospital.

Terlalu banyak konflik.Antara cinta..kerjaya ..pangkat..dan kuasa.Sepasang suami isteri hanya di atas kertas.
Isteri mengandung hasil perhubungan cinta yang tak direstui bapa lalu lelaki tersebut lari ke luar negeri membawa diri.Sang suami menjadi pak sanggup atas kerelaan sendiri untuk menggapai cita-cita dengan mudah.

Neurosurgery.

Pakar bedah yang menentukan masa hadapan pesakit melalui brain.Kawalan utama buat anggota.Jika tersalah sentuh maka gelaplah masa hadapan pesakit.Sama ada menjadi buta..mental confusion..tak boleh mengenal pasti rupa orang ..dan sebagainya.

Dan saat yang dinanti sang suami..ditakdirkan sang isteri mempunyai brain tumour..Sang suami membedah sang isteri dengan awake surgery ..dalam keadaan sedar..untuk mengurangkan risiko dan sebarang effect daripada pembedahan..ternyata sang suami bijak memainkan peranan.

Meninggalkan suatu kesan yang tersembunyi tanpa disedari..Prosopagnosia ..demi agenda yang tersendiri.

Nak tahu lagi? Tengoklah sendiri..hahaha..


220920130255PM
ROOM.
HOSTEL IDAMAN.


☏ Stress atau sesuatu..

Sekali lagi.

Ujian demi ujian demi ujian.Takkan pernah lari dari ujian duniawi menuju ukhrawi.

Imbas kembali.

Suatu tragedi hitam..

Tangannya diikat..badannya dipasung..mak dan ayahnya menangis tak tertahan..Namun demi anak..tanpa kenal erti putus asa..berubat tanpa henti..meminjam sana sini..tak dapat bekerja kerana perlu menjaga anak..

Dalam masa yang sama..ibu saudaranya turut sama terkena jangkitan..kerana akrabnya ibu saudara dan anak kerana perbezaan umur yang tidak jauh..sama-sama berkongsi ..hanya mereka yang rasa..chemistry yang kuat antara mereka berdua..sehinggakan dua-dua sekali dirasuki..apabila seorang ditimpa kemalangan..yang seorang lagi tahu dan meronta-ronta ingin berjumpa..

Walhal..itu bukan diri mereka yang sebenarnya..seperti ada sesuatu..

Akhirnya disembuhkan Allah setelah penat berubat sana sini tanpa mengenal erti putus asa.
Doa dan tawakal yang berterusan membuatkan mereka sembuh.

Sehinggalah suatu masa..

Dua-dua telah bekerja dengan baik dan berjaya menggembirakan hati ibu bapa sehingga merasa duit titik peluh anak sendiri....namun alangkah malangnya..sekali lagi..mereka terkena..dua-dua kerana orang yang dicintai..si anak ingin berkahwin namun si perempuan tidak mahukannya.sengaja mempermainkann..manakala..ibu saudaranya pula dipergunakan lelaki..

Hanya kerana orang yang dicintai..sekali lagi..mereka parah sehingga dikatakan gila..sebenarnya..bukan gila..seperti ada yang merasuki...kerana perangai yang luar biasa..lebih dari orang gila..kekuatan yang luar biasa..lebih dari orang gila..percakapan yang luar biasa..lebih dari orang gila..

Stress.

Istilah perubatan.Tak mampu menangani stress dengan baik.Itu yang dikatakan mereka.Namun mereka yang merasa..mereka yang menjaga..mereka yang melihat..mereka tahu bukan hanya itu..Sehingga meremang bulu roma..

Namun dugaan Allah itu hanya sementara..mereka sembuh akhirnya walaupun tak sepenuhnya.Sisa-sisanya masih ada..Masih ada yang tertinggal pada aliran pembuluh darah..tapaknya tetap ada..bila perasaan dan emosi tidak dapat dikawal..sekali lagi..mungkin ia akan merasuki..dengan mudahnya.

Kini.

Beralih pada anak yang lain..terlalu taksub dengan FB..dirasuki bahan bacaan sejarah di internet yang punya sesuatu..dicerobohi pemikirannya oleh sesuatu...Memandang sinis pada orang lain..Mengatakan hujah membuta tuli..mementingkan diri..tidak hiraukan apa-apa lagi..hilang rasa malu..ingin berkahwin namun dengan orang yang tak pasti..bertepuk sebelah tangan mungkin.

Pulang ke asrama..kembali semula ke rumah..Pulang ke asrama..kembali semula ke rumah..Tidak mahu berkata sebab..hanya diam sahaja..seolah-olah menderhaka..Jangan begitu wahai anak..kelak buruk akibatmu..apakah itu kamu? atau sesuatu..

Jika itu kamu..kembalilah ke dunia nyata..basuhilah dosa-dosamu dengan tangisan dan memohon keampunan kepada Allah jua ibu bapamu.Fikirkanlah masa hadapanmu dunia dan akhirat.Jika gagal di dunia..akhirat mendakap erat..Namun jika gagal di akhirat..dunia bakal lebur bersama..Namun untuk mendapatkan akhirat..dunia itu perlu sebagai ladang pahala untuk bekalan akhirat.Jadilah orang yang bermanfaat bukan yang menyusahkan lagi.

Namun..Jika itu bukan kamu..kembalilah semula ke alammu.Di sana lebih aman.Allah menjagamu.

Hanya Allah Yang Maha Mengetahui.

220920130425PM
ROOM.
HOSTEL IDAMAN.

✍ Izinkan aku terus menanti

Tergiang-ngiang di telinga.

Jari jemari mula memainkan peranan.Waduh! Waduh !

Aku terlalu banyak masa lapang.Terlalu banyak masa terbuang.Dan hakikat yang teramat pahit !
Tiada satu apa pun yang memberi impak yang besar pada sekeliling.Tiada satu apa pun yang mampu aku lakukan buat membantu sesiapa.

Jaringan..Connection..perhubungan..tiada.

Sepi di sini bagai burung hantu merindukan rembulan.Menanti sesuatu yang tak kunjung tiba.
Harapan demi harapan demi harapan.Takkan tersia cuma kau perlu bergerak.!

Takkan mereka datang menjulang..takkan mereka datang meminta..takkan mereka datang mengundang..
Kerana sesungguhnya..kau yang perlu bergerak..tapi..bagaimana? bagaimana..? bagaimana...

Aku terlalu berat untuk melangkah sendiri.Kerana ada tembok pemisah antara kita..

Izinkan aku terus menanti sambil bertafakur di sini...

210920130359PM
ROOM.
HOSTEL IDAMAN.

✌ Review : Godhand Teru

Wahai..

Bermula Al kisah seorang lelaki yang menjadi legend pakar bedah.Selalu berjaya dalam setiap misi pembedahannya..namun malangnya ketika dalam perjalanan pulang ke negeri kelahirannya  iaitu Negeri Matahari terbit bersama seorang anak lelaki yang tercinta..ditakdirkan kapal terbang yang dinaiki mereka telah hilang kawalan lalu terhempas..

Di situasi kejadian..anaknya tak bernafas lagi..sedaya upaya dia cuba menyelamatkan anaknya sehingga bernafas kembali..alhamdulillah..akhirnya anaknya bernafas kembali..namun tapak tangannya berbekas di dada anaknya.Dan..sudah ditakdirkan nasibnya..dia meninggal sejurus anaknya bernyawa kembali disebabkan tusukan serpihan kapal terbang di belakangnya..

Dan..kini saksikan..legend itu kembali dalam misi menyelamatkan nyawa dalam pembedahan yang mustahil melalui anaknya..Iman tak dapat diwarisi..tapi dalam cerita ni..kepakaran tu diwarisi..Wahaha.Itupun anaknya seolah-olah dirasuk kepakaran bapanya..Bila habis buat pembedahan..dia seolah-olah lupa pula apa yang dia buat.
.Apa pun tak boleh.

I'm Currently Watching.Hohoho.





















190920130948PM
ROOM.
HOSTEL IDAMAN.

✍ Kita kahwin kerana apa ?

Buka Twitter.

Berkiraa-kira untuk menulis tweet.Nak tulis ke tak nak? Nak ke tak nak.Last sekali tak jadi.Teringat.Wahai..aku ada blog hahaha.Ruangan untuk memuhasabah diri.Rasanya tak ada guna untuk luahkan perasaan di twitter mahupun facebook dan sebagainya kecuali blog .Ekekeke.

Imbas kembali..

Lepas habis kelas semalam aku dan kawan aku pergi makan..al kisahnya..

"What U Give U Get Back!"

Kisah dua pasangan yang kahwin muda..Kita pergi kepada pasangan yang pertama dahulu..

Seorang suami yang penyabar dan melayan saja kerenah isterinya yang pelbagai ragam.Walaupun sehingga melawan dan menampar suaminya kerana geram.Maklumlah..sang isteri masih seorang yang sangat muda.Namun begitu,mereka hidup dengan penuh kasih sayang..kesabaran satu pihak itu amat penting bila mana pihak yang satu lagi hilang kawalan.

Namun..tak lama kemudian keadaan beralih arah apabila tiba-tiba..si suami pula yang bertindak menampar dan bersikap kasar terhadap isterinya..Mengapakah ini semua terjadi? Katanya ..kerana orang ketiga..

Beralih kepada pasangan yang seterusnya..

Seorang suami yang kahwin dengan orang yang tidak dicintainya kerana keseronokan yang dicipta sendiri.Dan si isteri pun masuk islam kerana perlu berkahwin dengan si suami.Sejak berkahwin hubungan mereka amat dingin.Sehinggalah si isteri mengandung..hubungan mereka tetap dingin..

Si suami asyik keluar tanpa memberitahu si isteri.sehinggalah anak mereka lahir..si suami tetap tak pedulikan isterinya ..Sehinggalah suatu masa..si isteri pula yang berbuat demikian..anak menangis pun tak diendahkan..apa yang dikatakan suami tidak dipedulikan..si isteri tetap dalam dunianya yang tersendiri..katanya kerana melayan internet..

Sehinggalah si suami yang terpaksa mengambil alih menjaga anak dan buat segalanya..

And..Segalanya telah tertulis..jika mereka tidak sedar akan apa yang telah berlaku..maka akan binasalah hubungan mereka.Ujian Allah hadir untuk menguji mereka agar kembali padaNya.

Kita berkahwin kerana apa?
Kerana cinta..perasaan boleh berubah..

Kita berkahwin kerana apa?
Kerana terpaksa..akan jadi parah..

Kita berkahwin kerana apa?
Kerana Allah..InsyaAllah ..Allah akan pelihara.

Tiada apa yang abadi di dunia ini walaupun perasaan sendiri.Sesungguhnya hanya kepada Allahlah kita berserah diri sebulatnya.Kita hidup kerana Allah bukan kerana manusia.Kembali jua seorang diri.

190920131015PM
ROOM.
HOSTEL IDAMAN.

✍ Bahana kedangkalan ilmu

Apakah.?

Menunggu sesuatu tu sangat memerlukan kesabaran yang tinggi.Aduhaii..dapatkah..tak dapatkah?..Aku tak punya banyak masa lagi..jadual kelas yang tak menentu..hati aku yang mula membatu..diri yang mula tak tahu apa yang perlu dilaku..senyap..itu saja yang mampu..Aku punya banyak waktuu !! Namun..

Nasihat..itu yang satu...tak terbuka kata..tergigil bicara..mahukah aku khabarkan pada kamu?
Ya kamu mahu..aku saja yang tidak cukup ilmu..maafkan aku....

Imbas kembali.

Berdating...bagaimana seorang suami selayaknya berada di rumah menjaga isteri. berdating dengan kawan baik sendiri..seorang perempuan..teman dari kecil..couple and fall in love sejak dari bangku sekolah rendah lagi..

Bertemu ..berpisah..bertemu ..berpisah..dan akhirnya ditemukan kembali..malang..malang buat diri..si lelaki penuh kerahsiaan..perkahwinan tanpa dirancang dengan perempuan yang lain meremukkan hati perempuan yang tulus menyayanginya..Bagaimana mungkin dia mampu menyayangi lagi? Tak..sukar.Benci namun cinta..

Terpujuk oleh kata-kata manis si lelaki..perempuan yang penuh kecintaannya ..cinta pertama buat diri..apa yang dikata dipercaya saja..walaupun tak diyakini..sehinggalah suatu masa..sang lelaki mengatakan dia sudah bercerai..dan..kisah Nabi Muhammad S.A.W dan Siti Aishah R.A menjadi back up buat diri sang lelaki.

Si perempuan mula meragu namun..memerlukan kesahihan kisah dua insan mulia tersebut..namun..
Kisah itu tak dapat dipastikan kesahihannya kerana keterbatasan ilmu..Oh Sick !

Tak cukup dengan hanya bertudung labuh..
Tak cukup dengan hanya berkopiah bagai..
Hanya ilmu back up buat diri !
Hanya ilmu mampu selamatkan ummah !

190920130809PM
ROOM.
HOSTEL IDAMAN.

✍ Dengar taklimat dan ambil buku log?

Senja.

Pagi tadi ada perjumpaan.

Dan kesudahannya..Aduhai encik..di manakah buku log? Apakah yang cuba anda sampaikan? Ayat yang sama telah diulang berkali-kali.Saya naik fed up."Hey ! Itulah namanya taklimat" =.='

Lalu.

Aku pun tak fokus.Beralih arah berborak dengan kawan secara sorok-sorok walaupun nampak benar kelihatannya.Sungguh tak sopan lagak kami.Maafkan kami wahai encik yang tak perasan.

Seperti yang telah diberitahu encik..kami akan praktikal di hospital untuk 6 bulan.Dan di lab buat baki bulan yang seterusnya sebelum convo bulan 11 tahun hadapan.InsyaAllah.

Dan kami akan mulakan praktikal minggu hadapan.Untuk yang praktikal di lab,Isnin minggu hadapan akan diberi jadual dan buku log.Kami akan dibahagikan kepada 2 kumpulan.Maklumlah lab bukannya besar sangat.Nampak gayanya mengikut shiff la kami praktikal.Manakala untuk yang dah dapat hospital bolehlah berambus ke hospital dengan kadar yang segera.

Tapi yang menggembirakan hati kami buat yang praktikal di lab ialah lawatan ke beberapa tempat yang best.Dan yang paling best ialah ke bahagian forensik ! Kami akan melihat mayat ! Yehaaa ! Bestnya.!

Tak sabar aku untuk menunggu hari tersebut ! Nantikan...


180920130658PM
ROOM.
HOSTEL IDAMAN.

✍ Jual ikan ...

Malam.

Santai sebentar..Kepalaku pusing.Tiba-tiba rasa berat je kepala.Malam terakhir kat rumah..oh my..Home sweet home..aku pergi lagi..kali ni..InsyaAllah lebih lama..dan aku menanti khabar..penuh dengan pengharapan..Moga tercapai..Allah tahu apa yang terbaik dan hanya Dia sajalah yang tahu apa yang terbaik..katanya.Dan sangat terkesan pada aku..

Tawakal.Mungkin apa yang kita rasa baik untuk kita tak semestinya baik untuk kita..Dan apa yang kita rasa sebaliknya..tak semestinya buruk buat kita..segalanya ada hikmah di sebaliknya.Carilah ia..Sekarang aku hanya mampu menjadi cahaya yang kecil di dalam kegelapan yang hanya mampu menerangi diri sendiri..

Itupun..meliuk-liuk ditiup angin..bagaikan akan terpadam..Ya Allah..risau sungguh akan diri..risau lagi akan orang-orang yang disayangi..kala ini terabai..diabai..dan mengabaikan..Jika tak dibantu..jika tak disokong..jika tiada yang membimbing ..terlalu risau akan padam cahayanya buat menerangi suasana yang makin kegelapan..

Namun takkan sesekali aku mengalah..Selagi ada kudrat..selagi ada usaha..selagi ada jalan..selagi itulah aku akan terus berjuang.Bukan mudah untuk ke syurga ..namun untuk ke neraka terlalu mudah.Sekali tergelincir takut tak mampu berpaut kembali..Nauzubillahminzalik..

Namun..untuk ke syurga..takkan sendirian cuma? ..

Tak kan..?

Tak kan..?

Di manakah orang yang kita sayangi sekarang? Apa yang diorang lakukan?

 Dan..

Di mana pula kita ? dan..apa pula yang kita lakukan?

....................

Selfish! Menuju syurga sendirian cuma....

T_T

160920131118PM
ROOM.
HOME SWEET HOME.

✍ Duhai anak..

Ayah demam.

Doakan ayah cepat sembuh.Syafakallah ayah.

Adik kembali aktif bercakap.Sebelum ni macam mayat hidup.Ditanya diam je terus.Lamanya berhari-hari.Kononnya sebelum ini berhibernasi macam beruang kat kutub utara tu.Kan masa musim sejuk yang terlalu panjang beruang berhibernasi.Kalau tak silap.Aku ingat aku belajar sains darjah 5 kott.Hehe.Moga lepas ni adik tak buat perangai dah.Kesian tengok mak dengan ayah penat melayan kerenah dia sorang je padahal banyak lagi yang perlu dilakukan.

Besar pengorbanan mak dan ayah.Demi anak sanggup buat apa je sehingga sanggup tebalkan muka berhadapan dengan cikgu-cikgu.Cover kesalahan yang dibuat anak walaupun hakikatnya benar.Sanggup turutkan apa je kemahuan anak-anak asalkan mereka kembali normal semula.Walau sejahat mana pun anak pada mak ayah..walau sekejam mana pun anak pada mak ayah..walau disakiti berulang-ulang kali..mak ayah tetap tak jemu cuba memujuk.

Walau kadangkala sudah penat dan rasa berputus asa tapi dorang bangkit semula bina kekuatan.Demi mengenangkan anak-anak..amanah dari Allah.Setelah penat pelbagai cara namun tak berhasil ...dorang lemah..tapi dorang bangkit semula selepas tu dengan kekuatan doa.Allah Maha Melihat.Allah Maha mendengar rintihan mereka.

Allahu..sedihnya rasa bila mengenangkannya..betapa kejamnya anak-anak sekarang buat pada mak ayah dorang..termasuklah aku..T_T..insaf..insaf..sakit hati bila tengok anak-anak tak pedulikan mak ayah.Sedangkan apa yang diminta semua dibagi.Dan bila mak ayah tak mampu..merajuk..bermasam muka..menengking..dan sebagainya..duhai anak..tidakkah kamu tahu erti syukur?

Duhai anak..beginikah balasanmu pada ibu bapa yang telah membesarkanmu dengan penuh kasih sayang?
Duhai anak..dari sekecil-kecil kamu..ibu bapalah yang membesarkan kamu dengan penuh kasih sayang..kini sudah besar kamu mula menunjuk belang? Duhai anak..jangan dilukai hati kedua ibu bapamu walau dengan sekadar bermasam muka..sesungguhnya redha Allah terletak pada redha kedua ibu bapamu..

Sayangilah kedua ibu bapamu sebelum mereka lebih disayangi Allah..Kala waktu itu tiba..sudah terlambat untuk kamu..Menangislah air mata darah sekalipun..ibu bapamu takkan kembali membelai dan memujukmu lagi..Bagi yang raya pun tak datang ziarah mak ayah..ingatlah..betapa terlukanya hati mak ayah..betapa hibanya hati mak ayah mengenangkan anak yang dilahirkannya dan dibesarkannya tak kunjung tiba..

Inikan pula murka Allah..lebih besar dari kelukaan ibu bapa..Allahu Akbar...Sedarilah kamu sebelum ajal menjemput.Memohon maaflah kamu sebelum segalanya tiada guna lagi wahai diri...T_T Jika tidak..tunggulah kamu di hari pembalasan..bukan lagi syurga di bawah telapak kaki ibu ..Kini..neraka di bawah tapak kakimu..Allahu Rabbi...Nauzubillahminzalik..

140920131052AM
ROOM.
HOME SWEET HOME.

☏ Pemergian suami Mak Long

Daripada Allah kita datang.Kepada Allah juga kita kembali.

Baru saja semalam mesin bantuan pernafasan dicabutkan dan hanya tunggu masa saja.Doktor cakap tak boleh buat apa-apa dah.Mak dan ayah menunggu Pak Long dari semalam.Baru je balik dan berehat sebentar.Tiba-tiba dikejutkan dengan pemergian Pak Long.7 Zulkaedah 1434 H.

Arwah Pak Long akan dikebumikan hari ni selepas asar.Sebelum tu Pak Long dimasukkan ke hospital disebabkan pelbagai komplikasi.Pendarahan di dalam otaknya sudah merebak.Disertai dengan pelbagai penyakit seperti kencing manis ..darah tinggi...dan sakit buah pinggang.

Semoga roh Pak Long dicucuri rahmat dari Allah dan ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman.Allahumma Aamiin.

Yang hidup pasti akan mati.Yang pergi takkan kembali ke dunia lagi.Yang ditinggalkan perlu meneruskan kehidupan dan tabah mengharungi kehidupan tanpa orang yang paling disayangi.Semoga Mak Long sekeluarga tabah menghadapi pemergian Pak Long.

Benarlah,

Cinta kepada bunga..bunga akan layu..
Cinta kepada harta...harta akan habis..
Cinta kepada manusia..manusia akan pergi..
Hanya cinta kepada Allah akan kekal abadi.



130920131207PM
ROOM.
HOME SWEET HOME.

✰ Macam tatau dosa je ✰

Suatu hari, ayah dan ibu pergi berdating di taman bunga yang indah..Tiba-tiba mereka ternampak anak lelaki mereka sedang berdating juga di sana. Apa lagi, ayah cepat-cepat menarik tangan ibu ke belakang pokok besar berhampiran tempat anak lelaki mereka dating.

Lalu mereka pun pasang telinga....

Boy: "Awak tau tak awak ni cantik sangat tau. Tak ada perempuan lain lagi cantik dari awak selama saya hidup ni. Siyess!"

Aweknya: "Iya? Saya pun tengok awak comel sangat-sangat. Hensem tu taklah, tapi comel. Pipi tembam. Bam-bam. Comel je."

Boy: "Fuh. Awak ni memang cantik la. Nak pegang pipi sikitlah. Kuci kuci kuci...alalala...macam cantik je...macam cantik je..macam canntekkk je..." (sambil cubit pipi si gadis dengan manja terlampau)

Aweknya: "Awak pun comel..ei geramnya saya...macam chomelll je..macam chomell je...macamm choooommmelll je...(cubit pipi lelaki sampai merah2 lebam2..)

Tiba-tiba ibu bapa si lelaki ni keluar dari tempat persembunyian mereka terus ke depan menghadap anak mereka yang sedang berdating.

Si ayah dan ibu duduk berhadapan. Ayah cubit pipi mak. Mak cubit pipi ayah.

Si ayah: "Anak kita macam gatall je...macam gatal je.."

Si mak: "Macam kena tobat je..macam kena tobat je..."

Si ayah: "Macam nak kena rotann je..macam kena rotannn je.."

Si mak: "Macam miang nak nikah je...macam miangg je..."

Si ayah: "Macam syaitan je...macam syaitan je.."

Si mak: "Macam tatau dosa je...macam tatau dosa je.."

Si ayah: "Macam nak masuk neraka je..macam nak masuk je..."

Si mak: "Macam tak dapat didikan agama je..macam tak dapat didikan agama je.."

Si ayah: "Macam tak sadar diri je...macam tak sadar diri je.."

Si mak: "Macam bodo je..macam bodo je.."

Si ayah: "Macam nak kena tibai je...macam nak kena tibai je.."

Si mak: "Macam sengal je..macam sengal je.."

Si anak terus merah padam muka. Tak tahu nak buat apa. Terus melutut depan mak ayah. Si awek terus kayuh beskal entah ke mana sudah. Lari tertinggal terompah.

Si anak: "Maaf mak. Maaf ayah. Saya ni macam...macam bongok je..macam bongok je..."

Ayah dan mak: "Macam cantik je..macam comel je..macam cantik je..macam comel je muka kau sesenang nak minta maaf. Mulai hari ni, hukumannya adalah kamu kena pergi solat di masjid 5 waktu. Kami akan tunggu di masjid siap dengan mesin punch card time supaya kamu hadir tepat pada masa!"

Si anak terjelepuk di tanah. Macam. Macam tak percaya kena hukuman gitu.

Macam real je. Macam real je.

cerita oleh: Muhammad Rusydi
 Nota Hati : Geli perut aku baca..haha..tapi yang tak berkenannya ada pula mencarut mak ayah dia nie..huahuahua..yang baik jadikan teladan..yang buruk jadikan tauladan..betul kah..heheh..

♪ Pesona Cinta ♪

Ke mana lagi ingin ku sorokkan wajah tatkala semua mengenali.Ke mana lagi ingin ku larikan diri tatkala semua mendekati.Ke mana lagi yang harus ku pergi buat menjauhi dunia yang penuh hingar tetapi sunyi ini.Kosong.Kosong.Kosong.Dimensi waktu berbicara.Tiada kata seindah apa yang diterbitkan perbuatan.

Kasih.Hadirnya menolak ku jauh ke dasar lautan dalam.Senja.Mendekati hari demi hari menjelang waktu malam yang pekat.Moga dipenuhi bintang-bintang yang menyinar.Jauhkanlah dirimu.Aku tak mampu menanggung betapa peritnya cinta kepada dunia.Jauhkanlah dirimu.Aku tak mampu gembira melihat ku tersenyum sendiri ketika melihat wajahmu.

Hadirnya cinta tidak menepati waktunya.Bukan ku rasa itu cinta.Bukan ku rasa itu bahagia.Mungkin itu adalah ujian dariNya.Seteguh mana cinta di muka bumi tanpa berpaksi pada Dia.Seteguh mana cinta dipisahkan oleh jasad yang bakal dimamah tanah.Jika meraung keperitan.Jika meraung kesedihan.Jika meraung ditinggalkan.Itu bukanlah definisi cinta yang sebenarnya.

Jauhlah.Dan teruskan menjauh.Agar dapat kau dekat ketika cinta kita bertahmid.

010920130451PM
ROOM.
HOME SWEET HOME.

♫ Sadis ♫

Sadis.
Tika mereka memacu iman.
Kau tenggelam dengan suasana.

Sadis.
Tika mereka bersinar harapan.
Kau musnahkan masa depan.

Sadis.
Tika mereka melangkah jauh.
Kau ketinggalan begitu jauh.

Sadis.
Sungguh untung mereka di situ.
Kau meratap rugi di sana.

Aura tiada dengan Aku Saya dan Dia.
Namun ia hanya akan bernyala
Jika dengan Kita Kami dan Mereka

010920130135PM
ROOM.
HOME SWEET HOME.

♪ Negara Jajahan Takluk ♪

Tercipta suatu lembaran sejarah.Negara yang dulunya merdeka kini dijajah.Dijajah oleh tinggalan penjajah.Berjaya ! Walaupun aku mengangkat kaki dari negeri ini namun tinggalan-tinggalanku akan menguasainya sedikit demi sedikit.Hahaha.Negara yang bebas kononnya.Namun penduduknya tiada pendirian.Negeri yang bebas kononnya namun penduduknya mengikut telunjuk.

Padanlah penduduknya tidak mahu berfikir.Padanlah penduduknya tidak mengerti akan hebatnya ilmu pengetahuan.Padanlah penduduknya jauh sekali ingin menyembah tuhan.Hanya yang sedikit saja yang beriman.Yang lain hanya percaya dijadikan sebagai syarat tradisi semata-mata.

Kau takkan berjaya.Hanya sia-sia.Kau takkan berjaya.Hanya mampu mengikut.Kau takkan berjaya.Hidup bergelumang noda yang dirasakan biasa.Kejayaan kau di bawah kaki.Kaki sang penjajah.Sekian lama dunia maju namun otakmu terus membeku.Sekian lama dunia maju namun fikiranmu buntu.Sekian lama dunia maju akhirnya kau tenggelam menuruti ombak.Ombaknya dunia jajahan nafsu dan iblis.

300820130609PM
ROOM.
HOME SWEET HOME.

♫ Tak rela ♫

Aku tak rela dipaksa
Jadi aku gerak dahulu

Aku tak rela dipaksa
Jadi aku bangun sendiri

Aku tak rela dipaksa
Jadi aku menjauhi

Aku tak rela dipaksa
Jadi aku baik sendiri

Aku tak rela dipaksa
Jadi aku mati.

Dengan sendiri.

300820130200PM
ROOM.
HOME SWEET HOME.

✍ 21 Syawal 1434 H : Bunyi apa tuhh??



Pagi.

Tolong mak lipat surat mesyuarat.Menimbun.

Petang.

Pergi kelas Fardhu Ain kat Masjid.Cerita pasal persoalan dan hukum nazar dan juga riba.Secara ringkasnya.Nazar ialah perjanjian kita dengan Allah.Wajib tunaikan.Kalau tak mampu tunaikan ada dendanya.Ikut turutan.Kalau tak mampu yang pertama barulah boleh yang kedua dan seterusnya.Pertama.Merdekakan seorang hamba yang beriman.Kedua.Bagi makan fakir miskin.Ketiga.Beri pakaian pada fakir miskin.Keempat.puasa selama tiga hari.Itu yang aku ingat la.Kalau salah bagitahu.

Pasal riba pula.Pertambahan hutang.Contoh.Pinjam RM10 ringgit tapi kena bayar RM12 ringgit.Contoh lain.Pinjam beras sekilo.Kena bagi balik 2 kilo.Lepas tu ada la masuk perbincangan apa hukum ASB dan sebagainya.Dan ustazah kata kalau ikut hukumnya riba lah tu.Tapi ada perbezaan pendapat antara ulama' dan mufti-mufti.Diharuskan sebab dia ambil duit tu untuk diniagakan.Main saham.So ada untung dan rugi.So bonus tu dapat daripada situ.Terpulanglah pada kita untuk yakin yang mana.Wallahu a'lam.

Lepas tu ada ustazah cakap ustaz Azhar idris..apa tu..yang selalu keluar radio Pahang fm setiap hari pukul  1.30 tengahari tuu.Haha..ustazah lupa nama dia..tapi aku rasa Ustaz Izhar Ariff kott.Aku pun tak pasti..aku bukannya dengar radio pun.Hehe.Dia ada datang kat sekolah bagi motivasi untuk murid-murid tapi ceramahnya dituju terlebih dulu khas untuk ibu bapa.

Ustazah bagitahu secara ringkas apa yang ustaz tu bagitahu.Ciri-ciri suami soleh.Salah satunya sejuk mata memandang.Kalau menyampah susahlah kan.Haha.Lepas tu kalau nak bergaduh laki bini jangan gaduh depan anak-anak.Contohnya..anak ada kat rumah lagi..tak pergi sekolah..so tahan dulu..lepas anak pergi je sekolah..ting..ting ! round pertama ! Bergustilah kau !..Lepas tu anak balik sekolah..berhenti dulu..ahaha..anak tanya kenapa mata mak lebam? pandai-pandailah nak jawab..

Jawab mak main kejar-kejar dengan ayah..jatuh..lepas tu anak cakap..ganas ayah ..haha..lepas tu tengok ayah putus telinga pula..ye lah tadi mak gigit telinga ayah..haha..ayah pun jawab..jatuh juga..main kejar-kejar dengan mak..kekekeke.Ini version aku cerita balik..mesti dah lain macam cerita dia..hahaha.Itulah yang ustazah sampaikan tadi .Tak kering gusi kitorang gelak.

Lepas tu ada tragedi pula time nak balik tu..semua dah balik..tinggal aku dengan mak aku last.Mak aku suruh tutup pintu pagar masjid..tetibe ! Dummm ! Bunyi apa tuhh?Mula-mula cemas lepas tu..hahaha.pecah perut gelak dengan mak..pintu pagar masjid tumpang..Kuang kuang kuang..nak angkat balik memang berat la so tinggal je lah kat situ..kikiki.Aku tak bersalah okay!

Mak aku cakap nasib baik tak kena kereta.Aiseyh.Nasib baik tak kena kereta ya...Kalau kena aku siapa nak jawab tu.Huahuahua.

Malam.

Santai.Qaisy dan Laila.Tengok cerita tu.Tak habis lagi.Sambung esoklah.Diandra pun tak habis tengok lagi.Heaven betul duduk kat rumah ni.Huahuahua.Banyak betul benda lagha yang boleh buat kan.Arghh! Sadis giler.

290820130146AM
ROOM.
HOME SWEET HOME.

♫ Jeritan kelalaian ♫

Perbaiki.
Detik demi detik.
Selalu saja kecundang.

Sempurna.
Tiada yang sempurna.
Dilimpahi noda dan dosa.

Kesal.
Setelah puas menikmati.
Terfikir untuk menginsafi.

Taubat.
Takkan mengulang lagi.
Namun selalu terkalah.

Insan.
Pelupa.Lalai.Leka.
Dunia yang hanya sementara.

Bala.
Meratap meraung menangisi.
Namun sudah terlalu lewat.

0117PM28082013
ROOM.
HOME SWEET HOME.

✍ 10 Syawal yang terakhir

Alhamdulillah.

Masih berhari raya? Haha.Kuih raya kat rumah aku dah nak habis pun dah.Maknanya ada lagi laaa.Ada la sikit-sikit.Kurma pun ada lagi.Nak datang raya..? meh..meh..hahaha.Bukan 10 Ramadhan yang terakhir je istimewa tau.1O syawal yang terakhir pun istimewa juga kan? Macam mana tuhh..Haa..sempat lagi siapa yang rasa nak puasa sunat 6 tuhh.Sebelum berlalunya syawal yang penuh dengan kemenangan ini.

.Kemenangan dalam jiwa hamba.Mereka di sana yang begitu tabah dan kuat mengharungi dugaan.Bermandi darah.Semangat badar yang membara.Yang lemah dizalimi.Pengecuttt!!!Sakitnya hati tengok keadaan dorang yang macam tu. ..tapi lebih sakit hati lagi bila tengok negara sendiri..seolah-olah tak peduli..masih lagi mengikuti trend barat yang terkini..bermegah-megahan dengan kecantikan ..kekayaan..dan pengetahuan..

Tanpa sedar..bukan milik kau semua tuu!! Sedihnya rasa hati..hiba tak terkata..andai bisa ku takluk dunia..akan ku musnahkan jiwa mereka yang berdustaa !! Di sini akan ku lakukan apa yang termampu.
Suatu kepastian.Kemenangan begitu hampir buat mereka yang berjiwa putih.Bersabarlah dan solat.Fi hifzillah.

270820131109PM
ROOM.
HOME SWEET HOME.

Disclaimer

From View of My Eyes is a personal blog solely belong to Mas_FVOME.Any statement,opinion,review or stories written in this blog fully on the behalf of blog owner.The written usually from the personal emotion,feeling and current condition of the blog owner.

Blog owner will do not take any responsibility towards any damage,hardly breathe or mental disturbance after reading the blog post.The readers should take responsible toward their own choice reading sources.

Anything that appear on this blog for informal purposes only.If there is anything related to academic knowledge,it's mere for own self understanding.The contents is strictly prohibited being copy and paste or published on the other media social/website/books unless with the permission of blog owner.Your honesty is really appreciated.

I'm not concerned about the grammatical error in my blog post as long as the reader understand the message,but if you do.Sorry ! I can do nothing about it.Still improving.Read it or just leave it.Thank you for your precious time.Have a nice day !

Most pictures credit to Google Image.

Plagiarisma.Net